Een stroom van verbondenheid

 > Een stroom van verbondenheid | Saminc

Afb flipover van overleg > Een stroom van verbondenheid | Saminc

Tijdens een overleg bij Saminc opende wij met een van de verhalen uit het vorig jaar verschenen boek ‘Mintzberg in Essentie’. In dit geval ging het erover dat netwerken geen gemeenschappen zijn. Zo wordt er gesteld dat netwerken voor verbinding zorgen en gemeenschappen voor elkaar zorgen! En als je het verschil wilt zien? Vraag dan maar eens aan je Facebook-vrienden of ze je willen helpen bij het schilderen van je huis. Kleine kans dat er ook maar een enkeling met een kwast en pot verf bij je op de stoep staat. In een gezonde gemeenschap is dat wel anders!

In de grote lijnen herkenden wij dit absoluut, maar hoe zien wij dat nou bij Saminc? Welke vorm zien wij dan meer terug, een netwerk of gemeenschap? Wij ontdekten dat wij beide begrippen terug kunnen vinden (zie afbeelding), namelijk het kernteam van Saminc als gemeenschap en de cirkel van mensen daar omheen als netwerk.

Riviermetafoor

Afb vakantie Slovenië > Een stroom van verbondenheid | Saminc

Om deze uitkomsten wat meer tot leven te brengen moest ik denken aan een metafoor.

Een aantal jaar geleden was ik met een vriend op vakantie in Slovenië en zag ik een van ’s werelds natuurwonderen in levenden lijve, namelijk: de Soča rivier. Een glasheldere rivier met een smaragdgroene gloed, die krachtig en ijskoud langs zijn oevers stroomt. Na 138 kilometer, vol rotspartijen en watervallen, komt hij uit in de Adriatische zee.

Op een gegeven moment hoorden wij over de bron van de rivier, waar het smeltwater bij elkaar komt. Eenmaal gevonden oogde deze bron rustig, maar iets verderop begon al een waterval.

De bron staat hierin voor de ‘gemeenschap’. Hierin ligt het ontstaan, waar iedereen zich verbonden weet aan het collectieve doel en aan elkaar. Je beseft dat je het samen draagt en helpt elkaar waar mogelijk. Zo heb je zicht op elkaars kwaliteiten en persoonlijkheden, waar vanuit je samen kan gaan werken. Je wilt van betekenis zijn vanuit een gezamenlijke filosofie, waardoor passie en energie vrijkomen. Op een gegeven moment is de bron zó gevuld en krachtig dat het stromen onvermijdelijk wordt. Op weg naar zijn bestemming.

Het begin van deze stroom valt als een stortvloed en gaat bijna vanzelf, maar op een gegeven moment heeft het hulp nodig om verder te komen. Hier komt het ‘netwerk’ om de hoek kijken (lees: zwemmen). Dat zijn mensen die zich wel verbonden weten, maar iets meer op afstand staan. De stroom wordt niet minder mooi, maar verplaatst zich wel meer op zijn eigen, vrijblijvende manier. Of dat nou via rotsen of watervallen is, het water en de bijzondere kleur blijven hetzelfde. Ook het effect verandert niet, zo brengt het water nog steeds overal vruchtbare grond voort en kunnen mens en dier erdoor in leven blijven.

Tot slot

Het staat natuurlijk als een paal boven water dat mensen elkaar nodig hebben om een mooie stroom te bewerkstelligen en verder te brengen. Voor ons bestaat de stroom dan vooral uit hoe wij van betekenis willen zijn met Samensturing, juist door de effecten die het met zich meebrengt. Bijvoorbeeld die van verbondenheid, gelijkwaardigheid en bevlogenheid. Hoe mooi is het als dit meer en meer de standaard wordt in onze samenleving? Wij helpen dan ook graag bij het neerzetten van vitale teams en organisaties, waarin mensen met plezier werken en beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Geen ellenbogenwerk meer dus, maar samen in de ‘flow’ komen. Want alleen ga je sneller, maar samen stroom je verder!

En wanneer we de digitale wereld moeten geloven zijn wij tegenwoordig allemaal ‘connected’, maar hoe verbonden zijn we nou écht met elkaar en onszelf? Hoe vaak doe jij zomaar iets voor een ander? Voel jij je verbonden met jezelf? Hoe wil jij van betekenis zijn? Wat is de bron van jouw leven? Misschien niet de makkelijkste vragen, maar probeer daar eens in te stappen. Of je dat nu al doet of het als een sprong in het diepe voelt: volgens mij draagt het positief bij aan de levenskwaliteit van jezelf en anderen.

Dit blog heb ik geschreven omdat ik met heel mijn hart geloof in de stroom van Samensturing en haar mooie effecten. Ik wens jou ook toe dat jij steeds dichter bij jouw bron komt en je mag inzetten voor waar jij echt voor wilt gaan! Misschien wel met een meer ‘gemeenschappelijke’ inslag dan je van tevoren had gedacht.

Fijne dag en een warme groet,

Arwin


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Arwin van Holten > Een stroom van verbondenheid | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Vitaliteit
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

‘Mijn belangrijkste drijfveer is om bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van mens en organisatie.’

Toen ik het boek Samensturing las dacht ik: wat ontzettend fijn dat er gelijkgestemden bestaan! En al snel volgde ik de training.

Ik ben het vakgebied van Human Resource Management ingegaan om mensen en organisaties tot hun recht te laten komen, maar in de praktijk bleek dat lastig. Vakgenoten leken moeiteloos mee te gaan in bestaande HR-structuren, terwijl ik regelmatig kritische vragen stelde. Waarom worden veranderingen top-down ingevoerd? Wat maakt dat leidinggevenden waarderen vaak zo lastig vinden? Hoe kan je je werk goed doen zonder verbonden te zijn aan de missie van een organisatie? Om maar enkele voorbeelden te noemen. Lag het nou aan mij, of...? Structuren kunnen houvast bieden en helpend zijn, maar ook ontzettend afleiden bij het zien van wat echt belangrijk is!

Als Specialist Samensturing kan ik doen waar ik enthousiast van word: bijdragen aan een positieve ontwikkeling! Ik krijg er energie van om de potentie van mensen naar boven te halen en teams te helpen bij het functioneren in verbondenheid. De laatste jaren heb ik mij sterk ontwikkeld in coachende vaardigheden om dit concreet te kunnen maken. Ook houd ik ervan om (strategisch) mee te denken en win-win situaties te creëren, zoals bij het vinden van de balans tussen mens- en resultaatgerichtheid. Daarbij begin ik steeds meer passie voor leiderschap te ontwikkelen, omdat hier zoveel mee staat of valt.

Verder ben ik leergierig, gedreven, sociaal en houd ik wel van een grapje. Een beetje ‘zuurstof’ tussendoor moet kunnen lijkt mij 😉.

Spreekt dit je aan? Dan nodig ik je van harte uit om een kop koffie of thee met mij te komen drinken!

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.