Functioneringsgesprekken in het team voor veiligheid en ontwikkeling

 > Functioneringsgesprekken in het team voor veiligheid en ontwikkeling | Saminc

Ik hoor het regelmatig in teams in zelforganiserende organisaties: ‘Functioneringsgesprekken kun je niet aan de teams overlaten’, ‘Het is niet veilig genoeg bij ons in het team’, ‘Wij zijn er niet voor opgeleid om dit soort gesprekken te voeren’. Twijfelt u ook of dit wel aan teams overgelaten kan worden? Onlangs werkte ik met een team die het functioneren van elkaar besprak en prachtig illustreerde waarom het juist wél het beste is om dat in deze setting te beleggen.

Begrip, compassie, herkenning en ruimte

Teamleden hadden zich zorgvuldig voorbereid om het beeld over zichzelf te complementeren met feedback van de omgeving, van de mensen waarmee ze direct samenwerkten. Bij de presentatie in het team benoemden ze hun kwaliteiten en leerpunten. Dat was een prachtige ronde. Met de openheid werd respectvol omgegaan. Er ontstond begrip, compassie, herkenning en ruimte voor complimenten die in de hectiek van de dag vaak vergeten worden. In korte tijd leerde men elkaar beter kennen en begrijpen en ontstond juist veiligheid door deze openheid. Zo spannend sommigen het van te voren vonden, zo positief en ontspannen was men na deze bijeenkomst.

Van elkaar leren en  teamontwikkeling

Met de uitwisseling wordt tevens zichtbaar dat leerpunten van de één, kwaliteiten van de ander zijn. En dat meerdere teamleden dezelfde knelpunten ervaren. De informatie geeft handvatten voor de inzet van kwaliteiten en ondersteuning van elkaar. En richting aan waar het team zich de komende tijd voor gaat inzetten.

Elkaar ondersteuning vragen en bieden

Een mooie eerste stap, de jaarlijkse functioneringsgesprekken in het team. Hoe mooi is het als het normaal is om het met elkaar te hebben over de dingen waar je trots op bent. En je elkaar vanzelfsprekend om ondersteuning vraagt als het even niet wil lukken en ondersteuning biedt met dat waar jij zo goed in bent. Dat je elkaar weet te vinden en samen de knelpunten aanpakt om verder te komen.

Bemoedigingscultuur

Ik vind het mooi om teams te mogen helpen bij het ontwikkelen van zo’n bemoedigingscultuur, zoals we dat als ‘samenstuurders’ noemen. Tenslotte wil  ik teams die zelf aan de slag gaan met het bespreken van elkaars functioneren,  als tip meegeven om bij elke stap te reflecteren aan de hand van de volgende vragen:

  • - Wat was prettig aan hoe we het gedaan hebben?
  • - Wat kan beter?
  • - Wat leren we hiervan?
  • - Hoe gaan we verder en met welke concrete acties voor het team en de teamleden?

Meer weten over functioneringsgesprekken in het team?

Als je na het lezen van de goede ervaringen van dit team geïnteresseerd bent geraakt om meer te weten over functioneringsgesprekken in het team, neem dan gerust contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over!


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Arianne Steegman > Functioneringsgesprekken in het team voor veiligheid en ontwikkeling | Saminc
Geschreven door Arianne Steegman
Blogger

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.