Heldere communicatie, maar dan anders..

 > Heldere communicatie, maar dan anders.. | Saminc

Het gaat vaak goed, maar ook in heel wat gevallen minder goed; communicatie.

We praten, bellen, mailen, appen wat af.. om onze mening mee te delen of om opdrachten of feed back te geven. In ons privé-  en in ons werkend leven zijn we constant aan het zenden of ontvangen. Tegelijkertijd denken we:  we formuleren alvast antwoorden in ons hoofd, en voelen instemming of weerstand. Hierdoor luisteren we vaak niet echt.

Hoe doen we het?

Ja dat is logisch; we communiceren in woorden. Taal is ons gereedschap. Onze woordenschat is groot, we kunnen de gedachten die in het brein ontstaan verwoorden. We drukken in taal onze gedachten, emoties uit , en krijgen dat ook terug van geliefden en collega’s. En dat is waardevol. Heldere boodschappen zorgen voor goede resultaten.

Er is meer

Als het gaat om gezamenlijke waarde(n), positieve energie en emotionele verbondenheid in organisaties, zou een andere manier van communiceren een rol kunnen spelen.  Voor en door alle mensen die samen de organisatie zijn.  Als de sfeer positief is, men zich gezien en gehoord voelt en verantwoordelijkheid kan nemen voor de gezamenlijke doelen, zit iedereen lekker in zijn vel en zal er beter gepresteerd worden. 

Twee bloesems aan dezelfde tak

Taal ontstond 6 miljoen jaar geleden. Toen de mens op twee voeten ging lopen, veranderde hierdoor de vorm van de luchtpijp, stembanden en strottenhoofd. Veel meer klanken konden worden gemaakt, klinkers en medeklinkers. En zo kwamen de woorden.

Maar tegelijkertijd ontstond ook muziek. Door het lopen ontdekte men ritme. En klank werd zang. Mensen gingen in gemeenschappen leven, taal en muziek waren gelijkwaardig. Juist muziek zorgde voor het wij-gevoel. Taal en muziek zijn dus twee bloesems aan dezelfde tak.

In de loop van de eeuwen is muziek op de achtergrond geraakt, terwijl ons dat juist het snelst verbindt. Denk even terug aan de fans van Liverpool dat onlangs de halve finale van de Champions league won; “You never walk alone” zongen ze met tienduizenden tegelijk. Dat is pure communicatie; gezamenlijke energie en verbondenheid. Hier zag je de pure kracht van muziek. Het zingen was een manifestatie van eenheid.

De uitdaging

Het lijkt ver van je bed, maar in werkelijkheid is het niet moeilijk om de pure kracht van muziek terug te brengen in ons systeem. Niet alleen een lied ter ere van een jarige, maar structureel om onze verbondenheid en gezamenlijke energie te voelen en te onderstrepen. Het zal roddel en pesten doen afnemen. Het zal bijdragen aan onbaatzuchtigheid en zorg voor elkaar. De mens voorop, ieder gelijk. Muziek zit in ons DNA, laten we er gebruik van maken, zodat we waarde toevoegen aan teams en organisaties en samenwerken om onze doelen te realiseren.

Ik help je graag op weg om deze vorm van heldere communicatie te ontdekken.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Jeannette Welp > Heldere communicatie, maar dan anders.. | Saminc
Geschreven door Jeannette Welp
Top Blogger Expert

Juist nu bouwen aan de nieuwe organisatie of je eigen leiderschap? Volg dan onze online training of college transformationeel leiderschap

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.