Het verhaal van Saminc - deel 1

 > Het verhaal van Saminc - deel 1 | Saminc

Bij lezingen en masterclasses wordt me regelmatig gevraagd hoe we het zelf eigenlijk georganiseerd hebben binnen Saminc. En terecht, practice what you preach, right? Ik merk dat mensen geïnspireerd raken door de zoektocht die wij met elkaar hebben afgelegd en waardoor wij ook zelf in de praktijk de werkzaamheid van de kernprincipes en de dilemma’s van de leiders in organisaties hebben ervaren. Daarom neem ik jullie deze zomerperiode graag mee langs een stukje geschiedenis van Saminc, met de lessen die ik daaruit geleerd heb. Hier deel 1, van idee tot ontstaan van Saminc.

Het ontstaan

Het idee om een netwerkorganisatie rondom Samensturing op te richten ontstond begin 2017. Er waren destijds een heel aantal mensen opgeleid in het gedachtegoed, en veel van hen vonden het fijn om in een consortium zoals we het destijds noemden, met elkaar samen te werken in veranderteams, kennis te delen etc. Bovendien leek het ons buitengewoon logisch dat een organisatie die gebouwd is op de fundamenten van Samensturing zou worden ingericht vanuit gedeeld eigenaarschap. Dus een coöperatie leek ons een logische vorm.

Startup energie

Vol enthousiasme gingen we aan de slag. De een bereidde leuke teamsessies voor, de ander zocht organisatorisch van alles en nog wat uit. Ieder had een rol die bij hem of haar paste en we hadden het ontzettend leuk met elkaar. Ja, het kon hier en daar wel iets gestroomlijnder maar dat namen we voor lief. We hadden het allemaal druk met opdrachten en dit moest er toch maar even zo’n beetje bij voor de meeste mensen, dus we keken niet al te streng naar elkaars bijdragen.

De clash

Wat we echter hadden nagelaten in dit hele proces was helder definiëren wat de missie van onze netwerkorganisatie was en binnen welke kaders we gingen werken met elkaar. Dat leek ons niet heel nodig, want hey, we waren toch allemaal van Samensturing? Nou, dat hebben we geweten. Onze coöperatie to be kwam er niet, want toen bleek pas hoezeer de ideeën en belangen werkelijk uit elkaar lagen. Bovendien waren er ook mensen die hun eigen gang gingen met het gedachtegoed. Ja, het was leuk, maar we moesten nog wel even dit of dat veranderen, en zij konden dat heel goed…

Killing the leader

Nou, dat zijn pittige tijden als ontwikkelaar kan ik je vertellen. Het was ook helemaal niet zo dat ik  zozeer de ambitie had om de leiding te nemen, maar alles in me zei dat hier het gedachtegoed op de helling werd gezet. Wat bij mij uiteraard de nodige controlereflexen teweegbracht, die ook niet altijd helpend waren. We moesten erkennen dat deze fase van het proces mislukt was. Maar hoe dan wel?  

Daarom dus: kaders

In overleg met het bestuur i.o. ging ik aan de slag met het formuleren van kaders. Want zeiden ze: jij hebt het ontwikkeld, jij weet wat ervoor nodig om het te laten slagen. Ik heb me toen drie maanden teruggetrokken uit de uitvoering om te werken aan de nadere onderbouwing en de vertaling naar het toepassen van het gedachtegoed met en vanuit een netwerkorganisatie. Binnen welke kaders speelt het zich af, wie mag het doen en waar moet je aan denken? O.a. is in die periode de gedragscode voor Saminc-specialisten ontstaan, een 1-op-1 vertaling van de kernprincipes van Samensturing naar de basisattitude van adviseurs. Samensturing moet je zijn en voorleven namelijk, je doet het er niet even bij. De reden overigens dat deze situatie kon ontstaan was gelegen in het feit dat we simpelweg te snel waren gegroeid. Het concept was nog maar pas ontstaan toen het al overdraagbaar werd gemaakt. Ik ging als het ware tegelijk de uitvoering in en mensen opleiden. Achteraf had ik meer tijd moeten nemen om het concept te laten rijpen alvorens mensen te gaan opleiden. Veel mensen uit deze periode zijn ook vertrokken toen ze ontdekten wat Samensturing werkelijk van je vraagt. Na deze periode is het concept en de opleiding danig aangescherpt en teruggebracht tot de essentie, waardoor het voor iedereen weer klopt en helder is.   

De belangrijkste les die ik in dit proces heb geleerd is dat het onmogelijk is om succesvol verantwoordelijkheid te delen als je niet:

  1. Een hele heldere missie hebt, en samen hebt geconcretiseerd wat die voor ieder betekent
  2. In het begin een leider (of meerdere) nodig hebt die een kader schept waartoe mensen zich kunnen verhouden. In een puur horizontaal netwerk lukt dat bijna niet, want als alle individuele belangen even zwaar wegen, wie bepaalt dan wat het collectief belang is?

En zo geschiedde het dat Saminc per december 2017 werd opgericht als BV met licentiestructuur. In deel 2 vertel ik jullie meer over onze zoektocht die volgde, namelijk: zijn we nu een community, een adviesbureau of een kenniscentrum en wat betekent dat dan?  


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Het verhaal van Saminc - deel 1 | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert Blogger Influencer
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.