Het verhaal van Saminc - deel 3

 > Het verhaal van Saminc - deel 3 | Saminc

Zoals beloofd deze week wat meer over de rol van de licentiehouders, ofwel de practitioners en masters Samensturing. Gedeeld eigenaarschap is altijd mijn ideaal geweest, maar jullie lazen al in het eerste deel dat dit niet bepaald vanzelf gaat in een gezelschap van (zelfs gelijkgestemde) zelfstandig ondernemers. Deze week wat meer over de ontwikkeling die we op dat vlak hebben gemaakt en waar het in essentie voor mij om gaat.

Opleiding, en dan?

Wat voor mij vanaf het begin vaststond is dat je eerst een opleiding volgt voor je met Samensturing aan de slag gaat. Niet omdat je je zozeer een programma eigen moet maken, maar omdat je je denken, je manier van kijken en werken kritisch onder de loep gaat nemen en onderbouwen vanuit het gedachtegoed van Samensturing. Kunnen die mensen dan nog  geen verandertrajecten begeleiden? vragen mensen me soms. Zeker wel, de meeste mensen die bij Saminc komen zijn juist ervaren veranderaars. En daarom hebben ze ook ontdekt dat je er met de oude manier van werken en denken niet meer komt. Ze willen geen quick wins meer, ze geloven in duurzame verandering. Ze willen niet meer ingevlogen worden voor een workshop oid in organisaties die niet daadwerkelijk willen veranderen (wat bijvoorbeeld vaak betekent posities ter discussie stellen). Ze willen niet meer ingezet worden voor de meerdere eer en glorie van de machtige bestuurder. Daarom komen ze bij Saminc en willen ze werken met Samensturing.

In de opleiding leggen we de basis: wat betekent werken met en vanuit Samensturing werkelijk voor jou als consultant? Als mensen de opleiding afronden (en eigenlijk ook al daarvoor), beschouw ik ze als collega’s, gelijkwaardig, partners bij mijn missie. Daarvoor is het belangrijk dat ze zich bewust aansluiten en committeren aan onze gedeelde missie: zoveel mogelijk mensen faciliteren om met het gedachtegoed van Samensturing aan de slag te gaan, omdat we weten dat mensen tot hun recht komen als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel.  

Maar er is ook een andere dimensie. 

Maatwerk, hoe dan?

Want ja, uiteindelijk zijn we ook een kenniscentrum en bieden we mensen (ook licentiehouders) wat ze nodig hebben om met Samensturing aan de slag te gaan. Als je het zo bekijkt zijn licentiehouders eerder klanten. We merkten dit vooral toen we maatwerk gingen leveren: als jij zelf mag kiezen wat je nodig hebt, voel jij je klant. Je kiest zelf waarvoor je wil betalen en dat gaat vaak (niet altijd) ten koste van het ervaren eigenaarschap.

Om te ontdekken hoe we een antwoord moesten vinden op deze vraag: ben je nu klant of mede-eigenaar, moesten we terug naar de bestaansreden van Saminc. Waarom wilden we deze organisatie en waarom moest het een netwerkorganisatie worden? We hadden ook kunnen besluiten mensen gewoon op te leiden en ze daarna gewoon zelfstandig aan de slag te laten gaan (en waar nodig nog ondersteunende diensten te bieden), toch?

Voor het bestaan van Saminc is een dieperliggende reden en dat is dat ik geloof dat ook de licentiehouders tot hun bestemming komen als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel. Alles is Samensturing bij ons! Ik geloof in veranderteams die worden samengesteld op basis van ieders unieke expertise. Ik geloof dat elk van onze licentiehouders een eigen unieke bestemming heeft die ze met Samensturing kunnen realiseren.

Klant of mede-eigenaar

En daarom maak je nu bij ons een hele bewuste keuze na het volgen van de opleiding en ongeveer een halfjaar praktijk: je sluit je aan en maakt met ons ook jouw dromen waar, vanuit jouw unieke waarde-propositie. Of je blijft klant en kiest zelf wat je nodig hebt van ons aan coaching, training of andersoortige ondersteuning. Maar dan maak je dus ook geen deel uit van het team. Het is mijn droom dat ieder mens gaat wandelen in zijn/haar bestemming, en via Saminc help ik daar graag bij. Maar het is je eigen keuze, en dat is een spannende keuze, want je committeert, je investeert, je doet misschien sommige dingen niet meer die je voorheen wel deed. Maar het is het waard, want het brengt je bij je bestemming!    

Heel helder, heel spannend, en vooral een uniek concept. Een organisatie waar elk individu een eigen USP meebrengt verbonden aan de USP van Samensturing. Dat is pas Samensturing optima forma! En dat betekent dus ook dat we – in 2020 zoals het nu lijkt- het gedeeld eigenaarschap gaan formaliseren, oftewel dat licentiehouders mede-aandeelhouders worden.

Wat we geleerd hebben van onze eerste poging tot gedeeld eigenaarschap? We lopen niet te hard van stapel, maar we hebben de noodzakelijke doorontwikkeling in kaart gebracht en gefaseerd. Ook laten we ons van tijd tot tijd bijstaan door externe raadgevers, mensen die met een frisse blik naar onze organisatie kijken, zonder enig belang of betrokkenheid. Fase 1 is nu bijna afgerond – het overdraagbaar maken van structuren en processen-, en we zijn gestart met fase 2: het opleiden van masters die een deel van mijn taken gaan overnemen en de adviespoot gaan runnen. In fase 3 buigen we ons over het leiderschap in de organisatie Saminc: wat vraagt het? Wat moet je daarvoor kunnen? Waar willen we dat beleggen? Hoe realiseren we gelijkwaardige besluitvorming recht doend aan ieders kwaliteiten? Pas als we dat allemaal hebben uitgezocht gaan we over tot formalisering: BV met aandeelhouders of coöperatie.         

Volgende week

In het laatste deel wil ik iets met jullie delen van mijn persoonlijke verhaal en diepste overtuigingen die je terugvindt in Samensturing en de organisatie Saminc.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Het verhaal van Saminc - deel 3 | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert Blogger Influencer
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.