Het verhaal van Saminc - deel 4

 > Het verhaal van Saminc - deel 4 | Saminc

Meestal begin je met de why, zoals Simon Sinek voorstelt, maar in deze serie eindig ik ermee. Omdat dit ook precies is hoe het ging. Ik ontdekte de werkelijke why, mijn diepere betekenis juist door het proces, dus zeg zo’n 3 jaar nadat ik het bedacht had. Toen ik namelijk begon, dacht ik gewoon het betere alternatief voor zelfsturing te hebben gevonden. En ja, mijn hart zat er toen al wel in maar ik wist nog niet precies waarom. Gaandeweg ontdekte ik dat ik de meeste principes mijn hele leven al toepas, in de wijze waarop ik als hulpverlener met mijn cliënten omging, in hoe ik als projectleider projecten startte en leidde, in hoe ik in de politiek stond. Toen groeide het besef dat de principes veel groter zijn, universeel wellicht. In de fase van onderbouwing en in een leerproces met managers en veranderkundigen ontdekte ik de impact van Samensturing en met name het gelijkwaardigheids-beginsel. Wat voor mij heel vanzelfsprekend was, bleek een forse afwijking van de heersende systemen.

En tot slot ontdekte ik het wonderlijkst van al: dat alle principes terug te vinden zijn in de bijbel. Zonder dat ik die er ook maar 1 keer bij had gehad, blijkt de hele grondslag voor Samensturing te wortelen in het christendom. Is dat niet wonderlijk? Moet je dan christen zijn om met Samensturing aan de slag te gaan? Nee hoor, de meeste mensen in ons team zijn geen christen en voor de meeste van onze opdrachtgevers is dat ook niet de drijfveer om ons te bellen. Maar het is wel goed om te weten en ik maak er dan ook nooit een geheim van. En voor de geïnteresseerden: stuur ff een mailtje als je benieuwd bent naar de tekstverwijzingen of lees mijn artikelen op www.cip.nl. Op deze plek volstaat het benoemen van de belangrijkste ideologische principes.

Bestemming

Ik geloof dat elk mens en elke organisatie een bestemming heeft. Iets dat je uniek maakt en bestaansrecht geeft en waarmee je waarde toevoegt aan het leven van mensen. Dat is omdat ik geloof dat niemand hier toevallig is. De aarde in al haar facetten is prachtig en tot in detail ontworpen door de Schepper en was aan het begin der tijden perfect. Inmiddels zijn we er als mensen in geslaagd een heel wat minder idyllische wereld te creëren omdat we afdwaalden van onze bestemming en dachten het heel goed zelf te kunnen. Een zelfde principe zie je terug in organisaties wanneer individuele belangen, posities, macht en structuren het oorspronkelijke doel van de organisatie verdringen. Het is fantastisch om organisaties terug te brengen naar hun bestemming en je ziet ook dat daar het hart van de mensen ligt. Dan zien we zoveel nieuwe bevlogenheid en liefde voor het bedrijf!

Gelijkwaardigheid

Omdat we elk een unieke bestemming hebben, geeft het ook geen enkele pas om het talent of de rol van de een hoger te waarderen dan de ander. Ieders rol is immers uniek en onmisbaar hoe groot of klein ook? Vaak gebruik ik onderstaand plaatje om dat principe weer te geven. Of je een kei bent of een klein steentje, als een van ons stopt met bijdragen raken we allemaal uit balans. In onze organisatiesystemen is echter prestatiedrift en machtsdynamiek geslopen, allerlei mechanismen die afleiden van je unieke bestemming als mens en die ervoor zorgen dat zelfs de meest succesvolle CEO een moment krijgt dat hij zich afvraagt: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? We willen gezien, gekend en gewaardeerd worden voor wie we werkelijk zijn en wat we kunnen bijdragen, ongeacht onze plek in de organisatie. Dat is gelijkwaardigheid! Binnen Saminc maken we dat bijvoorbeeld zichtbaar door voor onze interne uren iedereen hetzelfde uurtarief te geven. Ik zou niet weten waarom mijn tijd meer waard is dan die van mijn personal assistant of communicatiemedewerker.  

Wederzijdse afhankelijkheid

We zijn als mensen incompleet gemaakt met een reden, namelijk dat we ons zouden verbinden met elkaar om samen mooie dingen te realiseren. Net zoals onderdelen van je lichaam is niemand in staat afzonderlijk alles te overzien (als je een voet bent) of altijd op de juiste plek te zijn (als je een oog bent). Maar samen kunnen we dat wel! We zijn gemaakt voor verbondenheid, daarom is wederzijdse afhankelijkheid wat mij betreft een hoger principe dan autonomie. Binnenkort mag ik spreken tijdens een huwelijksceremonie en in de voorbereiding hadden we het hier ook over. Ik denk oprecht dat wanneer we dit principe recht zouden doen en niet zo allesoverheersend met onze autonomie bezig zouden zijn veel meer huwelijken en duurzame relaties stand zouden houden. En veel meer teams en organisaties een prachtige basis zouden hebben.     

Het principe van gedeelde verantwoordelijkheid vloeit hieruit voort: doordat we elkaars unieke bestemming en die van ons team/onze organisatie onderkennen en waarderen, en ons realiseren dat we elkaar nodig hebben om tot mooie resultaten te komen, willen we ook verantwoordelijkheid delen en de rol pakken die bij ons past. Wetende dat wanneer wij ons steentje niet bijdragen, we met zijn allen uit balans raken.    

Gedeeld leiderschap

Vanuit de gedachte dat ieder een uniek talent en bestemming heeft is het raar dat we van onze leiders verwachten dat ze een soort alles in 1 zijn. Alsof er 1 type leiderschap is dat bij elke organisatie en organisatiebestemming past… Ik geloof daar niet in. Allereerst zou het zo moeten dat alle rollen in de organisatie ondergeschikt zijn aan het collectief doel, de bestemming van de organisatie. Hoe vaak vragen we onze leiders wat ze bijdragen aan de missie? Is het dan raar dat we op een gegeven moment concluderen dat we ‘geen managers’ meer nodig hebben of dat bestuurders kampen met zingevingsproblemen? 

Verder hebben we visionairs en verbinders, leiders met een coachend of adviserend profiel. Wat nu als iedereen gewoon eens ging doen waar hij/zij echt voor gemaakt is, in plaats te streven naar de maakbare ideale leider (die niet bestaat) in dure leiderschapstrainingen? Bij Samensturing wordt het leiderschap gedeeld en heb je te maken met minimaal 3 rollen die in de organisatie belegd moeten worden: bewaker van het collectief doel, bewaker van de verticale verbinding en bewaker van de horizontale verbinding. Wat overigens niets zegt over hiërarchische posities. Dus ja, als je leiders dan toch een profiel mee wil geven, dan zijn het beschermers, bewakers van (een deel van) de organisatiebestemming en de unieke bestemming van medewerkers. 

Als je ons volgt op social media, had je het misschien al wel gezien. De kernprincipes komen deze weken in quotevorm voorbij.  Wat roepen ze bij jou op? Ik ben benieuwd naar je reactie, laat hem achter hieronder of op Twitter, Facebook of LinkedIn: @Samensturing. Ik hoop dat je het leuk vond het verhaal van Saminc eens te horen en te lezen over het proces. En te ontdekken dat Samensturing mijn kernexpertise is, mijn bestemming: datgene wat voor mij vanzelfsprekend is maar anderen niet gemakkelijk zien, en waarmee ik waarde mag toevoegen aan het leven van anderen. Ik wens jou toe dat je ook jouw unieke bestemming mag ontdekken. En ja, je verdiepen in het christelijk geloof kan daarbij helpen. Maar uiteraard ben je ook van harte welkom bij onze oriëntatietweedaagse op 3 en 4 oktober waar we onderzoeken wat jouw kernexpertise is en hoe Samensturing jou wellicht kan helpen je dromen te realiseren. Kijk voor meer  informatie of aanmelden op www.saminc.nl/diensten


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Het verhaal van Saminc - deel 4 | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert Blogger Influencer
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.