Hoe samensturing toch meer in mij zit, dan ik dacht

 > Hoe samensturing toch meer in mij zit, dan ik dacht  | Saminc

Eind vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding Practioniser bij Saminc. Rianca en ik spraken elkaar daarvoor en het gedachtegoed Samensturing sprak mij aan. Samenwerken vanuit het collectieve doel, iedereen draagt zijn steentje bij. Maar ik vond het ook spannend om mij ‘ergens bij aan te sluiten’ en ik wist eigenlijk nog niet goed waar het over ging en wat het voor mij zou betekenen. Ik wist wel dat ik mensen wil verbinden op inhoud en aan het denken wilde zetten. Mensen om me heen stelden vragen, waarom ik me bij Samensturing aansloot. Daar kon ik nog geen (goed) antwoord opgeven. 

Een beter beeld

Na het lezen van het boek en de opleiding kreeg ik steeds een beter beeld van Samensturing. Waarom zijn de kaders zo belangrijk? Wanneer doe je het echt samen? En je hebt het recht om te verschillen. En de allermooiste: practise what you preach. Of in goed Nederlands: zeg wat je doet en doe wat je zegt. Ondertussen zag ik situaties, die totaal niet samensturend waren en waar vanuit hiërarchie werd gewerkt. Ik merkte dat ik hier letterlijk kippenvel van op de armen kreeg. Bijzonder om te merken hoe zoiets een fysieke uitwerking heeft.

Combineren met bedrijf

Sinds de vakantie had ik het qua werk gezien, wat rustiger. We hadden een heftige periode achter de rug. Mijn moeder is overleden en een tijdje wat minder opdrachten was prima. Tot ik op een bepaald moment dacht, nu wordt het tijd om eens op zoek te gaan. Ik vond een advertentie voor een mooie baan. Een baan voor een aantal uur in de week en een voorwaarde was dat ik in loondienst zou treden.  Als het werk bij mij past, vanuit een bepaalde zingeving gebeurt en we samen werken aan dat collectieve doel, vind ik het soort contract dat achter mijn werk zit van ondergeschikt belang. Goed te combineren met mijn eigen bedrijf, dacht ik.

Wéér kippenvel

So far so good. Ik schreef een brief, werd geselecteerd en voorgesteld door het bemiddelingsbureau bij de desbetreffende werkgever. Na het bespreken van de c.v.’s werd ik gebeld. Ik was een geschikte kandidaat. Dat is altijd mooi om te horen, alleen ik voelde een maar…. Die was er ook. Het bedrijf had in het verleden slechte ervaringen met mensen die een bedrijf naast het dienstverband hadden en wilden dat ik op voorhand mijn ondernemerschap op zou geven. Dat betekende dat ik per direct mijn opdrachten moest teruggeven aan mijn opdrachtgevers. Daar kreeg ik, weer, kippenvel van.

Dialoog aangaan

Hoe mooi was het geweest als wij samen de dialoog waren aangegaan? Ik had hun kant van het verhaal aangehoord. Waarom is het zo belangrijk dat zij wilden dat ik mijn bestaan als zelfstandige opgaf?  Ze hadden mijn drive gehoord om ooit zzp’er te worden en vooral waarom ik had gesolliciteerd. Waarom ik mensen op inhoud wil verbinden en ze samen wil laten nadenken, zodat er uiteindelijk een nog grotere bijdrage aan het gezamenlijke belang wordt geleverd. Wat ze van mij hadden kunnen leren en wat ik nog van hun had kunnen leren? Zo was er wederzijds begrip ontstaan. En waren we alsnog samen tot de conclusie gekomen, dat deze constructie niet werkte? Helemaal goed.

Waar het om gaat bij Samensturing

Dat is mede waar het bij Samensturing omgaat: samen de dialoog aangaan, elkaar in de kracht zetten en begrip hebben en krijgen voor een ander. Maar ook realiseren, dat soms mensen/bedrijven/zaken niet bij elkaar passen. De dag nadat ik zei dat ik mijn ondernemerschap niet opgeef, realiseerde ik mij, dat er veel meer Samensturing in mij zit, dan ik dacht.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Monique Kikkert > Hoe samensturing toch meer in mij zit, dan ik dacht  | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Projectmanagement, coaching
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

“Een communicatiestrateeg die er niet vies van is om met haar voeten in de klei te staan”.

Het gezegde: “alleen ga je sneller, samen kom je verder” is er niet voor niets. Samenwerken is een belangrijk middel om je doel te halen. En ik help je daarbij.

Mijn kracht is om bij elk project of opdracht het collectieve belang in kaart te brengen. En met elk individu te kijken wat zijn of haar bijdrage aan dit collectieve doel is. De afgelopen jaren heb ik mijn verbindende en coachende kwaliteiten ingezet in zowel de profit als non profit-sector van strategisch tot operationeel niveau. Een verbinder pur sang met een voorliefde voor bedrijven die het verschil kunnen maken voor de mens, zoals zorginstellingen, woningcorporaties en bouwbedrijven.

Ik begeleid teams naar meer zelfstandigheid. Dit doen we samen. De bijdrage, die ik daarin lever, is het stellen van vragen, mensen de verbinding laten voelen. Wat houdt je bezig? Wat maakt je enthousiast of belemmert je juist? Vaak met humor, soms confronterend. Mensen krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen, te verbazen én verschillen aan de orde te stellen en deze te begrijpen. En van daaruit bouwen aan meer eigen verantwoordelijkheid en eigenaarschap en vooral (meer) werkgeluk. Mijn achtergrond als communicatiestrateeg helpt hierbij. Tijdens trajecten observeer ik het team vanuit verschillende perspectieven, zowel vanuit de organisatie als geheel en het team en voed met deze kennis ook de medewerkers uit het team. Waarbij ik het belang van de opdrachtgever niet uit het oog verlies.

Heb je een vraag over communicatie, projectmanagement of coaching? Dan nodig ik je van harte uit voor een kopje koffie of thee.  

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.