In plaats van oordelen, nieuwsgierig zijn

samenstring nieuwsgierig > In plaats van oordelen, nieuwsgierig zijn | Saminc

Samensturing is voor mij een feest van herkenning. Mijn interim opdrachten vlieg ik, naar wat nu blijkt, altijd samensturend aan. Ik kende de principes “zelforganisatie“ en “zelfsturing” en niet samensturing.  Totdat ik in februari van dit jaar een stuk van Roel Wieringa op Linkedin hierover las. Ik heb direct contact gelegd met Roel en op deze manier aan kunnen sluiten bij de netwerkorganisatie Saminc.

Samen plannen maken

Bij de eerste bijeenkomst van de zesdaagse opleiding tot specialist samensturing viel me direct de  samenstelling en de constellatie van de groep op. Geen haantjes, elkaar uit laten praten en luisteren. Zelfde beleving in ervaringen bij organisatie en lekker in het leven staan. Er denken dus meer mensen zoals ik. Ook zij zien dat strikt hiërarchisch ingerichte blauwdruk organisaties niet prettig zijn om in te werken. Vaak gepaard met directieve stijlen van leidinggeven die geen enkele ruimte laat aan medewerkers. Met hiërarchie bedoel ik dat de organisatie plannen maakt voor de ander in plaats van samen optrekken.

De effecten van hiërarchische blauwdruk organisatie

Vaak kom ik bij mijn opdrachten de effecten tegen die op onderdelen in de  organisaties voorkomen: verwaarloosde medewerkers (ontevreden,  overbelast, ondergewaardeerd), hoog ziekte verzuim, gecombineerd met hoog percentage uitgesteld verzuim. Niet opgevulde vacatures, werving en selectie gericht op “ handjes “, en veelal in combinatie met een stafgerichte organisatie die met niet afgestemde systemen operationele processen gijzelt.

Waar beginnen?

Ik krijg vaak de vraag in zo’n situatie: ‘Waar ga je beginnen?’. Dat is dezelfde vraag die we bij samensturing stellen. Wat is de situatie, wat is het huidige negatieve effect en wat willen we bereiken, het gewenste effect? Deze informatie haal ik bij iedereen op, die op welke manier dan ook betrokken is en stel direct prioriteiten. Wat is er nu nodig om een situatie te doorbreken?

Complexe situaties

Ik heb een achtergrond als verpleegkundige spoedeisende hulp. Daar leer je prioriteiten stellen. Je leert in complexe situaties te werken, deze te duiden en te handelen. De grondslag voor mijn interim werk. Dit kun je niet alleen en samensturing is de manier om complexe situaties te doorgronden.

Wat betekent dit voor een organisatie?

Bij een gemeenschappelijk probleem, werken we aan een gezamenlijk leer- en veranderproces. We werken samen aan een collectief doel. Verantwoordelijkheden zijn gedeeld en belegd waar ze horen, ieder in de kracht van zijn rol en competentie. Deze worden gelijkwaardig ingezet en er is een horizontale en verticale verbinding in de organisatie : Samen.

Nieuwsgierig zijn brengt beweging

Een voorwaarde voor die gelijkwaardigheid is door nieuwsgierig te zijn in plaats van oordelen. Ik zie vaak dat oordelen op de eerste plaats staat. Iedereen vindt wat van elkaar. Is dat constructief? Komen we zo verder?  Roddel, wantrouwen en onverschilligheid zijn de nagels aan de doodskist voor je organisatie. Conflicten niet benoemen en aanpakken rotten door, dit behoeft aandacht en moet doorbroken worden. De coaches van samensturing luisteren en benoemen. Daardoor brengen ze beweging. Samensturing brengt openheid, zorgt er voor dat het gesprek gevoerd wordt, lucht geklaard wordt. We vinden niet zo snel wat, maar benoemen vooral wat we zien en toetsen dit.

En de leidinggevende dan?

Waar is dan de leidinggevende in het verhaal van samensturing? Die is er wel degelijk. Als bewaker van de collectieve missie, als verbinder tussen perspectieven en organisatielagen en als coach/adviseur. Echt situationeel en dienend. Wat voor eigenschappen horen daarbij? Authenticiteit, bescheiden, openheid (bijvoorbeeld over je kracht en zwakte) en verantwoordelijkheid geven en nemen, mensen in hun kracht zetten, waardering genereren en een gezonde dosis moed!

Samensturing

Van nature was ik al een samenstuurder. Bij Saminc heb ik een netwerkorganisatie gevonden, met gelijkgestemden. We werken aan organisaties, waar we in vaak complexe situaties met meerdere organisatievraagstukken tegelijk aan de slag gaan. Samen met de mensen in de organisatie werken we aan een collectief doel, gebaseerd op ieders talent. Hierbij hebben we een open communicatie over wat we waarnemen in de onderlinge samenwerking en benoemen en toetsen dit. Tenslotte helpen we de leidinggevenden om hun nieuwe rol te pakken en samen de organisatie te besturen, omdat dit nieuwe vaardigheden en eigenschappen vraagt. Het is prachtig om te zien wat er in de organisaties is gebeurd, als we een project afronden!


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Andy Koster > In plaats van oordelen, nieuwsgierig zijn | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Zorg en welzijn
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

Manager en ervaring met stevige verander-opdrachten in ziekenhuis (acute zorg), ouderenzorg ( somatiek, psychogeriatrie (PG), geriatrische revalidatie ( GRZ), thuiszorg , team- en individuele coaching/ begeleiding. Daarnaast begeleiden van HKZ en andere kwaliteitstrajecten. Sterk in verbanden leggen tussen strategische keuzes en operationele/ tactische consequenties en vice versa. Veel ervaring in H&R besluiten met betrekking tot medewerkers. Ervaring als docent aan hogeschool In-Holland (Hbo-V studenten) op vakgebied van managementvaardigheden en organisatie.

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.