Samensturing, samen ontsnappen aan oude structuren

 > Samensturing, samen ontsnappen aan oude structuren | Saminc

Hiërarchie zal er altijd zijn. Zet drie kinderen in een zandbak en binnen 5 minuten heb je hiërarchie. We hebben nu eenmaal behoefte aan leiderschap en ordening in onze complexe wereld. Maar waar het nogal mis ging, was vanaf het moment dat we hiërarchische systemen, structuren en leiderschap tot doel in zichzelf gingen maken. Op het moment dat we het denken gingen scheiden van het doen. Op het moment dat we ervan uit zijn gegaan dat gemotiveerde mensen andere mensen nodig hebben die controleren of ze hun werk wel goed doen. Managers, aan wie we het denken en het controleren kunnen overlaten. Structuren zodat mensen niet meer zelf hoeven na te denken. Het ontstond in de tijd van industriële revolutie, toen mensen en organisaties vooral als (geoliede) machines werden gezien. Allemaal dezelfde taken, functieprofielen, automatiseren en weinig ruimte voor eigenheid.

Dus ja, je zult maar manager zijn in deze tijd

Eigenlijk kun je het bijna niet meer hardop zeggen in deze tijd. Huh, hebben jullie nog managers? Dat is ongeveer synoniem aan: je hebt een functie die niet meer van deze tijd is. ‘Je moet loslaten, je staat vooral in de weg, door jou kunnen mensen hun werkelijke potentieel niet benutten,’ dat zijn zo’n beetje de credo’s van deze tijd. En dan kunnen wij met elkaar wel beter weten – natuurlijk ben jij een dienend leider die de ontwikkeling van je teams en medewerkers maximaal faciliteert - feit is dat je een M.A.N.A.G.E.R. bent

Een manager zijn, wie wil dat nog?

En als je heel eerlijk bent, herken je ondanks de beste bedoeling best wel iets van het gedrag hierboven, bij anderen en bij jezelf. Medewerkers die liever naar jou kijken dan zelf na te denken. Teams waar je brandjes mag komen blussen. Misschien heb je überhaupt wel het gevoel dat je er vooral bent voor als het misgaat. Wie wil dat nog? 

Het kan anders. Als we willen ontsnappen aan oude structuren. Als we het zelfdenkend vermogen van mensen optimaal ruimte willen geven. Als we een betere (leiderschaps)rol willen dan alleen controleur en brandjesblusser. Als we dat willen, moeten we samen gaan sturen.  

Van managen naar samensturen

Als je gaat samensturen val je terug op een natuurlijk systeem dat nergens vastligt, namelijk het gegeven dat mensen floreren als ze zich verbonden weten met elkaar en met het gezamenlijk doel. Niet als we goede beloningssystemen hebben, niet als we maar strak genoeg sturen en ook niet als we mensen maar zelf laten sturen. Elk mens is op zoek naar zingeving, wil waarde toevoegen aan zijn omgeving. En die zingeving vinden we als we onze unieke kwaliteiten mogen inzetten voor een gezamenlijk doel. Als we weten dat we wederzijds afhankelijk van elkaar zijn om dat doel te bereiken. De natuur biedt ons voorbeelden te over van deze manier van organiseren, alleen wij mensen denken graag in hokjes en systemen die niet meer aansluiten bij de natuurlijke talenten en drijfveren van mensen.

De échte leiderschapsrollen

In een volgende blog zal ik aandacht besteden aan wat samen sturen betekent voor onze leiderschapsrol. Want één ding verklap ik vast: Samensturing gaat absoluut niet zonder leiderschap. De vraag is alleen: wat zijn de èchte leiderschapsrollen in een natuurlijk systeem zoals hierboven beschreven? En hoe zou je die rol noemen, ervan uitgaande dat ook jij je unieke kwaliteiten wil inzetten voor het gezamenlijk doel? Denk eens na over die vraag. Taal is krachtig. Daarom adviseer ik vaak om de functietitel manager af te schaffen en een naam te kiezen die beter past bij de daadwerkelijke leiderschapsrol. Vaak brengt alleen die stap al een hele organisatie in beweging.

Meer over Rianca Evers-den Ouden, auteur Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid
Spreker, schrijver, leiderschapscoach

 


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Samensturing, samen ontsnappen aan oude structuren | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert Blogger Influencer
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.