Samensturing zonder leiderschap, kan dat?

 > Samensturing zonder leiderschap, kan dat? | Saminc

Als samensturend manager weet ik dat iedereen zijn steentje in de samensturende organisatie bijdraagt. Het maakt niet uit of je de grote kei in de organisatie bent of dat ene kleine steentje. Bij het ontbreken van één van de stenen raakt de organisatie uit balans. We zijn allemaal nodig!

Goed op weg met Samensturing

Bij één van de organisaties waar ik werkzaam was, waren we goed op weg met Samensturing in 2017. Fase 1 (eigenaarschap) en fase 2 (gedeelde verantwoordelijkheid) waren eigen gemaakt en afgerond. De vier kernprincipes van samensturing werden actief toegepast, de vergaderstructuur werd aangepast, trainingen waren gevolgd, de organisatie en teamvisies werd geactualiseerd en taken waren verdeeld. Ik had al het vertrouwen dat deze organisatie met een nieuwe manager verder kon, zonder mij. Dat lukte inderdaad, wat was ik trots!

Maar toen…

Door omstandigheden waren de leiders vervolgens genoodzaakt hun aandacht en werkzaamheden anders in te zetten dan alleen vanuit de samensturingsprincipes. Het was een zware tijd. Na een periode van minder leiderschap zag je dat de teams nog heel ver kwamen ondanks dat de leiderschapstaken op dat moment niet goed belegd konden worden. Maar op een gegeven moment zakte het toch weg, zonder leiders die de principes levend hielden. Daarom ben ik nu weer betrokken bij het bewust bespreken en actief beleggen van de leiderschapstaken voor de toekomst, zodat deze organisatie weer volgens de volledige principes van Samensturing verder kan.

Actief beleggen

Vanuit Saminc maken wij het verschil door leiderschapsposities en taken echt actief te beleggen. Het actief beleggen hoeft niet alleen bij het management te zijn. Een mogelijkheid is ook de leiderschapstaken actief te beleggen in het team. Van belang is het dan goed met elkaar te bespreken. Wat is haalbaar, wenselijk en mogelijk? Vervolgens besluit je met elkaar welke leiderschapstaken (met bijbehorende kaders en evt. met een extra financiën) in het team belegd kunnen worden en welke taken je in de rest van de organisatie moet beleggen.

Niet zonder leiderschap

Leiderschapstaken zijn dus altijd nodig bij Samensturing. Mensen blijven niet vanzelf de goede dingen doen als er geen leiders zijn die de verticale en horizontale verbinding beschermen en het collectieve doel bewaken. ‘Vanuit leiderschap beïnvloed je anderen, in de positieve zin van het woord, om hen iets te “laten” doen wat ze niet uit zichzelf zouden doen’ (bron: Jaap Boonstra). Leiderschap is nodig om met elkaar bij te blijven dragen aan het collectieve doel. Ieder steentje op zijn/ haar manier vanuit zijn/ haar verantwoordelijkheden, drijfveren en kwaliteiten.

Andere rol

Bij Samensturing word je rol als leider anders. Vanuit eigen ervaring deel ik graag met jullie dat ik mijn rol als manager als veel meer betekenisvol ben gaan ervaren. Je hoeft je als manager niet af te vragen of je nog van toegevoegde waarde bent in een samensturende organisatie. Teams kunnen niet zonder leiderschap(staken)!

Leiders blijven altijd nodig, ook binnen Samensturing!

Mocht je hulp bij nodig hebben of ben je geïnteresseerd in een gesprek, dan kom ik graag een kopje koffie met je drinken. Neem gerust contact met mij op.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Roswitha Heitbrink > Samensturing zonder leiderschap, kan dat? | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Zorg en welzijnssector
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

Samensturend verandermanager, Practitioner, Ervaringsdeskundige

Ruim 20 jaar heb ik in management functies binnen de zorg en welzijnssector gewerkt. Mensen beschrijven mij als een enthousiaste en bevlogen manager. Een vernieuwer met oog voor strategie, kwaliteit en eigenheid van het individu en de organisatie. Ik ben een verandermanager die in staat is om draagvlak te creëren en tegelijkertijd gericht op het resultaat te blijven.

Sinds 2016 ben ik in contact gekomen met Rianca en werk ik vanuit de kernprincipes en fases  behorende bij het samen sturen als organisatieprincipe. Een werkwijze die mij en mijn team mooie resultaten heeft gebracht in de vorm van een hogere werktevredenheid, een laag ziekte verzuim, betrokken collega’s en prachtige HKZ  en inspectie resultaten.

Naast deze zeer succesvolle implementatie van Samen sturen als organisatieprincipe heb ik ook ervaring in een organisatie waar dit helaas niet ging lukken. Voor mij is hierdoor helder geworden wat er minimaal in een organisatie aanwezig moet zijn om te komen tot samen sturen in alle lagen van een organisatie. 

De afgelopen jaren heb ik meerdere keren namens Saminc op congressen gesproken. Ik geniet van het inspireren, trainen en coachen van individuen, teams en het management.

Voor mij is het duidelijk. Ik wil niet meer anders dan samensturend werken. Dit heeft gemaakt dat ik afgelopen voorjaar de opleiding tot practitioner heb gevolgd. Een zeer complete opleiding die mij naast mijn praktijk ervaring ook heeft toegerust om de theorie eigen te maken en mijn persoonlijke drijfveren en waarde te leren kennen zodat ik deze bewust in kan zetten.

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.