Van netwerk naar vlechtwerk

 > Van netwerk naar vlechtwerk | Saminc

van ego naar eco > Van netwerk naar vlechtwerk | SamincDe spelregels van het zakendoen zijn veranderd. Turbulentie in bijna elke markt is groot, nieuwe toetreders komen uit onverwachte hoek en geven traditionele spelers het nakijken. De levensduur van businessmodellen wordt steeds korter. Bijna elke ondernemer, elke markt krijgt hier mee te maken. Het verdienmodel staat behoorlijk onder druk en het zal radicaal anders moeten wil je een rol van betekenis blijven spelen in de markt.  Daarnaast blijft de wereldbevolking sterk groeien. Hierdoor neemt de vraag naar grondstoffen toe, terwijl de voorraad afneemt. De Rijksoverheid werkt daarom samen met het bedrijfsleven om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Langzaam wordt het duidelijk: dit kun je niet langer meer alleen. Jouw afval is de grondstof voor een ander.

Samenwerken is ingewikkeld

Al deze ontwikkelingen vragen om samenwerking. Maar samenwerken is ingewikkeld. Oplossingen zijn complex en afhankelijk van strategische keuzes. De keuze van de een heeft gevolg voor de ander. Oplossingen voor de korte termijn zijn niet altijd volhoudbare (duurzame) oplossingen voor de lange termijn. Ook is vaak sprake van meerdere en/of hybride oplossingen. Wat te doen en wat gebeurt er als jij de eerste stap zet? Is dat strategisch handig? Maar wat als je de eerste stap niet zet of alle kaarten voor de borst houdt? Wie heeft de regie en in hoeverre durf je de ander te vertrouwen? Is het mogelijk om samen te werken zonder oprecht vertrouwen?

Samensturing over organisaties heen

Bij Saminc weten we inmiddels wat mogelijk is als je Samensturing als organisatieprincipe binnen een organisatie toepast. Samensturing gaat uit van samen. Samen werken aan een gemeenschappelijk doel. En samen werken in de relatie. Nu zijn we benieuwd wat er gebeurt als we Samensturing als organisatieprincipe inzetten over organisaties heen.

Werkt het als we ons verenigen in netwerken of is dat meer voor nodig.? Met andere woorden is in een netwerk voldoende verbinding aanwezig of moeten we stappen zetten en met elkaar vervlechten zonder opgave van onze eigen identiteit? En wat dat betekent dat dan en vooral hoe doe je dat dan?

Verschillen tussen netwerk en vlechtwerk

Netwerk

Vlechtwerk

Individu en eigen doel centraal

Eigen belang in relatie tot gezamenlijk belang

Primair deelnemen om eigen belang te dienen

Primair deelnemen om waarde toe te voegen aan het geheel

Verschillende puzzels

Met zijn allen bezig met dezelfde puzzel

Netwerk geeft ruis

Vlechtwerk geeft richting

Dit is een uitdagend lijstje met verschillen want:

- Hoe bouw je een negatieve spiraal naar beneden om naar een positieve spiraal omhoog? Hoe zet je de stap van mensen uitsluiten (uit angst voor freeriders en verlies van identiteit) naar mensen omarmen omdat ze zich graag met jou willen verbinden (verbinding uit angst om de boot te missen)? Hoe zorg je voor een warm welkom in plaats van hoge drempels?

- Hoe ga je om met de bekendheid en veiligheid van wat je hebt op de korte termijn versus het onbekende van de lange termijn? Onbekend omdat je niet weet waar je instapt en de onzekerheid omdat je nog niet weet hoe iedereen gaat acteren of welke nieuwe omstandigheden zich aandienen en of je met elkaar dan flexibel genoeg bent.

- Hoe maak je je motivatie kenbaar? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig en welke omstandigheden en faciliteiten zijn nodig om te zorgen dat dit werkt? Hoe transparant durf je te zijn en hoe zorg je dat alle deelnemers de gemaakte keuzen ook rechtvaardig vinden?

Marktonderzoek door Saminc

Vanuit Saminc doen wij hier onderzoek naar. Met andere woorden: we zijn op zoek naar jouw ervaringen om te kijken wat nodig is om juist op dit vlak maatwerk te kunnen bieden om dergelijke vlechtwerken te organiseren en/of te faciliteren. En of de behoefte ook in de markt aanwezig is. We gaan graag met je in gesprek om te horen wat voor vragen er in jouw markt spelen. Wil je hieraan meewerken, stuur dan een een e-mail naar Milou van Rijn. Nieuwsgierig? Je bent uiteraard ook van harte welkom bij ons Open Huis op 20 maart.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Milou van Rijn > Van netwerk naar vlechtwerk | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Participatie, Energietransitie
Volg mij:

Geschreven door
Blogger Expert

Ik ben Milou van Rijn, eigenaar van SisuMilou. Voorheen had ik een loopbaan als projectontwikkelaar van zorgvastgoed. Hier was ik met name bezig met het creëren van teamvorming en eigenaarschap om projecten op tijd en binnen budget te realiseren. Dit deed ik door heldere kaders te stellen en duidelijk te maken wat ieder te doen had, vanuit oprechte interesse in mensen. Alleen dan kun je je aan een gezamenlijk doel verbinden.

Nu werk ik als zelfstandige aan vraagstukken op het gebied van energie en klimaat en ben ik inzetbaar in de rol van adviseur, projectleider of kwartiermaker om te bouwen aan netwerken. Waar het kan doe ik dit op basis van Samensturing als organisatieprincipe. Dit werkt het beste omdat sprake is van echte gelijkwaardigheid. En juist dat is noodzakelijk als het gaat om het verwerven van betrokkenheid en eigenaarschap.

Het is mijn missie om het samenspel tussen burgers, organisaties en bedrijven zo te organiseren dat sprake is van Samensturing. Zo ontstaan duurzame coalities en kunnen we samen groeien en samen veranderen.

E-book Energietransitie

Wil je meer weten over Samensturing in de energietransitie? Download mijn e-book 'Samenspel in de energietransitie' en ontvang ook nog een checklist!

SisuMilou "anders kijken, anders denken, anders doen"

 

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.