Vrouwenvoetbal het nieuwe mannenvoetbal door Samensturing

 > Vrouwenvoetbal het nieuwe mannenvoetbal door Samensturing | Saminc

Het vrouwenvoetbal maakt iets los. Willem Vissers, eerste voetbalman op de Volkskrant-sportredactie, is een vurig pleitbezorger van het vrouwenvoetbal. Zelf heb ik niets met voetbal en het kijken naar sportwedstrijden in het algemeen. Maar toch kijk ik naar de wedstrijden van het vrouwenelftal tijdens dit WK. Na het lezen van het artikel van Bert Wagendorp in de Volkskrant “Waarom vrouwenvoetbal het nieuwe mannenvoetbal is”, weet ik waarom. Ik zag een grote overeenkomst met twee principes van Samensturing als organisatieprincipe. Samensturing heeft mij veel gebracht. Namelijk een duidelijk doel, scherpe focus, durven kiezen en in dat kader het lef om in beweging te komen, waarde creëren en vooral te doen. Ik was altijd al voorstander van het benutten van ieders kwaliteiten. Maar door Samensturing als organisatieprincipe kan ik het ook duiden waarom het werkt. En wat daar voor nodig is. Dat gun je iedereen en elk bedrijf.  Samensturing is aansluiten bij de ander. Dat begint met taal. Hier worden de principes van Samensturing uitgewerkt op basis van het artikel van Bert Wagendorp. Over voetballen volgens de bedoeling en de kracht van samen.https://www.volkskrant.nl/de-gids/waarom-vrouwenvoetbal-het-nieuwe-mannenvoetbal-is~b628536f/

De vechtmachine van Sarina Wiegman

Het is duidelijk. Hier staat een collectief. Een collectief dat bestaat uit basisspelers, reserves, coach en ondersteuning. Allen hebben hetzelfde doel. Functioneren als team. Als je als team functioneert kun je van iedereen winnen. Je hoeft niet altijd beter te zijn dan de tegenstander. Dit zag je in de halve finale tegen Zweden. Zweden was beter, maar in de verlenging won Nederland. In de beleving van de spelers was het doelpunt tegen Zweden dan ook vooral een teamprestatie. Echter indien een mannenteam wint in de verlenging, dan is het doelpunt vooral het resultaat van het individu. Er is dus nog iets anders nodig dan een gemeenschappelijk doel om als team te kunnen presteren. In Samensturing als organisatieprincipe noemen we dit horizontale en verticale verbinding. Je verbindt je met zijn allen aan het hogere doel. Het zijn van een vechtmachine om te willen functioneren als team is de verticale verbinding. Het alles voor elkaar over hebben en de benen uit het lijf lopen is de horizontale verbinding.

De regels van het spel

“In het vrouwenvoetbal wordt meer gespeeld volgens de oorspronkelijke bedoeling van het spel, zegt Vera Pauw, voormalig bondscoach van Oranje. Bij de bedoeling van het spel hoort spelplezier. Naast vrijheid is ook sprake van verantwoordelijkheid. Om het spel in vrijheid te kunnen beoefenen is het respecteren van de spelregels essentieel”. Als ik kijk dan zie ik dat vrouwen minder gemeen zijn dan mannen in het spel. Ze rollen niet drie keer door na een tackle. Ze staan weer op en spelen weer verder. Ook wordt het spel minder onderbroken door gezeur bij een scheidsrechter. Dit maakt het voor mij als kijker leuker. Maar wat gebeurt er als alles in het teken komt te staan van winnen en je teamspelers meer laat spelen op een manier die efficiency vereist (tactisch lopen) en ieder met een eigen taak? Wordt het naleven van de regels dan anders? Ik denk van niet, mits het functioneren als team/als vechtmachines voorop blijft staan. “het verlies van spelplezier komt pas onder druk te staan als speelsters zichzelf of hun marktwaarde belangrijker gaan vinden dan  het team”, zegt Pauw. Bij Samensturing zien we dat het werkplezier toeneemt als sprake is van eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Het kernprincipe “Definieer beslisruimte” is daarom essentieel. Als je mensen vraagt om mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen, moet je helder zijn over de kaders/regels waarbinnen dit zich kan afspelen en uitleggen waarom dit zo is.  Heel logisch als je dit vergelijkt met de rol van de coach bij het vrouwenelftal. Zo begon Shanice van de Sander het toernooi als sterspeelster, maar werd in de halve finale tegen Zweden toch vervangen door Lineth BeerensteynI En dat in de stad Lyon nog wel waar Van de Sanden woont en voetbalt. Reken maar dat de coach dit goed heeft uitgelegd. Shanice voelde zich namelijk nog steeds onderdeel van het team en juichte na de winst op Zweden mee, alsof ze zelf had gespeeld.

Practice what you preach

Graag zou ik een kijkje achter de schermen nemen bij het vrouwenelftal om te onderzoeken of mijn waarnemingen kloppen. Bij Samensturing zeggen we practice what you preach. Als je van A naar B wil, doe dat dan op de manier van B. Ik heb bij het vrouwenelftal het gevoel dat alles klopt. Wat ze zeggen is in lijn met wat ze doen. Waarom? Omdat echt alles in het teken staat om als team te functioneren. Ik zie een team dat niet alleen bestaat uit basisspelers maar ook uit reserves en ondersteuningsteam. Dit hele team doet in het begin een openingsyell. Bij andere landen zie ik dit alleen de basisspelers doen. Ook zag ik in een flits dat het hele team het liedje van Claudia de Breij “Zie de leeuwinnen” heeft omarmd als ons lied en dat ’s morgens zingt bij het ontbijt. Voor mij het bewijs dat dit authentiek is, want dit doe je niet voor de act als je een ochtendhumeur hebt. Ook zie je verschil tussen teamfoto’s van het mannenelftal en het vrouwenelftal.  Daar waar mannen kijken of het een verplichting is en ze haast hebben. Zie je bij de vrouwen de lol om op een leuke manier samen op de foto te staan. Als je een team wilt zijn, dan ben je dat niet alleen in het veld maar ook in alles daar omheen. Dat is practice what you preach.

Meer weten

Ben je geraakt door deze vergelijking en de vertaling? Wil je meer weten over Samensturing, neem dan contact op met mij. Als practitioner Samensturing mag ik Samensturing als organisatieprincipe inzetten in de praktijk. Daarnaast is mijn talent om met taal bruggen te slaan. Bruggen tussen strategie en praktijk. En bruggen tussen overheid en samenleving. Samen kunnen we dan bekijken welke waarde we samen met Samensturing kunnen creëren.


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Milou van Rijn > Vrouwenvoetbal het nieuwe mannenvoetbal door Samensturing | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Participatie, Energietransitie
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

Ik ben Milou van Rijn, eigenaar van SisuMilou. Voorheen had ik een loopbaan als projectontwikkelaar van zorgvastgoed. Hier was ik met name bezig met het creëren van teamvorming en eigenaarschap om projecten op tijd en binnen budget te realiseren. Dit deed ik door heldere kaders te stellen en duidelijk te maken wat ieder te doen had, vanuit oprechte interesse in mensen. Alleen dan kun je je aan een gezamenlijk doel verbinden.

Nu werk ik als zelfstandige aan vraagstukken op het gebied van energie en klimaat en ben ik inzetbaar in de rol van adviseur, projectleider of kwartiermaker om te bouwen aan netwerken. Waar het kan doe ik dit op basis van Samensturing als organisatieprincipe. Dit werkt het beste omdat sprake is van echte gelijkwaardigheid. En juist dat is noodzakelijk als het gaat om het verwerven van betrokkenheid en eigenaarschap.

Het is mijn missie om het samenspel tussen burgers, organisaties en bedrijven zo te organiseren dat sprake is van Samensturing. Zo ontstaan duurzame coalities en kunnen we samen groeien en samen veranderen.

E-book Energietransitie

Wil je meer weten over Samensturing in de energietransitie? Download mijn e-book 'Samenspel in de energietransitie' en ontvang ook nog een checklist!

SisuMilou "anders kijken, anders denken, anders doen"

 

Ben jij consultant en wil je leren werken vanuit de principes van Samensturing? Heb je idealen en waardevolle ideeën die je met Samensturing wilt verwezenlijken? Durf je eerlijk naar jezelf te kijken en te werken aan je transformationeel leiderschap? Dan zijn onze opleidingen iets voor jou! Schrijf je in voor de practitioneropleiding of onderzoek eerst de match tussen onze principes en jouw kernexpertise in onze oriëntatietweedaagse.  

Of misschien ben je aanjager van verandering in je eigen organisatie, bijvoorbeeld in een rol als manager of adviseur. Volg dan onze basistraining Samensturing, waarmee je een stevig fundament legt voor het uitdragen en verwezenlijken van je verandervisie.    

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.