Werk is er voor jou, en niet andersom

 > Werk is er voor jou, en niet andersom | Saminc

Het grootste kennisfestival gaat over anders en innovatief organiseren. In het WaardeTheater staan waarden centraal. Dat komt mooi uit, want bij eelloo hebben we de hardnekkige gewoonte om het anders te doen, anders te organiseren. En vragen we ons graag af waarom we dat eigenlijk doen. Ook een goed moment om weer eens na te denken over wat (voor mij) de gemene delers zijn bij eelloo en hoe dat bij mij past.

Bij eelloo vinden we verhalen heel belangrijk. Verhalen van mensen. Omdat iedereen er toe doet. In organisaties is er niet altijd ruimte voor de verhalen van mensen. Het gaat meer (of alleen) om wat je op moet leveren. En dan niet wat jij vindt dat je op moet leveren, maar wat de organisatie vindt dat jij op moet leveren. Dat is jammer, want daarom voelen veel mensen zich niet gezien. Ook als je wel al je resultaten of KPI’s haalt, kun je je dan zomaar leeg voelen.

Het gevoel dat iedereen er toe doet heb ik onmiskenbaar meegekregen van mijn vader. Hij was rector en ik herinner me hoe hij vooral bezig was om het verhaal van de leerlingen te horen. Vooral als het minder goed ging met een leerling. Als in de lokale krant stond dat een leerling bij uitzondering examen mocht doen vanuit de gevangenis door de inzet van mijn vader, dan voelde me ik trots. Waardegedreven leiderschap vind ik best een gruwelijke term, maar voor zover ik al leidinggeef in de organisatie waar ik formeel eigenaar van ben, is dat in ieder geval een waarde die me drijft. Dat de verhalen van ons, van de mensen bij eelloo, er allemaal evenveel toe doen en minstens zo belangrijk zijn als de resultaten die we bereiken. Als iedereen zich bij ons gezien voelt is dat misschien wel het hoogste haalbare resultaat.

Het mag bij ons trouwens niet steeds over resultaat of efficiëntie gaan. Er heerst een KPI-verbod. Rondom de verhalen van mensen hebben we het over de 4 v’s (vertellen, verkennen, verbinden, verwonderen). En verwonderen is mijn persoonlijke favoriet. Bij eelloo ‘moet’ je je verwonderen. Wees niet alleen maar bezig met eelloo of wat je voor eelloo wilt doen. Maar heb vooral ook aandacht voor al het moois buiten het werk. En relativeer ook maar af en toe wat we doen. Lekker naar een museum of naar buiten. Dat mag ook gerust tijdens werktijd (zonder dat je het hoeft uit te leggen). En ook dat heeft trouwens veel te maken met hoe het vroeger bij ons thuis was en wat ik meekreeg.

De laatste ontwikkeling bij eelloo is dat we willen werken ‘in de playground’. Zo noemen we ons idee, concept en product rond ander organiseren. We verdelen het werk anders met elkaar. Beter passend, zodat mensen meer kunnen doen in lijn met hun eigen verhaal. Het heeft parallellen met opgavegericht werken, werken vanuit de bedoeling of holocratische organisaties. Maar dan leuker. Omdat we het goed mogen hebben met elkaar. Om de playground mogelijk te maken, hebben we hele slimme software gemaakt. En dat is wat ik zelf het leukste vind om te doen. Slimme producten maken die helpen om het anders te doen.

Op het kennisfestival gaan we hierover in interviewvorm meer vertellen. Over hoe dit werkt en waarom dit volgens ons zo belangrijk is. Want werk is er voor jou, en niet andersom. Ben benieuwd hoe dit verhaal gaat landen.


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Siebren Houtman > Werk is er voor jou, en niet andersom | Saminc
Geschreven door Siebren Houtman
Top Blogger Expert

Wil jij je bekwamen in Samensturing? Leren de principes echt goed te passen in de praktijk? Ontdekken welke transformatie in leiderschap nodig is? 

Schrijf je nu voor onze basistraining van 24-25 sept & 30 okt of de oriëntatietweedaagse voor zelfstandig adviseurs op 1 en 2 oktober. Of volg een van onze online trainingen en colleges nog deze zomer! Meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten 

 

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.