Eigenaarschap

Ondernemen met Samensturing deel 2 Keuzes

  • Geschreven door Rianca Evers
 > Eigenaarschap | Saminc

 

Dat je met Samensturing je organisatie succesvol kunt veranderen, weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat inmiddels heel wat mensen, die onze opleidingen hebben gevolgd zijn gaan ondernemen met Samensturing, hun droombaan hebben gevonden of op een andere manier op hun bestemming zijn gekomen? We zeggen niet voor niets: Samensturing brengt mensen en organisaties (terug) naar hun bestemming! Dit jaar gaan we deze dienstverlening op dit gebied uitbreiden en als introductie vind je daarom de komende weken op onze website een blogserie over Ondernemen met Samensturing. Deze week deel 2 Durf keuzes te maken.

Lees meer

Ondernemen met Samensturing deel 1 Wat is mijn bestemming?

  • Geschreven door Rianca Evers
 > Eigenaarschap | Saminc

Dat je met Samensturing je organisatie succesvol kunt veranderen, weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat inmiddels heel wat mensen, die onze opleidingen hebben gevolgd zijn gaan ondernemen met Samensturing, hun droombaan hebben gevonden of op een andere manier op hun bestemming zijn gekomen? We zeggen niet voor niets: Samensturing brengt mensen en organisaties (terug) naar hun bestemming! Dit jaar gaan we deze dienstverlening op dit gebied uitbreiden en als introductie vind je daarom de komende weken op onze website een blogserie over Ondernemen met Samensturing. Deze week deel 1 Wat is mijn bestemming? 

Meer weten over Ondernemen met Samensturing? Meld je nu aan voor het gratis webinar op 27 januari om 16.00u.!

Lees meer

In de Tuin van Eigenaars

  • Geschreven door Tijn Dries

“Neuh”, zei Eline Egel. “Ze kijken alleen naar de blaadjes die op mijn stekels zitten. Ik doe mijn best om de kevers en de wormen op te eten, maar Gesina ziet alleen de blaadjes op mijn rug.”
“Jamaar”, zei Steven Stokstaart, “ dat moet je brééd zien. Gesina is een giraffe, die ziet alles van boven. Dat kan je haar toch ook niet kwalijk nemen.” Hij likte aan zijn elleboog en keek om zich heen. ‘Geen gevaar,’ zei hij voor de zekerheid.

Lees meer

Reken af met een cultuur van vrijblijvendheid; een gebrek aan betrokkenheid creëer je zelf

  • Geschreven door Rianca Evers
 > Eigenaarschap | Saminc

Het lijkt wel een ziekte van deze tijd te zijn: het lijkt alsof je nooit helemaal op je mensen kunt rekenen. Je vindt geen vrijwilligers of ze doen niet wat ze in jouw optiek zouden moeten doen. Ze blijven weg bij meetings of komen hun afspraken niet na. Je treft het bij vrijwilligersorganisaties, kerken, ondernemerscoöperaties, maar ook in loondienstverbanden in organisaties waar autonomie hoog in het vaandel staat.

De grote vraag is dan steeds: hoe krijgen we ze weer betrokken? Ik heb ontdekt dat dit probleem grotendeels terug te vinden is in de cultuur die door de leiders/organisatie gecreëerd is. En dat is met de beste intenties gebeurd hoor, voor de duidelijkheid. Er zitten vaak hele mooie intenties onder:
- We willen mensen ruimte geven
- We willen mensen niet nodeloos druk bezorgen
- Als iemand even om welke reden dan ook niet kan, dan vragen we wel even iemand anders
- We begrijpen het zo goed als iemand het te druk heeft om naar de meeting te komen
- We bedenken van alles om het voor mensen comfortabel genoeg te maken
- We lopen de gaten dicht voor anderen.
En ga zo maar door.

Lees meer

Hoezo drijfveren? Bij mij werken ze gewoon voor het geld

  • Geschreven door Rianca Evers

Met enige regelmaat krijgen onze specialisten Samensturing dit te horen, als we onderzoeken hoe het is gesteld met het eigenaarschap in de organisatie, met name bij opdrachtgevers uit de profit-sector. Eigenaarschap ontstaat als je je verbonden aan elkaar voelt en aan het collectief doel van de organisatie. Geldt dat dan voor iedereen? Jazeker, maar dat wil niet zeggen dat je als mens niet ook verbonden bent aan andere collectieve doelen. Dat er niet ook andere plaatsen kunnen zijn waar jij je talenten goed, en misschien nog wel beter dan op je werk kunt inzetten. Dat je werk het misschien vooral mogelijk maakt om je werkelijke droom te volgen. Daarover gaat dit blog. Maar voordat we inzoomen op hoe je daar mee omgaat in je organisatie, ruimen we eerst een aantal misverstanden uit de weg.

Lees meer

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?