Eigenaarschap

In de Tuin van Eigenaars

  • Geschreven door tijn dries

“Neuh”, zei Eline Egel. “Ze kijken alleen naar de blaadjes die op mijn stekels zitten. Ik doe mijn best om de kevers en de wormen op te eten, maar Gesina ziet alleen de blaadjes op mijn rug.”
“Jamaar”, zei Steven Stokstaart, “ dat moet je brééd zien. Gesina is een giraffe, die ziet alles van boven. Dat kan je haar toch ook niet kwalijk nemen.” Hij likte aan zijn elleboog en keek om zich heen. ‘Geen gevaar,’ zei hij voor de zekerheid.

Lees meer

Hoezo drijfveren? Bij mij werken ze gewoon voor het geld

  • Geschreven door Rianca Evers

Met enige regelmaat krijgen onze specialisten Samensturing dit te horen, als we onderzoeken hoe het is gesteld met het eigenaarschap in de organisatie, met name bij opdrachtgevers uit de profit-sector. Eigenaarschap ontstaat als je je verbonden aan elkaar voelt en aan het collectief doel van de organisatie. Geldt dat dan voor iedereen? Jazeker, maar dat wil niet zeggen dat je als mens niet ook verbonden bent aan andere collectieve doelen. Dat er niet ook andere plaatsen kunnen zijn waar jij je talenten goed, en misschien nog wel beter dan op je werk kunt inzetten. Dat je werk het misschien vooral mogelijk maakt om je werkelijke droom te volgen. Daarover gaat dit blog. Maar voordat we inzoomen op hoe je daar mee omgaat in je organisatie, ruimen we eerst een aantal misverstanden uit de weg.

Lees meer

Good practise: Visieontwikkeling Breman

  • Geschreven door Redactie

Eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid begint er volgens ons mee dat mensen zich echt verbonden voelen met de missie en visie van de organisatie, en deze kunnen verbinden met hun eigen drijfveren en kwaliteiten. Vandaag de eerste in een serie good practises #Samensturing die we graag met jullie willen delen: de Breman Groep ontwikkelde hun visie samen met ruim 450 medewerkers en aandeelhouders! Bekijk hieronder de film. 

Lees meer

Blij aardgasvrij. Samensturing in de energietransitie

  • Geschreven door Milou van Rijn

Samensturing als organisatieprincipe is een duurzaam veranderconcept. Maar wat kan je ermee als we kijken naar wat nodig is om bewoners in beweging te krijgen?

Stel, jouw vraagstuk is het aardgasvrij maken van wijken. Uiteindelijk zijn het de bewoners, gebruikers die de impact er van ondervinden. Maar het zijn de organisaties zoals gemeente, netbeheerder, woningcorporaties, waterschap, provincie die samen hierover nadenken. Niet onbelangrijk detail hierbij is dat nog niet exact bekend is hoe het moet en dat werkzaamheden op elkaar moeten worden afgestemd. Lange termijn onderhoud moet naar voren wordt gehaald of juist worden uitgesteld. Investeringsagenda’s moten op elkaar worden afgestemd. Maar bewoners moeten ook een handelingsperspectief hebben als hun CV-ketel kapot gaat.

Lees meer

Samensturing en het recht om anders te zijn

  • Geschreven door Rianca Evers

‘Ik zal mijn eigen pad volgen, en terwijl ik dat doe, kun je me niet verstoten want ik zál anders zijn, maar niet meer zonder jou.’
Nazmiye Oral, schrijfster en actrice (1969 - )

Het was voor veel mensen een wonderlijke quote in de Trendrede, direct onder de headline Samensturing, een van de belangrijkste drie trends van 2018. Hoe kun je nu zo bezig zijn met anders zijn en het volgen van je eigen pad, en toch spreken over Samensturing? Voor mij voelde het echter volstrekt logisch en in dit blog leg ik uit waarom.

Lees meer

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.