Eigenaarschap

Een lot uit de loterij

  • Geschreven door Roel Wieringa

"Weer niets gewonnen in de loterij", dacht ik gisteren toen ik mijn lotnummers vergeleek met de trekking. Nog niet zo lang geleden, baalde ik daar een tijdje stevig van, maar nu verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Ik besefte mij tegelijkertijd dat je geluk niet kunt winnen. Geluk kan je zelf creëren.

Lees meer

Blij aardgasvrij. Samensturing in de energietransitie

  • Geschreven door Milou van Rijn

Samensturing als organisatieprincipe is een duurzaam veranderconcept. Maar wat kan je ermee als we kijken naar wat nodig is om bewoners in beweging te krijgen?

Stel, jouw vraagstuk is het aardgasvrij maken van wijken. Uiteindelijk zijn het de bewoners, gebruikers die de impact er van ondervinden. Maar het zijn de organisaties zoals gemeente, netbeheerder, woningcorporaties, waterschap, provincie die samen hierover nadenken. Niet onbelangrijk detail hierbij is dat nog niet exact bekend is hoe het moet en dat werkzaamheden op elkaar moeten worden afgestemd. Lange termijn onderhoud moet naar voren wordt gehaald of juist worden uitgesteld. Investeringsagenda’s moten op elkaar worden afgestemd. Maar bewoners moeten ook een handelingsperspectief hebben als hun CV-ketel kapot gaat.

Lees meer

Good practise: Visieontwikkeling Breman

  • Geschreven door Redactie

Eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid begint er volgens ons mee dat mensen zich echt verbonden voelen met de missie en visie van de organisatie, en deze kunnen verbinden met hun eigen drijfveren en kwaliteiten. Vandaag de eerste in een serie good practises #Samensturing die we graag met jullie willen delen: de Breman Groep ontwikkelde hun visie samen met ruim 450 medewerkers en aandeelhouders! Bekijk hieronder de film. 

Lees meer

Walk the talk manager, eigenaarschap begint bij jou!

  • Geschreven door Roel Wieringa
eigenaarschap_blog_roel_verkleind_*_ > Eigenaarschap | Saminc

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen opdracht. Hierop kunnen reflecteren en jezelf steeds verbeteren. Dat is eigenaarschap. Natuurlijk doe jij dat. Je bent niet voor niets leidinggevende geworden. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers eigenaarschap tonen? Ik ben als manager in de ouderenzorg door schade en schande wijs geworden. Zo zit ik in elkaar. Doen! Fouten maken. Leren. Beter doen. Af en toe is het echter goed om stil te staan bij wat je eigenlijk doet als manager om eigenaarschap te creëren onder medewerkers. Neem je zelf wel eigenaarschap? Geef je dan altijd het goede voorbeeld? Als consultant help ik tegenwoordig managementteams graag op weg met de volgende aandachtspunten:

1. Wees helder met betrekking tot de missie en de resultaten die gehaald moeten worden.

Als ik aan medewerkers vraag wat de missie is, krijg ik veel verschillende antwoorden. Als ik hen vraag voor welke resultaten zij verantwoordelijk zijn, weet men het niet precies. De leidinggevende is er echter van overtuigd dat hij heel erg helder is geweest in zijn boodschap. Wat gaat er dan mis? Het is heel belangrijk om goed na te denken hoe je de boodschap presenteert. Storytelling helpt daarbij. Vertel een verhaal, die iedereen kan vertalen naar zijn eigen persoonlijke opdracht. Ga in dialoog met je medewerkers in plaats van het houden van een monoloog.

Lees meer

Samensturing en het recht om anders te zijn

  • Geschreven door Rianca Evers

‘Ik zal mijn eigen pad volgen, en terwijl ik dat doe, kun je me niet verstoten want ik zál anders zijn, maar niet meer zonder jou.’
Nazmiye Oral, schrijfster en actrice (1969 - )

Het was voor veel mensen een wonderlijke quote in de Trendrede, direct onder de headline Samensturing, een van de belangrijkste drie trends van 2018. Hoe kun je nu zo bezig zijn met anders zijn en het volgen van je eigen pad, en toch spreken over Samensturing? Voor mij voelde het echter volstrekt logisch en in dit blog leg ik uit waarom.

Lees meer

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing