Eigenaarschap

In de Tuin van Eigenaars

  • Geschreven door tijn dries

“Neuh”, zei Eline Egel. “Ze kijken alleen naar de blaadjes die op mijn stekels zitten. Ik doe mijn best om de kevers en de wormen op te eten, maar Gesina ziet alleen de blaadjes op mijn rug.”
“Jamaar”, zei Steven Stokstaart, “ dat moet je brééd zien. Gesina is een giraffe, die ziet alles van boven. Dat kan je haar toch ook niet kwalijk nemen.” Hij likte aan zijn elleboog en keek om zich heen. ‘Geen gevaar,’ zei hij voor de zekerheid.

Lees meer

Hoezo drijfveren? Bij mij werken ze gewoon voor het geld

  • Geschreven door Rianca Evers

Met enige regelmaat krijgen onze specialisten Samensturing dit te horen, als we onderzoeken hoe het is gesteld met het eigenaarschap in de organisatie, met name bij opdrachtgevers uit de profit-sector. Eigenaarschap ontstaat als je je verbonden aan elkaar voelt en aan het collectief doel van de organisatie. Geldt dat dan voor iedereen? Jazeker, maar dat wil niet zeggen dat je als mens niet ook verbonden bent aan andere collectieve doelen. Dat er niet ook andere plaatsen kunnen zijn waar jij je talenten goed, en misschien nog wel beter dan op je werk kunt inzetten. Dat je werk het misschien vooral mogelijk maakt om je werkelijke droom te volgen. Daarover gaat dit blog. Maar voordat we inzoomen op hoe je daar mee omgaat in je organisatie, ruimen we eerst een aantal misverstanden uit de weg.

Lees meer

Een lot uit de loterij

  • Geschreven door Roel Wieringa

"Weer niets gewonnen in de loterij", dacht ik gisteren toen ik mijn lotnummers vergeleek met de trekking. Nog niet zo lang geleden, baalde ik daar een tijdje stevig van, maar nu verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Ik besefte mij tegelijkertijd dat je geluk niet kunt winnen. Geluk kan je zelf creëren.

Lees meer

Vanuit stilte naar meer betekenis

  • Geschreven door Sandra Barth

Zo aan het einde van het jaar rond ik de laatste dingen af en bereid ik me voor op een stilteperiode. Het is een tijd waarin ik met familie samen ben en geniet van even niets. Naar binnen keren, letterlijk het binnen gezellig maken, maar ook figuurlijk. Hoe is het het afgelopen jaar gegaan? En vanuit welke drijfveren heb ik dingen gedaan? En past dit bij het hogere doel dat ik voor ogen heb? En vanuit welke waarden leef ik?

Waarden

Als ik eerlijk ben en kijk naar de waarden die echt belangrijk voor mij zijn, zijn dat waarden als liefde, compassie, samen en het bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is: eenheid. Het is altijd fijn om een betaalde opdracht binnen te halen en te weten dat de komende maanden de financiën weer in orde zijn. Maar in essentie gaat het daar niet om.

Lees meer

Blij aardgasvrij. Samensturing in de energietransitie

  • Geschreven door Milou van Rijn

Samensturing als organisatieprincipe is een duurzaam veranderconcept. Maar wat kan je ermee als we kijken naar wat nodig is om bewoners in beweging te krijgen?

Stel, jouw vraagstuk is het aardgasvrij maken van wijken. Uiteindelijk zijn het de bewoners, gebruikers die de impact er van ondervinden. Maar het zijn de organisaties zoals gemeente, netbeheerder, woningcorporaties, waterschap, provincie die samen hierover nadenken. Niet onbelangrijk detail hierbij is dat nog niet exact bekend is hoe het moet en dat werkzaamheden op elkaar moeten worden afgestemd. Lange termijn onderhoud moet naar voren wordt gehaald of juist worden uitgesteld. Investeringsagenda’s moten op elkaar worden afgestemd. Maar bewoners moeten ook een handelingsperspectief hebben als hun CV-ketel kapot gaat.

Lees meer

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.