De dialoog in de samensturende organisatie

 > De dialoog in de samensturende organisatie | Saminc

Wie al meer blogs over Samensturing heeft gelezen, heeft het misschien al opgemerkt: Samensturing gaat niet zonder de dialoog centraal te stellen. Het is geen beleidsplan of protocol dat je even kunt implementeren. Het is niet een setje vaardigheden waarmee je op pad gat en geheid succes behaalt. Samensturing gaat over samen; niet even maar altijd. Samensturing valt steeds weer terug op de essentials, en de essentials vloeien voort uit de dialoog. In dit blog leg ik uit hoe dat werkt.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

1. Samen

“Alles wat kan, beslis je met de mensen die het aangaat” is het mantra van Samensturing. Moet je dan over elk willekeurig wissewasje met iedereen overleggen? Wordt het eindeloos polderen? Nou nee. Als de dialoog in jouw organisatie centraal staat, heb je moeite gedaan om te achterhalen wat voor de ander van belang is. Daardoor weet je wanneer en op welke manier je de ander moet betrekken, en wanneer je kunt vertrouwen op wat je eerder met hem of haar hebt besproken. De dialoog is een regelmatig terugkerend contact dat een slag dieper gaat dan de overlegjes over de alledaagse werkzaamheden. En juist door die slag dieper te maken, kan elk van jullie meer zelfsturend aan de slag en heb je minder praktisch overleg nodig. Omdat je samen hebt onderzocht wat echt belangrijk is, kun je heel veel non-discussies voorkomen. Efficiënt en met oog voor iedereen!

2. Maatwerk

Je kunt geen maatwerk leveren als je niet regelmatig in contact bent met de ander om te onderzoeken waar hij of zij staat. Of het nu gaat om het begeleiden van cliënten, het coachen van medewerkers of sparren met je collega, inzichten en wensen veranderen en het gesprek over wat die ander nodig heeft van jou dus ook.

Een van de elementen die dan ook in de startdialoog thuishoort wat mij betreft, is het gesprek over: “Hoe merk ik dat jij iets anders nodig hebt? Wat hoor ik jou dan zeggen of zie ik je doen? Wat verwacht je op zo’n moment van mij?” Elkaar kennen en zien voor je echt bent. Dan creëer je met elkaar een organisatie waar je kunt leren en ontwikkelen.

En natuurlijk is die dialoog, zoals elke dialoog, wederkerig. Een dialoog gaat nooit alleen maar over mij of over de ander. De dialoog gaat over wat ons aan elkaar verbindt en waarin we ons van elkaar onderscheiden.

3. Practise what you preach

Naar aanleiding van mijn blog over leiderschap in een samensturende organisatie schreef Heleen Kuiper in een reactie terecht dat je als bestuurder je vergissing moet kunnen erkennen en het opnieuw kan proberen. Niet alleen word je daardoor meer mens voor je medewerkers, je laat ook zien hoe het moet. Je leeft het voor.

Een dialoog valt of staat bij wederkerigheid. Wat jij verwacht aan de ander, geef dat ook zelf. Geef je graag feedback, maar vind je ontvangen wat lastiger? Werk eraan, want het heeft impact op de wederkerigheid van jullie relatie! Als je onderzoekt wat voor de ander belangrijk is, vertel dan ook wat voor jou belangrijk is. En zoek dan de verbinding. Dan wordt het een levende dialoog.

4. Verantwoord macht en kaders

Een dialoog over de kaders, altijd leuk... Ik merk dat veel managers en bestuurders hier als een berg tegenop zien. Want ja, er komt altijd discussie....pfff...

Maar ja, hoe komt dat? Omdat die dialoog niet in een eerder stadium is gevoerd, of het een schijndialoog was. Als jij als manager of bestuurder werkelijk de dialoog bent aangegaan over wat voor je medewerkers van belang is, en open durft te communiceren over het waarom van je besluiten, blijft die discussie uit. Echt. Omdat het klopt met wat voor de mensen en voor de organisatie van belang is. Omdat mensen zich echt gehoord voelen. En omdat veel mensen het toch ook echt wel fijn vinden dat er iemand is met visie die de knopen doorhakt...

Wat de dialoog doet? Dat schreef ik al in het begin. De dialoog gaat een slag dieper, gaat op zoek naar wat voor mensen echt van belang is, en verbindt ze aan elkaar en aan de organisatie. Dan ontstaat een organisatie met een samen-kracht waar je u tegen zegt.

Photo by Matt Briney on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > De dialoog in de samensturende organisatie | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten


Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?