Een lot uit de loterij

 > Een lot uit de loterij | Saminc

"Weer niets gewonnen in de loterij", dacht ik gisteren toen ik mijn lotnummers vergeleek met de trekking. Nog niet zo lang geleden, baalde ik daar een tijdje stevig van, maar nu verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Ik besefte mij tegelijkertijd dat je geluk niet kunt winnen. Geluk kan je zelf creëren.

Ben jij consultant en wil je leren werken vanuit de principes van Samensturing? Heb je idealen en waardevolle ideeën die je met Samensturing wilt verwezenlijken? Durf je eerlijk naar jezelf te kijken en te werken aan je transformationeel leiderschap? Dan zijn onze opleidingen iets voor jou! Schrijf je in voor de practitioneropleiding of onderzoek eerst de match tussen onze principes en jouw kernexpertise in onze oriëntatietweedaagse.  

Of misschien ben je aanjager van verandering in je eigen organisatie, bijvoorbeeld in een rol als manager of adviseur. Volg dan onze basistraining Samensturing, waarmee je een stevig fundament legt voor het uitdragen en verwezenlijken van je verandervisie.    

Dat heb ik de afgelopen maanden gedaan door middel van waardecreatie. Leuk om te doen, ook! Als je er achter komt met welke drijfveren en kwaliteiten jij waarde kan toevoegen aan je werk en aan het leven op aarde, dan komt ook het geluk. Werkgeluk! Dat was ook het thema van een bijeenkomst van bestuurders in de kinderopvang gisteren. Niet zelfsturing, maar gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid leiden tot een andere verbinding tussen mensen.

In haar presentatie vergeleek Rianca een organisatie met een levend organisme. "Samensturing sluit aan bij de natuurlijke behoefte van mensen tijdens verandering", zegt zij. "Een levend organisme kan je alleen optimaal laten functioneren door haar ware natuur te respecteren", schrijft Jan Bommerez in zijn voorwoord.

Ik ben nu voor de tweede keer het boek "Samensturing" van Rianca aan het lezen. Echt een aanrader!

Let op de geweldige wijsheden, die vermeld staan in het boek. Als iedereen vanuit zijn eigen kracht haar verantwoordelijkheid neemt voor het gezamenlijke doel, komt ook het werkgeluk. Dat blijkt ook als ik met de principes van Samensturing in de praktijk werk. Laatst vertelde mij een medewerker: "nu afspraken duidelijk zijn, we elkaar beter kennen en elkaar echt zien, heb ik het gevoel dat dat ik mezelf mag zijn en dat we samen gaan voor onze gezamenlijke doelen". Een beter compliment kon ik niet krijgen!

Samensturing als organisatieprincipe is ontstaan vanuit de praktijk en door goed te kijken naar het leven en de natuur zelf. Als geboren netwerker en verbinder, help ik nu de Ledencommunity van Saminc op te zetten. De eerste kring van leden zijn consultants, die graag gevoed willen worden met Samensturing als gedachtegoed. Daarnaast help ik als adviseur en coach organisaties bij mensgericht organiseren met Samensturing als organisatieprincipe.

Saminc kwam niet voor niets op mijn pad.

Het is voor mij een lot uit de loterij gebleken.

Photo by Eliott Reyna on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Roel Wieringa > Een lot uit de loterij | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Ouderenzorg
Volg mij:

Geschreven door
Blogger Expert

Mijn droom is een gastvrije wereld met oprechte aandacht, vertrouwen en respect voor elkaar

Mijn carrière is ooit begonnen in de Horeca. In een vijfsterren hotel mocht ik het vak leren. Daar leerde ik wat welkom betekende, daar leerde ik WOW momenten creëren, verrassen door net iets meer te doen dan men verwacht en elke dag verbeteren. Persoonlijke aandacht! Daar ging het om in essentie. Iedereen kon de visie en de missie van het hotel dromen. Elke dag vertelden we elkaar in een staand overleg wat je persoonlijke bijdrage was om de missie te doen slagen en hoe je het vandaag nog beter ging doen dan gisteren. Hard werken én veel lol samen. Die ervaring heb ik tot in de finesses verder uitgewerkt en meegenomen naar de zorg.

Mijn hart heb ik verpand aan de ouderenzorg. Een gelukkige oude dag door persoonlijke aandacht, zorg op maat en kwaliteit van leven. Daar wil ik graag bij helpen. Mijn drijfveer is mensen met hun kwaliteiten verbinden aan de gezamenlijke doelen. Mensen en partijen goed laten samen werken. Ruim 20 jaar help ik zorgorganisaties bij organisatieontwikkeling. Het begint bij een gezamenlijke droom! Samen met u maak ik de klantreis. Welke waarden zijn belangrijk? Welke kaders spreek je af? Samen ontwikkelen in een constante dialoog met elkaar, samen doen én van elkaar leren. Met als resultaat meer werkplezier, nauwelijks verzuim en een tevreden klant. Als dat lukt ben je als organisatie écht onderscheidend. Daar komen graag nieuwe medewerkers op af, die je vanaf de eerste dag met een goed onboarding programma welkom kunt heten.

In mijn loopbaan als manager in de Horeca én de Ouderenzorg werkte ik veelal aan het creëren van eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. In de praktijk heb ik ervaren wat wel en wat niet werkt. Samensturing is voor mij de unieke vertaling van hoe het wél werkt. Vooral door het voeren van de dialoog, door dienend en verbindend leiderschap te tonen en door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij verandering. Mijn grootste kracht ligt in het scherp krijgen van de gezamenlijke droom en het vertalen van die droom naar doelen, acties en gedrag. Ik ben een geboren netwerker die SAMEN met hoofdletters schrijft, gaat voor duurzaam resultaat, die graag het initiatief neemt, die de cliënt altijd centraal stelt en werkt op basis van vertrouwen. Graag zet ik mijn ervaring en expertise in ten behoeve van:

• organisatieontwikkeling binnen zorg en welzijn (van zelfsturing naar samensturing)

• leiderschapsontwikkeling

• het versterken van autonome medewerkers en teams

• het verbeteren van processen binnen zorg en welzijn

Ik ben inzetbaar in de rol van coach, adviseur, projectleider, kwartiermaker of interim manager.

Door mijn persoonlijke aanpak breng ik naast de gewenste verandering ook werkplezier, humor en inspiratie mee.

Ben jij consultant en wil je leren werken vanuit de principes van Samensturing? Heb je idealen en waardevolle ideeën die je met Samensturing wilt verwezenlijken? Durf je eerlijk naar jezelf te kijken en te werken aan je transformationeel leiderschap? Dan zijn onze opleidingen iets voor jou! Schrijf je in voor de practitioneropleiding of onderzoek eerst de match tussen onze principes en jouw kernexpertise in onze oriëntatietweedaagse.  

Of misschien ben je aanjager van verandering in je eigen organisatie, bijvoorbeeld in een rol als manager of adviseur. Volg dan onze basistraining Samensturing, waarmee je een stevig fundament legt voor het uitdragen en verwezenlijken van je verandervisie.    


Discuss dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.