Een lot uit de loterij

4f904c508bc28418030ed58251c09fda-1200px_*_ > Een lot uit de loterij | Saminc

"Weer niets gewonnen in de loterij", dacht ik gisteren toen ik mijn lotnummers vergeleek met de trekking. Nog niet zo lang geleden, baalde ik daar een tijdje stevig van, maar nu verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Ik besefte mij tegelijkertijd dat je geluk niet kunt winnen. Geluk kan je zelf creëren.

Dat heb ik de afgelopen maanden gedaan door middel van waardecreatie. Leuk om te doen, ook! Als je er achter komt met welke drijfveren en kwaliteiten jij waarde kan toevoegen aan je werk en aan het leven op aarde, dan komt ook het geluk. Werkgeluk! Dat was ook het thema van een bijeenkomst van bestuurders in de kinderopvang gisteren. Niet zelfsturing, maar gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid leiden tot een andere verbinding tussen mensen.

In haar presentatie vergeleek Rianca een organisatie met een levend organisme. "Samensturing sluit aan bij de natuurlijke behoefte van mensen tijdens verandering", zegt zij. "Een levend organisme kan je alleen optimaal laten functioneren door haar ware natuur te respecteren", schrijft Jan Bommerez in zijn voorwoord.

Ik ben nu voor de tweede keer het boek "Samensturing" van Rianca aan het lezen. Echt een aanrader!

Let op de geweldige wijsheden, die vermeld staan in het boek. Als iedereen vanuit zijn eigen kracht haar verantwoordelijkheid neemt voor het gezamenlijke doel, komt ook het werkgeluk. Dat blijkt ook als ik met de principes van Samensturing in de praktijk werk. Laatst vertelde mij een medewerker: "nu afspraken duidelijk zijn, we elkaar beter kennen en elkaar echt zien, heb ik het gevoel dat dat ik mezelf mag zijn en dat we samen gaan voor onze gezamenlijke doelen". Een beter compliment kon ik niet krijgen!

Samensturing als organisatieprincipe is ontstaan vanuit de praktijk en door goed te kijken naar het leven en de natuur zelf. Als geboren netwerker en verbinder, help ik nu de Ledencommunity van Saminc op te zetten. De eerste kring van leden zijn consultants, die graag gevoed willen worden met Samensturing als gedachtegoed. Daarnaast help ik als adviseur en coach organisaties bij mensgericht organiseren met Samensturing als organisatieprincipe.

Saminc kwam niet voor niets op mijn pad.

Het is voor mij een lot uit de loterij gebleken.

Photo by Eliott Reyna on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Blogger

In mijn loopbaan als manager in de Horeca én de Ouderenzorg werkte ik veelal aan het creëren van eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. In de praktijk heb ik ervaren wat wel en wat niet werkt. Samensturing is voor mij de unieke vertaling van hoe het wél werkt. Vooral door het voeren van de dialoog, door dienend en verbindend leiderschap te tonen en door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij verandering, boekte ik duurzaam resultaat. Mijn grootste kracht ligt in het scherp krijgen van de gezamenlijke droom en het vertalen van die droom naar doelen, acties en gedrag. Met mijn achtergrond als natuurgeneeskundig therapeut denk en handel ik vanuit een holistisch mensbeeld. In mijn Horecatijd heb ik gastvrijheid en “je welkom voelen” tot in de finesses ervaren en meegenomen naar mijn functies of rollen in de Ouderenzorg.

Ik ben een geboren netwerker die SAMEN met hoofdletters schrijft, gaat voor duurzaam resultaat, die graag het initiatief neemt, die de cliënt altijd centraal stelt en werkt op basis van vertrouwen. Graag zet ik mijn ervaring en expertise in ten behoeve van:
• organisatieontwikkeling binnen zorg en welzijn
• het versterken van hostmanship (mensen het gevoel geven dat zij welkom zijn)
• het versterken van het zelfsturend vermogen van medewerkers en teams
• het verbeteren van processen binnen zorg en welzijn

Ik ben inzetbaar in de rol van adviseur, projectleider, kwartiermaker of interim manager.

Door mijn persoonlijke aanpak breng ik naast de gewenste verandering ook werkplezier, humor en inspiratie mee.


Discuss dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing