Samensturing en het recht om anders te zijn

 > Samensturing en het recht om anders te zijn | Saminc

‘Ik zal mijn eigen pad volgen, en terwijl ik dat doe, kun je me niet verstoten want ik zál anders zijn, maar niet meer zonder jou.’
Nazmiye Oral, schrijfster en actrice (1969 - )

Het was voor veel mensen een wonderlijke quote in de Trendrede, direct onder de headline Samensturing, een van de belangrijkste drie trends van 2018. Hoe kun je nu zo bezig zijn met anders zijn en het volgen van je eigen pad, en toch spreken over Samensturing? Voor mij voelde het echter volstrekt logisch en in dit blog leg ik uit waarom.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

Gelijkheid is geen gelijkwaardigheid

Gelijkheid is lang de norm geweest in onze samenleving en meer in het bijzonder in organisaties, waar mensen zich tot elkaar verhouden. We werken samen vanuit de vaak onbewuste gedachte dat jij in onze club moet passen en doen wat de rest doet, want “zo doen wij hier de dingen”. En dan zijn er nog de verworven posities waar je rekening mee dient te houden. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet zeggen tegen de bestuurder …maar wel tegen je collega. Hoe vreemd is dat eigenlijk? Hoezo is de bestuurder meer of minder mens dan je collega?

Bovendien is het absoluut geen afspiegeling van onze samenleving, waarin de diversiteit groot is. Diversiteit in achtergronden, kwaliteiten, kracht en vermogens, wensen en behoeften, en ga zo maar door. Als de norm in organisaties is “doen wat de rest doet” betekent dat dus per definitie dat je iets van jezelf als mens moet inleveren om mee te kunnen doen. En dat stukje identiteit, passie of energie, dat ene gekke stukje dat jou uniek maakt, is vaak het deel waarmee je het meest kunt bijdragen in de organisatie. Dat stukje dat je moet inleveren om mee te kunnen doen, is het stukje waarmee je potentieel het meeste werkplezier genereert. En hoe zat het ook alweer met de relatie tussen werkplezier en effectiviteit….? Werkplezier en ziekteverzuim….?

“We leven in een ongemiddelde samenleving. Ieder heeft zijn eigen stem in het koor, sommigen fluisteren, anderen hebben van nature een krachtiger toon. Door afstemming bereikt ieder zijn bestemming. Niemand is gelijk. We nemen voor lief dat samenleven een ingewikkelde klus is: de orkestratie van ongemiddelden.” Trendrede 2018

Het collectief belang als bindmiddel

Ja, zul je misschien zeggen. Allemaal leuk en aardig, die diversiteit, en fijn ook voor die individuele mensen. Maar hoe gaat dat in vredesnaam mijn organisatie helpen?

Paradoxaal genoeg kun je juist als je ruimte creëert voor diversiteit en werkt aan echte gelijkwaardigheid komen tot effectieve Samensturing. Dat doe je door een gezamenlijk perspectief te creëren met de mensen in je organisatie. En nee, dat is niet hetzelfde als draagvlak creëren. Pas als je samen met de mensen scherp kunt stellen waarvoor jullie als organisatie in de wereld zijn en je realiseert dat iedereen een sleutelpositie heeft voor het realiseren van je organisatiedoelstellingen, kun je ook komen tot een collectief belang. Pas als je mensen helpt om verbinding te maken tussen hun drijfveren en passie en het collectief doel van de organisatie, en je hen letterlijk beschouwt als “mede-werkers”, oftewel mensen die met jou aan je missie werken en daarvoor onmisbaar zijn, kun je met hen op zoek naar de wijze waarop elk van hen het beste kan bijdragen. En ja, dat is maatwerk.

Maatwerk

Als je werkelijk uitgaat van je collectief doel en bestaansrecht als organisatie, en ieders potentiële bijdrage en individuele kwaliteiten daaraan toetst, ben je samen aan het sturen. Dan kan er ook veel individuele ruimte zijn, zolang je maar steeds samen helder maakt en toetst hoe ieders inzet bijdraagt aan het gezamenlijk doel. En ja, dat betekent dat je op zoek gaat naar de beste maatwerkmogelijkheden om mensen te helpen optimaal bij te dragen. Dat betekent dat je je oordelen over mensen, je vaste rol- en functieomschrijvingen, maar vooral het besef dat iedereen “moet doen wat de rest doet” los moet laten. Dan ontstaat er ruimte voor iedereen om maximaal bij te dragen.

Weten hoe je dat organiseert in jouw organisatie? Wij helpen je er graag bij!


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Samensturing en het recht om anders te zijn | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten


Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?