Fasenmodel Samensturing

In de ontwikkeling van een samensturende organisatie hebben we een aantal fasen gedetecteerd, waarvan we in de praktijk hebben gemerkt dat ze altijd terugkomen. En dat, wanneer er stappen worden overgeslagen, er geen optimaal eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid gerealiseerd kan worden. 

1. Eigenaarschap

Saminc Fasenmodel eigenaarschap 250  > Fasenmodel Samensturing | SamincDeze fase gaat om het maken van de verbinding tussen de organisatiemissie en -visie, en de drijfveren van de medewerkers. In deze fase zoeken we een antwoord op de vraag: waarom wil ik hier werken en hoe kan ik bijdragen aan onze gezamenlijke missie? Deze dialogen vinden zowel op afdelings- als organisatieniveau plaats (large scale interventions). Dit betekent voor het management een expeditie op het scherp stellen en transparant maken van de missie en het waarom van de verandering naar Samensturing. Voor de medewerkers betekent het een oriëntatie op drijfveren, kernkwaliteiten en valkuilen. Vaak is ook een versterking van dialoog- en reflectievaardigheden nodig voor zowel management als medewerkers. Deze fase resulteert in een vertaling van organisatiedoelstellingen in een teamvisie. Vaak wordt een evt. disbalans in de samenstelling van teams (competenties/teamrollen) ook al in deze fase helder, anders zeker in fase 2.

2. Gedeelde verantwoordelijkheid

Saminc Fasenmodel gedeelde verantwoordelijkheid 250  > Fasenmodel Samensturing | SamincDeze fase gaat over het operationaliseren van Samensturing in herverdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden. Het management legt zich in deze fase toe op resultaatsturing en gaat zich steeds minder bemoeien met de “hoe”. De teamvisie wordt uitgewerkt in doelen en verantwoordelijkheden, resulterend in een teamplan. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de overlegstructuur herzien en worden nieuwe vormen van gezamenlijke besluitvorming (zoals consent) geïntroduceerd. In deze fase wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een veilig en lerend klimaat waarin mensen er oprecht op uit zijn elkaar te versterken (in onze woorden: bemoedigingscultuur). Er worden vaardigheden getraind als win/win onderhandelen, feedback en assertiviteit en conflicthantering. Deze fase wordt succesvol afgerond als er een gedragen teamplan ligt rondom het bereiken van doelstellingen en verdelen van verantwoordelijkheden.

3. Balans tussen zelf en samen

Saminc Fasenmodel balans tussen zelf en samen 250  > Fasenmodel Samensturing | SamincAls de eerste fasen goed zijn doorlopen, is het team operationeel samensturend en kan zelfstandig aangeven welke ondersteuning in welke vorm nodig is om de balans te bewaren en de doelstellingen te bereiken. Het omgaan met groepsdynamiek (zoals informeel leiderschap en passiviteit) en zorg voor elkaar krijgt expliciet aandacht. Elke medewerker heeft zicht op wat hij/zij zelf kan en waar hij anderen voor nodig heeft (balans zelf/samen). Het management is op afstand of afwezig, wel is coaching een randvoorwaarde voor het succesvol doorlopen van deze fase. Doordat de hiërarchie is doorbroken, ontstaat de noodzaak tot anders evalueren en beoordelen, en dit is dus ook een standaard onderdeel in deze fase.

4. Samensturing optima forma

Saminc Fasenmodel samensturing optima forma 250  > Fasenmodel Samensturing | SamincAls organisatielagen synchroon bewegen en/of zijn verdwenen, kan Samensturing op het organisatieniveau worden geborgd in cultuurankers en langetermijnbeleid. De organisatiestructuur komt er meestal behoorlijk anders uit te zien, waarbij nut en noodzaak van de hoeveelheid staf, management, procedures en protocollen ten opzichte van het primaire doel van de organisatie een continue topic is.


Interessant wat je las op deze pagina? Deel gerust en inspireer ook anderen met het gedachtegoed van Samensturing! Wil je op de hoogte gehouden worden en zo nog meer betrokken zijn bij onze community? Meld je dan aan voor ons nieuwsbrief.

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing