Gedeelde Verantwoordelijkheid

Klimaatakkoord, wat nu? 4 tips voor ambtenaren

  • Geschreven door Milou van Rijn

21 december 2018. Na een jaar polderen en een klimaatakkoord op hoofdlijnen in juli ligt er nu een ontwerp voor een klimaatakkoord. Maar nog voor het akkoord is doorgerekend is er al flinke kritiek. Terecht of niet, dat maakt niet uit. Feit is dat je als gemeenteambtenaar wel aan de slag moet met de Regionale Energie Strategie (RES) en niet kan wachten. In dit blog 4 tips voor een samensturende aanpak die werkt.

Lees meer

Woningcorporaties en opbouwwerk, een gouden duo voor leefbare en aardgasvrije wijken

  • Geschreven door Milou van Rijn

In de krant lees ik dat kwetsbare wijken weer terug bij af zijn. De leefbaarheid gaat gestaag achteruit. Ik zit in de auto en hoor een vertegenwoordiger van de landelijke woningcorporaties over dit onderwerp op de radio, dit komt mede door landelijke maatregelen. Ik praat met opbouwwerkers die mij vertellen dat de kern van het opbouwwerk bestaat uit het versterken van wijken, maar dat in de praktijk zij teveel tijd kwijt zijn met andere zaken.
Ik ben al een tijdje actief in de energietransitie, maar sinds het aardgasbesluit maak ik mij grote zorgen, in het bijzonder over de grote verschillen die dreigen te ontstaan. Ik vraag me af: "Hoe voorkomen we een tweedeling in de samenleving. De voorlopers tegenover de achterblijvers, want met hard roepen dat het zo moet stoot je eerder mensen van je af dan dat ze je overtuigt. Rijk tegenover arm, want de huizen waar de gasrekening het hoogst is zijn meestal ook de woningen waar bewoners geen geld hebben voor isolatie. Bewoners tegenover de overheid, want waarom moeten wij snel van het aardgas af terwijl bij bedrijven rekening wordt gehouden met de concurrentiepositie. Aanbieders tegenover gebruikers omdat sprake is van monopoliepositie bij warmtenetten".
Maar in plaats van gelaten te reageren op al die alarmberichten, zie ik kansen ontstaan! Wat als woningcorporaties en opbouwwerkers samen aan de slag zouden gaan met het loskoppelen van de woningen van het aardgas? Kan dan ook het tij in de kwetsbare wijken gekeerd worden? Daarover gaat dit blog.

Lees meer

Als je samen reist, bepaal je samen eerst waarheen

  • Geschreven door Redactie
 > Gedeelde Verantwoordelijkheid | Saminc

DE REISGENOOT – EEN GOEDE KAPITEIN (SAMENSTURING) Tekst en muziek door Maarten van Veen


Een goede kapitein geeft niet alleen bevelen
Een schip bestuur je nooit alleen
Een goede kapitein staat niet van ver te schreeuwen
Als je samen reist bepaal je samen eerst waarheen
 
Wie ben ik waar wil ik heen
Ik weet één ding, ik wil mens boven systeem
De onderstroom die moet naar boven
anders zal niemand in verandering geloven
Samen tot de kern, wat is er nou nodig
van bovenaf bepalen is meestal overbodig
leiders mogen kwetsbaar zijn, onzekerheden delen
Het werkt met gesprek, maar je mag ze zelfs mailen
Als jij jezelf open stelt neem je mensen mee
Dan gaan ze met verandering in zee

Een goede kapitein geeft niet alleen bevelen
Een schip bestuur je nooit alleen
Een goede kapitein staat niet van ver te schreeuwen
Als je samen reist bepaal je samen eerst waarheen

Als je samen klimt, kun je veel bereiken
maar om dat te kunnen doen, moet je mekaar begrijpen
klimmers zijn een team, ze bereiden samen voor
En bij tegenslagen, gaan ze samen door
Kleine stappen zijn ook stappen, niet alleen de top die telt
Dus klim vooral met veiligheid, ga niet ineens te snel
Dan wordt efficiënt een betekenisloos woord
Elke luisteraar heeft er iets anders in gehoord

Een goede kapitein geeft niet alleen bevelen
Een schip bestuur je nooit alleen
Een goede kapitein staat niet van ver te schreeuwen
Als je samen reist bepaal je samen eerst waarheen
 
Iedereen die heeft wel wat, we kunnen leren van elkaar
Leren leven leren werken, dat is eigenlijk nooit klaar
Ga niet alleen voor ik, we richten ons op wij
Als je zorg draagt voor een ander, draagt iedereen iets bij
Dus aan de kant met ego, aan de slag met LEGO
Denk niet in beperking maar geef iedereen vertrouwen
Het feestje is het mooist als je er samen aan kunt bouwen

Nu heb je misschien de mooiste plannen
Weet je na vandaag precies hoe het moet gaan
Maar in je eentje samensturen dat wordt lastig
Dus hoe pak je het vanaf hier nou aan?
Hoe laat je samen elk talent ontluiken
Misschien kun je best wat community gebruiken…

Een goede kapitein geeft niet alleen bevelen
Een schip bestuur je nooit alleen
Een goede kapitein staat niet van ver te schreeuwen
Als je samen reist bepaal je samen eerst waarheen
 
Dit was de muzikale dagsamenvatting die De Reisgenoot maakte van ons symposium Kwetsbare leiders, krachtige communities op 20 september. Wil je het terugzien en -luisteren? Dat kan hier
 
 

Van samenwerking Samensturing maken, dat levert voor alle partijen meer op!

  • Geschreven door Rianca Evers

Wat vinden we het vaak lastig om echt samen te werken over organisatiegrenzen heen. De meeste van dit soort samenwerkingsprocessen leiden tot versmelting of fusie, waarbij al dan niet een van de partners wordt verzwolgen door de ander. Of er ontstaat een continue staat van net niet voldoende vertrouwen om er echt samen voor te gaan. Ja, we gaan ervoor, maar we blijven wel op de eigen portemonnee passen. Ja, we hebben die ander nodig, maar we moeten ook zonder verder kunnen als dat zo uitkomt. Altijd houden we een achterdeurtje open, waar of niet?

In dit blog vertel ik je hoe Samensturing je kan helpen om te komen tot echt partnerschap, waardoor je samenwerking effectief en waardevol wordt voor èlke partner.

Lees meer

Preview boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid

  • Geschreven door Rianca Evers
 > Gedeelde Verantwoordelijkheid | Saminc

Alle inspanningen ten spijt is het slagingspercentage van verandertrajecten nog steeds dramatisch laag. Ook de implementatie van zelfsturing is bepaald geen onverdeeld succes. Hoe kan dat? Zien we misschien met zijn allen iets heel belangrijk over het hoofd? Daarover gaat Samensturing.


Zelfsturing moest het antwoord worden op de kritiek die al in Taylors tijd klonk: ga niet het denken scheiden van het doen. Stop met het plannen maken voor anderen. Maar veel zelfsturingstrajecten worden aangepakt volgens de wetten van ons heersende systeem: met een analyse, een plan van aanpak, een implementatieplan en evaluatie. En vooral: geïnitieerd en uitgevoerd door managers en veranderaars die voor anderen bedenken wat er nodig is. Zelfs in de manier waarop we participatie en cocreatie aanvliegen, zie je dat terug.

Ontwikkeld vanuit de praktijk


Het organisatieprincipe Samensturing werd ontwikkeld vanuit de praktijk, en dat merk je aan alles. Het is geïnspireerd op de tijd dat de auteur zelf het object was van diverse veranderingen en uit de tijd dat zij als hulpverlener in de verslavingszorg veel persoonlijke transformaties mocht begeleiden. Samensturing is dan ook een boek dat zeer toegankelijk is, ook voor mensen die normaliter geen managementboeken lezen.


Samensturing gaat terug naar de kern: mensen veranderen als ze vanuit hun drijfveren zijn verbonden met het gezamenlijk doel. Als ze zich mede-eigenaar voelen van de verandering, en weten hoe ze hun kwaliteiten daarvoor in kunnen zetten. Als ze medeontwerper zijn van het doel en de weg ernaartoe. En dat vraagt veel van managers en veranderaars. Dit is een ware transformatie naar gelijkwaardigheid en wederkerigheid in tot nu toe verticale relaties, die er uiteindelijk voor zorgt dat iedereen in de organisatie zijn/haar rol ervaart als betekenisvol. Dit boek geeft je het gevoel dat het echt kan. Omdat het zo aansluit bij basale menselijke behoeften, zullen de denkers onder u zich misschien afvragen wat er precies zo innovatief aan is. Maar mensen die durven kijken met hun hart, voelen dat hier iets heel moois aan het ontstaan is.


Samensturing gaat over fundamentele principes als eenheid, verscheidenheid en verbondenheid, zoals Jan Bommerez ze formuleerde. Hij schreef een prachtig voorwoord bij dit boek, waarin hij Samensturing “een regelrechte managementinnovatie” noemt en het boek “rijk aan visie en prachtige inzichten”. En waarin hij prachtige metaforen gebruikt voor de samensturende organisatie.

Opbouw van het boek


Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het concept uitgelegd en gepositioneerd ten opzichte van bestaande stromingen. Het mensbeeld en de kernprincipes worden toegelicht. Wat betekent het voor je werk als je gelooft dat organisaties terug moeten naar waarvoor ze bedoeld waren? Als je wilt werken vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid? Waarom gebeurt dit niet allang? En wat is dan de natuurlijke weg naar het realiseren van echte gedeelde verantwoordelijkheid?


In het tweede deel worden de kernprincipes verder uitgewerkt en praktisch gemaakt. Elk kernprincipe heeft zijn eigen hoofdstuk waarin de essentie aan bod komt, manieren om ermee te werken en tools die behulpzaam kunnen zijn. Steeds wordt helder dat de onderliggende mindset en verbondenheid aan het collectief doel doorslaggevend zijn. Samensturing rekent af met het interventiedenken. Veel interventies kunnen bruikbaar zijn, en er worden er dan ook een heel aantal behandeld. Maar zodra een interventie het doel gaat vormen, schiet iedereen het (collectief) doel voorbij.


Tot slot wordt in een extra deel ‘Samensturing over organisatiegrenzen heen’ beschreven. Organisatiegrenzen worden steeds meer vloeibaar en we moeten ons steeds weer op andere manieren tot elkaar verhouden. Ook hierin blijkt Samensturing het middel om mensen te verbinden rondom een collectief doel, en hen te helpen hun (kern)kwaliteiten daarin te verbinden. In de epiloog geeft de auteur een doorkijkje naar de mogelijke impact op de samenleving, als Samensturing het leidend model voor organiseren en veranderen zou worden. 

Samensturing is een ambitieus en bevlogen boek, dat u niet onberoerd zal laten en perspectief biedt voor het realiseren van verbinding en gedeelde verantwoordelijkheid.

Meer weten of bestellen? 

Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid verschijnt begin november. Het boek is nu al te reserveren via Managementboek.

Deelnemers aan ons symposium ontvangen het boek gratis en krijgen het bovendien persoonlijk bezorgd door een van onze specialisten of partners. Een extra reden om te komen op 20 september!

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?