Samen sturen op kwaliteit…en de kwaliteitsmanager dan?

 > Samen sturen op kwaliteit…en de kwaliteitsmanager dan? | Saminc

Het beloofde een interessante discussie te worden,15 mei jl. op het jaarcongres kwaliteit (www.jaarcongreskwaliteit.nl). Hoe zit het eigenlijk met de toekomst van de kwaliteitsmanager als kwaliteit een gedeelde verantwoordelijkheid wordt (als het dat al niet had moeten zijn..)? Moeten we de kwaliteitsmanager dan maar afschaffen? Hoe kun je nu als kwaliteitsmanager al een slag maken naar meer gedeelde verantwoordelijkheid? Daarover meer in dit blog.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

Kwaliteit als collectief doel

De kernvraag ligt in het feit hoe we kwaliteit met elkaar definiëren. Wie bepaalt eigenlijk wat kwaliteit is en waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Als je als kwaliteitsmanager wil sturen op indicatoren die voor medewerkers onlogisch of niet zichtbaar bijdragen, is het niet zo raar dat je heel druk bent met sturen en controleren, wat me nogal een ondankbare taak lijkt, maar dat terzijde.
Hoeveel mooier zou het zijn als je met alle betrokkenen kunt definiëren waar kwaliteit voor jullie over gaat, en aan welke indicatoren we dat afmeten? Dan worden we met elkaar verantwoordelijk voor de kwaliteit, iets wat je nu vaak niet ziet in organisaties. Want zodra we er iemand verantwoordelijk voor maken, voelen anderen zich minder verantwoordelijk, waar of niet?
Je rol als kwaliteitsmanager verandert dan in die van bewaker van een collectief doel. Een rol die je bij voorkeur niet vanuit de controle, maar vanuit de dialoog invult. Ga in gesprek met de mensen: wat maakt dat het moeilijk is om de kwaliteitsstandaarden hoog te houden en wat helpt daarbij?

Van manager naar partner

Als je dit gesprek goed weet te voeren, word je van kwaliteitsmanager een partner in kwaliteit. Dit betekent dat je op structurele basis samenwerkt met medewerkers, en acteert op wat zij nodig hebben om echte kwaliteit te kunnen leveren. Misschien is het even wennen, maar ik kan je verzekeren dat je deze rol als meer betekenisvol zult ervaren aangezien je collega’s je dat dagelijks terug zullen geven. Je bent nu namelijk geen manager meer maar een samenwerkingspartner, en medewerkers zullen je er (meer) om waarderen en respecteren.
Deze ontwikkeling is niet wezenlijk anders dan de beweging die managers en bestuurders te maken hebben als het gaat om Samensturing. En hij is onontkoombaar in deze nieuwe tijd. Maar veel belangrijker: als je het goed organiseert, word je er met zijn allen echt beter van. Je rol wordt meer betekenisvol, de kwaliteit gaat omhoog en het draagvlak wordt verbeterd.

Verantwoord kaders

Maar zul je misschien zeggen, sommige indicatoren zijn helemaal niet bespreekbaar. Daar hebben we gewoon aan te voldoen, omdat de veiligheid of zelfs ons voortbestaan in het geding is. Dat kan, als zaken niet veranderd kunnen worden, maak ze dan ook geen onderwerp van discussie, maar leg vooral heel goed uit waarom het belangrijk is. Niet op intranet, niet in een protocol maar in de dialoog met betrokkenen. Wees bereid om vragen te beantwoorden en zorg dat je zelf scherp hebt waarom dit nodig is, dan zul je merken dat je het ook met overtuiging kunt uitdragen en dat mensen dit gewoon gaan gebruiken. Wie wil er nu werkelijk de veiligheid of het voortbestaan op het spel zetten?

Maar eerlijk gezegd denk ik dat het hier om een klein percentage van de totale set indicatoren gaat. Voor het overgrote deel geldt: stuur samen naar kwaliteit, daar wordt iedereen beter van!

Photo by rawpixel on Unsplash

Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Samen sturen op kwaliteit…en de kwaliteitsmanager dan? | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

rianca's Profielfoto > Samen sturen op kwaliteit…en de kwaliteitsmanager dan? | Saminc
rianca antwoordt op het onderwerp: #16 3 jaren 4 maanden geleden
Goed verhaal Anton, wij begrijpen elkaar:-) Misschien moet je specialist Samensturing worden, we kunnen wel iemand als jij gebruiken bij onze club! Wees welkom, fijne dag:-)
Anton's Profielfoto > Samen sturen op kwaliteit…en de kwaliteitsmanager dan? | Saminc
Anton antwoordt op het onderwerp: #15 3 jaren 4 maanden geleden
Dat de rol van kwaliteitsmanager veranderd staat buiten kijf. Moet hij nog wel blijven bestaan?
Kwaliteitsmanagement is geëvolueerd tot bedrijfsmanagement, tenminste als je de ontwikkeling van bijvoorbeeld de ISO9001 volgt. In de laatste versie wordt dit helemaal duidelijk met speciale aandacht voor context, leiderschap, risico en kansen. Samensturing als organisatieprincipe sluit hierbij dus naadloos aan. Wij gebruiken technieken als lean management om uiteindelijk tot dit doel te komen. Er zijn vele wegen om kwaliteitsmanagement echt als lijn verantwoordelijkheid te implementeren.
Criteria voor kwaliteit ?
Ook hier houden wij het simpel, maar iedereen snapt deze boodschap.
www.leanquality.nl/blog/kwaliteit-daar-wordt-je-blij-van/
Eens of niet?

Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?