Kernprincipes Samensturing

Definieer beslisruimte

Saminc Kernprincipes definieer beslisruimte 250  > Kernprincipes Samensturing | SamincDefinieer (vooraf!) transparant de beslisruimte die er is, om schijnparticipatie te voorkomen. Als je mensen vraagt om mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen, wees dan helder over de kaders waarbinnen zich dit kan afspelen en leg ook uit waarom dit zo is. Realiseer je dat je, elke keer dat je een besluit neemt voor een ander zonder diegene daarin te erkennen, hem/haar een stukje autonomie afneemt waarover je verantwoording verschuldigd bent. Verantwoord macht en kaders.

Samen

Saminc Kernprincipes samen 250  > Kernprincipes Samensturing | SamincBinnen de kaders beslis je alles wat kan met de mensen die het aangaat. Elk initiatief van onderop wordt gewaardeerd, onderzocht en zoveel mogelijk toegepast . Creƫer experimenteerruimte, verticale dialogen en gezamenlijke besluitvorming. Vraag actief om de mening en het advies van je medewerkers en neem dit ook integraal mee.

Maatwerk

Saminc Kernprincipes maatwerk 250  > Kernprincipes Samensturing | SamincMedewerkers en teams verschillen in het tempo en de aard van de ondersteuning die zij nodig hebben op de weg naar meer eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Alleen als je start bij waar zij zijn, ruimte geeft in de weg en het tempo, maar duidelijk bent over het gewenste resultaat, en maatwerkondersteuning mogelijk maakt voor het realiseren van dat gewenste resultaat, is elke medewerker en elk team in staat zijn rol te pakken in een samensturende organisatie.

Practise what you preach

Saminc Kernprincipes practicewhatyoupreach 250  > Kernprincipes Samensturing | SamincAlles wat je van de ander vraagt, geef dat ook zelf. Leg niet op, maar leef voor. Samensturing vraagt om verbindend leiderschap vanuit een besef van wederzijdse afhankelijkheid. In de wetenschap dat management en medewerkers van elkaar afhankelijk zijn voor het realiseren van de organisatiedoelstellingen.


Interessant wat je las op deze pagina? Deel gerust en inspireer ook anderen met het gedachtegoed van Samensturing! Wil je op de hoogte gehouden worden en zo nog meer betrokken zijn bij onze community? Meld je dan aan voor ons nieuwsbrief.

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing