Leiderschap bij Samensturing

Ga jij als leider voor waan of waarde?

  • Geschreven door Leo Nieuwenhuis
waan-of-waarde-1024x533_*_ > Leiderschap bij Samensturing | Saminc

Ken je dat?

Voor je het weet ben je de hele dag bezig met het oplossen van allerlei problemen. Zoals het huidige tekort aan goedgeschoold vakpersoneel of mensen die via de achterdeur worden ‘weggekaapt’ door een concullega.
Belangrijke thema’s, zeker, maar ze kunnen je afleiden van de lange termijn.
Net als je smartphone. Of het nou je eigen e-mails zijn die om reactie schreeuwen of de collega die tijdens de vergadering snel ‘tussendoor’ zijn appjes nog even beantwoordt. In je volgepropte agenda blijf je afspraken verschuiven, omdat er ‘ineens’ iets anders tussendoor komt. Het is allemaal zo belangrijk dat het direct moet gebeuren en het ten koste gaat van waar je mee bezig was. De grens van fatsoen vervaagt daarmee ook. Mag ik een afspraak gewoon laten schieten als er iets tussen komt wat ik blijkbaar een hogere prioriteit geef?

Wat is echt belangrijk? 


Maar is dat ook echt zo belangrijk? Of “gebeurt” het gewoon in de waan van de dag? Wat zegt dat over de stabiliteit en veerkracht van onze organisatie? Geen time-managementtraining helpt echt als je niet eerst weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je wilt in dit leven.
“Waar op de ranglijst staan mijn overtuiging,mijn principes, mijn partner en mijn gezin?” 

Wat mij hielp was het maken van een statuut met daarin precies opgenomen wat ik het belangrijkst vind in mijn leven. Waar op de ranglijst staan mijn overtuiging, mijn principes, mijn partner en mijn gezin? Hoe belangrijk vind ik het om te investeren in mijzelf, in bezit, werk en vrienden? In mijn statuut heb ik ook omschreven wat ik als mijn ‘missie’ in het leven beschouw. Wat ik persoonlijk te doen heb in de tijd die ik heb gekregen. Bij startbijeenkomsten van the New Builders vertel ik daar altijd over. Ik beschouw dat als een uitnodiging tot kwetsbaarheid en daarmee een uitnodiging tot verbinding en vertrouwen. Wat mij aan het hart gaat is dat het potentieel van mensen onder druk staat.

Jezelf onder ogen komen

Jezelf onder ogen is essentiële vragen stellen:

Wie ben ik eigenlijk? Waar kom ik vandaan?
Wat vind ik nu echt belangrijk?

En misschien wel de meest uitdagende vraag: wat heb ik persoonlijk te doen?

Als je die vragen hebt beantwoord voor jezelf, gaat het pas echt beginnen…


“Leiderschap begint met het lef om jezelf onder ogen te komen,
te bepalen wat je te doen hebt
én wat je daarvoor nodig hebt.”


Leef met het einddoel voor ogen


Als je alleen maar doet wat je voorgeschreven wordt en niet nadenkt over de toegevoegde waarde, dan is wat je doet per saldo uitzichtloos. Leiderschap begint met het lef om jezelf onder ogen te komen, te bepalen wat je te doen hebt én wat je daarvoor nodig hebt. Welke stappen je daarin nu kunt zetten is afhankelijk van je levensfase en van je (werk)omgeving. Investeer in de kennisontwikkeling binnen je bedrijf, met bijvoorbeeld een interne academie. Investeer in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Dat is de beste voorbereiding op transitiehobbels en ‘the next crisis’.
O, ja en laat je vooral niet ontmoedigen door tegenslag, maar leef met het einddoel voor ogen.

Leo Nieuwenhuis is strategisch partner van Saminc en co-trainer van de leiderschapstweedaagse Samen Sturen. Wil jij ook niet meer geleid worden door de waan van de dag, maar vanuit de waarde die je wilt toevoegen aan de samenleving, aan je organisatie, aan levens van mensen? Je bent van harte welkom bij onze leiderschapstweedaagse op 18/19 oktober. Kijk hier voor meer informatie. Kennismaken met Leo en meer horen over Kwetsbare leiders, krachtige communities? Kom dan naar ons symposium op 20 september, waar Leo ook zal spreken. 

 

Wat kenmerkt samenstuurders?

  • Geschreven door Rianca Evers

Afgelopen week hadden we in het heerlijke kloosterhotel ZIN in Vught een oriëntatietweedaagse met aspirant-specialisten Samensturing. Tijdens deze dagen onderzochten we met elkaar hoe de match is tussen ieders drijfveren en kwaliteiten en de missie van Samensturing. Het waren energieke en inspirerende dagen, waar voor veel mensen dingen op hun plek vielen. Veel mensen ervaren bij Samensturing een gevoel van thuiskomen en het idee dat dit is hoe ze altijd al vonden dat de wereld georganiseerd zou moeten zijn. De afgelopen jaren heb ik verschillende groepen mogen begeleiden en mijn ervaring is steeds dezelfde: als je mensen die echt geloven in Samensturing bij elkaar zet, gebeuren er altijd mooie dingen. 

Het bracht me ook op de vraag: wat kenmerkt samenstuurders nu eigenlijk? Wat hebben ze ondanks hun grote diversiteit met elkaar gemeen? In dit blog een aanzet daartoe. Heb je aanvullingen? Laat ze hieronder gerust achter!

Lees meer

Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid

  • Geschreven door Rianca Evers

We leven in een verandering van tijdperk, zo sprak Jan Rotmans al enkele jaren geleden. Er moet gekanteld worden, we zijn toe aan disruptieve veranderingen, kortom het moet helemaal anders. Hoewel ik dat op zich onderschrijf, zat er voor mij ook altijd een maar in. In die radicaliteit ligt namelijk vaak ook een oordeel verborgen over het “oude”. Want ja, dat kan natuurlijk echt niet meer dat je zo denkt. Managers staan vooral in de weg. En het kan natuurlijk niet zo zijn in deze tijd dat je je nog echt gelukkig voelt in een hiërarchische relatie, zo wordt er gesproken… Gelukkig kwam Jan recent met zijn mooie aanvullende beschouwing over de werkelijke transformatie die in elk mens zelf zit.  De werkelijke kanteling kan alleen met zachtheid en compassie worden bewerkstelligd en in dit blog leg ik uit waarom.

Lees meer

Samensturend leiderschap, meer betekenis hebben dan je ooit had

  • Geschreven door Rianca Evers

Veel managers en bestuurders zijn huiverig voor het delen van verantwoordelijkheid met hun medewerkers. Want tja, wat blijft er dan straks voor hen over? Misschien worden de medewerkers wel zo autonoom dat zij straks niet meer nodig zijn. Wij hebben ervaren in de praktijk dat managers en bestuurders die de transformatie maken van top-down manager naar samensturend leider hun rol als meer betekenisvol ervaren dan ooit tevoren. In dit blog leggen we uit waarom.

Verbinden van mens tot mens

Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren is dat manager zijn vaak een eenzame taak is. Zeker middle managers hebben vaak moeite zich met “boven” en “beneden” te verbinden. Roswitha Heitbrink, co-trainer bij onze leiderschapstweedaagse, beschreef hoe ze bij voorkeur vanuit samen acteerde, maar vooral top-down opdrachten kreeg. Hoe ga je daar nu mee om?
Dat vraagt een grote transparantie in het verantwoorden van kaders, in het delen van je beweegredenen en het lef ook om advies te vragen aan je medewerkers. Durven zeggen dat je het soms ook even niet meer weet. Hoe je dat doet? In zgn. verticale dialogen zoals we die veelvuldig begeleiden vanuit Saminc. Wat je ervoor terugkrijgt? Een verbinding van mens tot mens en een team dat naast je gaat staan in plaats van je weer met een boodschap op pad te sturen, of alleen maar weerstand te tonen.

Lees meer

Je visie kan pas vleugels krijgen als hij eerst is geland

  • Geschreven door Rianca Evers

Je missie en visie vormen als het goed is een belangrijk toetsingskader voor je eigen handelen als bestuurder of manager, en een inspirerend referentiekader voor je medewerkers. Toch zijn missie/visietrajecten vaak taai en verlopen moeizaam, hoe komt dat eigenlijk?

Wat we vaak zien is dat de missie en visie in de boardroom, of door een werkgroep, is “bedacht” en dat er vervolgens in een eveneens van bovenaf ontworpen structuur participatiesessies worden ingeregeld waar mensen mogen meedenken. Je zou deze werkwijze kunnen vergelijken met het volgende beeld:

Als de missie staat voor waar je naartoe wil en wat je wil bereiken, is de visie het vliegtuig waarmee je er zou willen komen. Het kan een mooi vliegtuig zijn dat we met trots presenteren. Maar als die visie al in de lucht is, hoe komen de medewerkers dan aan boord als ze nog op de grond staan? Ze kunnen dan hooguit meedenken over wat ze vinden van het uiterlijk van het vliegtuig toch? Maar kunnen ze zich een beeld vormen van waar het naartoe gaat of beter nog, hoe het zou zijn om mee te vliegen? Nee toch?

Lees meer

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing