Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid

 > Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid | Saminc

We leven in een verandering van tijdperk, zo sprak Jan Rotmans al enkele jaren geleden. Er moet gekanteld worden, we zijn toe aan disruptieve veranderingen, kortom het moet helemaal anders. Hoewel ik dat op zich onderschrijf, zat er voor mij ook altijd een maar in. In die radicaliteit ligt namelijk vaak ook een oordeel verborgen over het “oude”. Want ja, dat kan natuurlijk echt niet meer dat je zo denkt. Managers staan vooral in de weg. En het kan natuurlijk niet zo zijn in deze tijd dat je je nog echt gelukkig voelt in een hiërarchische relatie, zo wordt er gesproken… Gelukkig kwam Jan recent met zijn mooie aanvullende beschouwing over de werkelijke transformatie die in elk mens zelf zit.  De werkelijke kanteling kan alleen met zachtheid en compassie worden bewerkstelligd en in dit blog leg ik uit waarom.

Binnenkort start onze bekende en gewaardeerde opleiding tot specialist Samensturing weer! Mis je plek niet en schrijf je hier in. 

Wil je je eerst beter oriënteren op Samensturing en hoe het past bij jou en je ambities? Dan is de oriëntatietraining iets voor jou, die vind je hier. 


De prudentieregel


Als je veranderingen in gang zet, heb je rekening te houden met de uitgangssituatie. Daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig. Als je niet start waar de ander/de organisatie is en jouw visie of oplossing wil opdringen aan de organisatie, sla je gelijk de plank al mis. Maar ook als je de startsituatie kent en er draagvlak is voor je visie en aanpak, is zorgvuldigheid geboden.


In het verandermanagement wordt dit de prudentieregel genoemd: ontregel voldoende om beweging te brengen, maar niet zoveel dat je dingen stuk maakt (met dank aan Leike van Oss). Ik wist niet dat het zo heette, maar intuïtief ging ik altijd al zo te werk. Prima dat je een uitdagend en lonkend perspectief schetst, maar wees realistisch over wat een organisatie aan kan. Trek samen op en kom tot stapjes en een tijdlijn die past bij de mensen en hen gelegenheid geeft om te wennen aan en te groeien naar de nieuwe situatie.


Je kunt van een hiërarchisch gestuurde organisatie nu eenmaal niet even een Buurtzorg of een Semco maken. Zelfs Allard Droste die deze omslag met zijn bedrijf heeft gemaakt, heeft daar maar liefst 10 jaar over gedaan! Hij schreef er een boek over: Semco in de polder. Prima als je een disruptief concept neerzet (ik houd er zelf ook wel van..) maar doe dat dan in een nieuwe organisatie. Als startup kan het prima! Ga geen grote disrupties in bestaande systemen en organisaties droppen en doordrukken, want dan maak je waarschijnlijk meer kapot dan je vernieuwt.


De prudentieregel is een van de belangrijkste redenen dat ik Samensturing heb ontwikkeld. Ik zag namelijk zelfsturing invoeren in een hiërarchische organisatie als in strijd met die prudentieregel. Ik zag dat er brokken van kwamen en mensen, managers en teams verweesd rondliepen en dat ging me aan het hart. En daarom ontworp ik een leer- en veranderconcept dat mensen helpt langzaam en samen te groeien naar die nieuwe situatie.


Brug tussen oud en nieuw


Mijn voorzichtigheid kwam me met enige regelmaat op het predicaat “ietwat conservatief” te staan in pioniersland. Wat op zich wel wonderlijk is, aangezien ik door de mensen in de oude systemen vaak als nogal radicaal wordt gezien :-). Inmiddels weet ik dat dit betekent dat ik een brugfunctie te vervullen heb. Ik pas niet echt in nieuw en ook niet echt in oud, maar met Samensturing help ik beslissers en uitvoerders samen stapje voor stapje naar de gelijkwaardigheid, wederkerigheid en gedeelde verantwoordelijkheid die nodig is in het nieuwe tijdperk.


Samensturing werd daarom recent door iemand uit mijn Nieuw Organiserennetwerk “de brug tussen Angelsaksisch en Rijnlands organiseren” genoemd en dat vind ik een prachtige typering. Als we bezig zijn met Samensturing hiërarchisch gestuurde organisaties helpen om stapje voor stapje de grote transformatie in te zetten, is mijn missie geslaagd. Ik hoef geen Semco’s te maken, ik bereid samen met mijn collega masters & practitioners Saminc organisaties voor op die ontwikkeling die er onherroepelijk aankomt. Dat is onze missie! 


Hoofd en hart


Tot slot een mooie aanvulling die ik deze week oppikte uit een gesprek met Leo Nieuwenhuis, founder van the New Builders en ook een pionier die radicaliteit combineert met zachtheid. Inspirerend! Hij benoemde hoe zeer we in onze macht- en geldgedreven systemen vooral met ons hoofd werken, terwijl voor de verandering van tijdperk het tijd wordt dat we met ons hart gaan werken.
Als we met ons hart zijn bij de mensen die de grote veranderingen nog te moeilijk vinden, gaat het ons uiteindelijk lukken hen te helpen naar de radicale verandering die nodig is.

Verandering is een teer proces dat met zorg moet worden ingericht. Omdat het om mensen gaat! Kijk maar eens naar het scheepje van hierboven, wat gebeurt er als je er ineens met alle geweld een speedboot van wilt maken? Juist.. Bepaal liever de koers en bedenk samen met de mensen aan boord de aanpassingen die daarvoor nodig zijn. En ja, dat gaat minder hard. Maar het is wel stukken duurzamer en het maakt minder stuk. 

 

Photo by Andrew Neel on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader

Rianca is ontwikkelaar van Samensturing als organisatieprincipe, een universele set principes voor het duurzaam anders organiseren en veranderen in organisaties. De principes zijn werkzaam op elk niveau, van de coach of zorgverlener met zijn/haar cliënt tot het samen oplossen van grote samenlevingsvraagstukken en het inrichten van je organisatie (Samensturing als besturingsfilosofie).

Rianca is een bevlogen spreker en trainer. Zij spreekt, schrijft en traint, inspireert en bemoedigt, met vooral een hart voor leiders die deze moedige stap wagen. Zij is founder van kenniscentrum Saminc BV, alwaar een team van organisatiecoaches- en adviseurs paraat staat om te ondersteunen bij adviesvragen op maat.

Binnenkort start onze bekende en gewaardeerde opleiding tot specialist Samensturing weer! Mis je plek niet en schrijf je hier in. 

Wil je je eerst beter oriënteren op Samensturing en hoe het past bij jou en je ambities? Dan is de oriëntatietraining iets voor jou, die vind je hier. 

rianca's Profielfoto > Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid | Saminc
rianca antwoordt op het onderwerp: #11 4 jaren 3 maanden geleden
Hoi Daphne, waar het mij in dit blog vooral om ging, is dat we moeten stoppen met oordelen over mensen die nog niet toe zijn aan nieuwe vormen van organiseren. Gun mensen de tijd die ze nodig hebben, heb compassie. Maar verlies je visie op de toekomst niet uit het oog en houd niet op die te delen! Samen is de toekomst beter en de verandering duurzamer.
Leo Nieuwenhuis's Profielfoto > Radicaal vernieuwen doe je met zachtheid en zorgvuldigheid | Saminc
Leo Nieuwenhuis antwoordt op het onderwerp: #9 4 jaren 3 maanden geleden
Hoi Daphne,
Dank voor jou vraag.
Grote veranderingen = Radicaliteit (vanuit het hart) geeft beweging bij mensen, en dus ook weerstand.
Het is geen probleem als je radicaal jou (duurzame) visie ten gehore brengt, wanneer je geleerd hebt om niet oordelend ten zijn ten aanzien van hen bij wie het weerstand op roept. Dan sta je sterk en kan de ander er ook wat mee. Die kan dan vroeg of laat aanhaken...vanuit het hart.

Brené Brown beschrijft de kracht van kwetsbaarheid. Zij is een fenomeen ten aanzien van dit thema.
Wat ik je graag mee wil geven: degenen veel weerstand geven, stellen vaak juist een hulpvraag! Het is een dierbaar proces om daarin inzicht te vergroten en hartconnecties te maken.

Hartelijke groet,
Leo Nieuwenhuis

Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?