Samen sturen gaat beter met de zelfontspanner

 > Samen sturen gaat beter met de zelfontspanner | Saminc

Maak een foto waar je zelf op staat, is het advies aan managers en veranderaars vanuit de veranderkunde. Arend Ardon schreef erover in zijn boek Doorbreek de cirkel! Hoe managers onbewust verandering blokkeren. In een van de sessies die hij daarin beschrijft, noemt hij een wat mij betreft nu al legendarische reactie van een conciërge: als je een foto wil maken waar je zelf op staat, heb je een zelfontspanner nodig!

Dat geldt zeker ook als je in je organisatie aan de slag wil met Samensturing en daarom koos ik deze metafoor uit om de deelnemers aan het grootste Kennisfestival van Nederland 2017 te laten ervaren wat er nodig is voor Samensturing en waarom je daar als manager echt blij van wordt.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

De vraag van de manager

Vragen die we vaak binnenkrijgen bij Samensturing gaan over: wij willen dat onze medewerkers meer ondernemerschap tonen! Of: we willen een aanspreekcultuur! Of: de helft van onze staf en managers verdwijnt dus de teams moeten zelfsturend worden.

Als we daar nu eens een foto van maken, wat staat er dan op? Een passief-afhankelijk team dat elkaar niet aan durft te spreken? Zelden! In onze quickscans zien we dat bijna per definitie managers hun teams lager inschatten dan de teams zichzelf. Ja, we zien soms angst en afhankelijkheid, maar dat is zelden alleen een teamfactor. Teams die niet zelfsturend willen worden maar wel moeten? Ja, dat zien we wel, maar we zien ook iets anders. Als je met die teams de dialoog aangaat over de situatie die gaat ontstaan, het waarom van die situatie en op zoek gaat naar wat zij echt nodig hebben om te kunnen floreren in een nieuwe situatie, zal je zien dat je teams vele malen krachtiger en sneller dan gedacht zaken op kunnen pakken. Kun je de waarom niet uitleggen? Dan zit daar misschien het probleem…

Welk plekje heb jij op de foto?

Veel managers zien zichzelf als de fotograaf. Zij laten ons het plaatje zien van het team en wat er volgens hen aan de hand is. In gunstige situaties zorgen ze ook voor een goede achtergrond en belichting, zodat hun team goed uit de verf komt. En een enkeling kan zelfs benoemen waar hij/zij tegenaan loopt bij het optimaal opstellen van zijn/haar team. Maar ze staan zelden bij op de foto… Hoe dat komt? Mijns inziens is het een uitvloeisel van het hiërarchisch denken dat onze organisaties decennialang heeft gedomineerd. Het idee dat groepen medewerkers moeten worden bekeken, geanalyseerd en gecontroleerd om tot optimale prestaties te komen. Of wat ik ook zie, is de angst van managers om tot de ontdekking te komen in zo’n verandertraject dat ze eigenlijk wel gemist kunnen worden.

Maar wat zeg je daar eigenlijk mee? Wil jij als manager langs de zijlijn staan in de wetenschap dat men je eigenlijk niet nodig heeft voor het maken van een goede foto? Want hé, met bijna elke goede telefoon kun je tegenwoordig ook een heel aardige foto maken. Of wil je fundamenteel onderdeel uitmaken van de ontwikkeling en successen van jouw medewerkers?

Ja, als je investeert in Samensturing, neemt de behoefte aan hiërarchie af. Maar er komt een andere rol voor in de plaats. Misschien een rol meer op afstand, misschien met een bredere scope, maar je zult meer dan voorheen impact hebben op het leven van de mensen in jouw organisatie. Verdwijnt jouw hiërarchische rol? Ga op zoek naar de plek vanwaar jij het meest kunt bijdragen aan de missie van de organisatie! Was dat niet je drijfveer? Dan is het even slikken, dat vraagt zeker om een heroriëntatie. Waarom deed je wat je deed en waarom ga je dat missen? Hoe kun je de elementen die je energie gaven in je werk op een nieuwe plek inzetten? Gun jezelf de tijd om dat, eventueel met iemand anders samen, uit te puzzelen. Je bent het waard!

Hoe werkt de zelfontspanner?

Hierbij een tipje van de sluier...

1. Zoek uit of je al op de foto staat

Als je nu een foto maakt van je team(s), sta je er dan bij op? Maak je al integraal deel uit van de ontwikkeling die ze doormaken en de successen die ze behalen? Zo ja, hoe dan? Op welke manier draag jij bij?

2. Maak een foto van de verandering

Als je een foto zou moeten maken van de gewenste verandering en de uitkomst is een foto met jou erbij, hoe ziet je positie er dan uit? Waar sta jij dan op de foto? Wat doen de anderen en hoe kijken ze naar jouw plek?

3. Check hoe de foto er volgens je team uitziet

Als je een foto maakt van de verandering staat op jouw foto waarschijnlijk al wel het team, maar nog zonder hun medeweten. Niet zo gek dat ze zich geen eigenaar voelen van de foto en klachten hebben over hoe ze erop staan! Misschien moet je zelfs wel een nieuwe foto maken of ziet de foto die het team maakt er heel anders uit. Wil je een succesvolle verandering? Dan moet je zien te komen tot een gezamenlijk beeld (foto) van de verandering.

4. Maak een selfie en deel die met een collega of sparringpartner

De grote vraag is natuurlijk of de gezamenlijke foto van de verandering en jouw plaats op de foto nog klopt met je selfie. Leg ze eens naast elkaar en praat erover met een collega of sparringpartner! Dan ontdek wat je te doen staat en wat je te winnen hebt in dit veranderproces.

Met deze inzichten kun je mooie dingen doen in een veranderproces. Je zult merken dat, wanneer je dit goed doet, jouw rol wel verandert maar niet verdwijnt. En dat je in je nieuwe rol (nog) meer impact kunt hebben op de missie van de organisatie en het leven van de mensen in je organisatie.

Wat levert het jou op als manager?

Als je jezelf integraal onderdeel maakt van de verandering en ontwikkeling in het team, ontstaat een geweldig veranderproces hebben we ontdekt bij Samensturing. Zo was er die situatie waarin de teams noodgedwongen binnen 3 maanden zelfsturend moesten worden. Door gericht aan de slag te gaan met de teams én de manager lukte dat. De verandering was geen klus meer voor de teams maar een gezamenlijke exercitie waarin iedereen mocht leren, ook de manager. En wat leverde het op?

Medewerkers die blij waren om bij de organisatie te werken, een manager die onder de indruk was van de pro-activiteit van de medewerkers en een inspectie die de organisatie beloonde met een geweldig inspectierapport :-) En by the way, de manager is er nog en heeft nu 3 keer zoveel teams onder haar hoede, met wie ze ook succesvol samenstuurt…

De zelfontspanner als succesfactor voor Samensturing, durf jij dat aan? Wij helpen je graag, check bijvoorbeeld eens ons aanbod op de pagina Verbindend leiderschap. 

Photo by Jakob Owens on Unsplash


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Samen sturen gaat beter met de zelfontspanner | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten


Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?