Wat kenmerkt samenstuurders?

 > Wat kenmerkt samenstuurders? | Saminc

Afgelopen week hadden we in het heerlijke kloosterhotel ZIN in Vught een oriëntatietweedaagse met aspirant-specialisten Samensturing. Tijdens deze dagen onderzochten we met elkaar hoe de match is tussen ieders drijfveren en kwaliteiten en de missie van Samensturing. Het waren energieke en inspirerende dagen, waar voor veel mensen dingen op hun plek vielen. Veel mensen ervaren bij Samensturing een gevoel van thuiskomen en het idee dat dit is hoe ze altijd al vonden dat de wereld georganiseerd zou moeten zijn. De afgelopen jaren heb ik verschillende groepen mogen begeleiden en mijn ervaring is steeds dezelfde: als je mensen die echt geloven in Samensturing bij elkaar zet, gebeuren er altijd mooie dingen. 

Het bracht me ook op de vraag: wat kenmerkt samenstuurders nu eigenlijk? Wat hebben ze ondanks hun grote diversiteit met elkaar gemeen? In dit blog een aanzet daartoe. Heb je aanvullingen? Laat ze hieronder gerust achter!

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

Echtheid

Samenstuurders hebben een hekel aan verborgen agenda's. Ze houden van mensen die open en authentiek zijn en geloven dat dit bijdraagt aan een mooiere samenwerking en meer werkplezier. Ze hebben compassie met mensen die het moeilijk vinden om echt te zijn en stimuleren hen hier stappen in te zetten. Door tips en adviezen, maar vooral door wie ze zijn. 

Gelijkwaardigheid

Samenstuurders geloven dat mensen gelijkwaardig zijn aan elkaar ongeacht hun positie, kwaliteiten en beperkingen. Zij geloven dat de wereld mooier wordt als ieder mens vanuit zijn eigen unieke zijn kan en mag bijdragen en erom gewaardeerd wordt. Mensen zijn uniek gemaakt en komen tot hun bestemming als ze mogen zijn wie ze zijn, en van daaruit kunnen bijdragen aan een hoger doel. Zij geloven in de kracht van diversiteit. 

Samen

Samenstuurders vinden het raar als mensen plannen voor elkaar bedenken. Voor hen is het een gegeven dat je plannen samen maakt met de mensen om wie het gaat. Hoe kan het anders ooit een succes worden? Zij geloven dat samen boven zelf gaat, dat je als mens gelukkiger wordt als je samen met anderen iets moois kunt realiseren. Meer dan het najagen van je eigen belang. 

Niet tegen, maar voor

Samenstuurders hebben een hekel aan oordelen. Ze geloven niet dat tegen iets of iemand aan schoppen om de wereld beter te maken. Ze weten dat de houdbaarheidsdatum van onze systemen is verstreken, maar geloven dat de oplossing niet zit in het uitvergroten van wat er fout gaat. Maar in laten zien en voorleven hoe het wel kan. Ze denken niet in zwart-wit of voor-tegen, maar vanuit vertrouwen. 

Liever waarde dan rendement

Veel samenstuurders zijn ervaren ondernemers en consultants, die hebben ontdekt dat ze meer willen toevoegen dan alleen leuke klussen en verdiensten. Ook zij willen bijdragen aan een hoger doel, aan duurzame veranderingen die de wereld echt beter maken. En ze zetten hun eigen unieke talenten, ze zetten zichzelf volledig in en ervaren daardoor hoe hun leven verrijkt wordt. 

Ik voel me vereerd dat ik met deze mensen mag werken, en dat er steeds meer mensen bij komen. Herken jij je ook in wat hierboven staat beschreven en wil je een bijdrage leveren aan onze community, vanuit jouw eigen unieke kwaliteiten? Dan ga ik graag met je in gesprek. Bel of mail gerust: T 0622964690, E

Photo by rawpixel on Unsplash

Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Rianca Evers > Wat kenmerkt samenstuurders? | Saminc

Functie: Founder, spreker, auteur
Kernexpertise: Transformationeel leiderschap
Volg mij:

Geschreven door
Expert BloggerThought Leader
Rianca Evers-den Ouden is organisatieadviseur en ontwikkelaar van het concept Samensturing als Organisatieprincipe. Zij zet zich in voor het creëren van gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen organisatielagen (management en medewerkers) met als resultaat bevlogen medewerkers, effectieve teams, waardevolle en inspirerende leiders en succesvolle organisaties. Vanuit een inspirerende visie en altijd verbonden met de mensen om wie het gaat, brengt zij deze duurzame en universele veranderprincipes met passie in de praktijk waar ze ook komt. Als founder van Kenniscentrum Saminc B.V. is het haar missie zoveel mogelijk mensen in staat te stellen de principes van Samensturing in de praktijk te brengen en daarmee de beweging naar gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid tussen uitvoerders en beslissers steeds groter te maken.

Geïnteresseerd in Samensturing? Op onze site vindt je veel mogelijkheden om via online colleges en trainingen, kennis te maken met, of je te verdiepen in Samensturing.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het online college over de grootste misverstanden over Samensturing? Want niet alles wat Samensturing genoemd wordt, is ook echt Samensturing.
Of bekijk het online college over transformationeel leiderschap en hoe jij effectiever wordt als leider.


Wil je in je eigen organisatie aan de slag met Samensturing dan is de online basistraining ook een aanrader.
Voor meer info en aanmelden: www.saminc.nl/diensten

rianca's Profielfoto > Wat kenmerkt samenstuurders? | Saminc
rianca antwoordt op het onderwerp: #20 3 jaren 3 maanden geleden
Beste Dorothé, dank voor je reactie! Fijn om te horen en dank voor de mooie aanvulling. Heel waar denk ik,  je voelt je als samenstuurder in de organisatie medeverantwoordelijk voor het gezamenlijk doel en voor de onderlinge samenwerking. Overigens zijn er nog wel wat mooie eigenschappen op samenstuurders van toepassing die ik nog niet genoemd heb. Denk bijvoorbeeld  aan moed (het vergt lef om te gaan staan voor wat je belangrijk vindt) en compassie (zorg voor je medemens en collega). Fijn dat jij ook zo'n samenstuurder bent! Welkom :-) > Wat kenmerkt samenstuurders? | Saminc Hartelijke groet, Rianca 
Dorothé's Profielfoto > Wat kenmerkt samenstuurders? | Saminc
Dorothé antwoordt op het onderwerp: #19 3 jaren 3 maanden geleden
Je blog 'Wat kenmerkt Samenstuurders' is interessant, herkenbaar ook. Ik denk ook dat Verantwoordelijkheid een kenmerk is. Zich verantwoordelijk voelen voor zowel het proces als voor het product en deze beide aspecten in een organisatie optimaal benutten. Je zowel om de beleving van collega's als om het resultaat van de organisatie 'bekommeren'.
HG
Dorothé Oppelaar

Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?