NIEUW: Werken aan essentiële verbindingen

 > Nieuws | Saminc

Deze week is module 2 van onze online Academy gelanceerd, over het werken aan essentiële verbindingen. 

Deze module gaat over het belang van verbinding in je organisatie en welke vormen van verbinding we bij Samensturing kennen.
In de Academy nemen we je stap voor stap mee in het veranderproces naar een samensturende organisatie. Je leert hoe je de stappen zo uitvoert dat je het effect realiseert dat je wilt realiseren.

Ga direct naar de Academy


Bij Samensturing kennen we 4 fasen.
Deze module hoort bij fase 1 ‘Eigenaarschap’ die bestaat uit 3 modules:
Module 1 is ‘Starten met Samensturing’
Module 2 is ‘Essentiële verbindingen’
Module 3 is ‘Leiderschap bij Samensturing’

In module 2 vind je 3 lessen over essentiële verbindingen:

4. Verbinding met het gezamenlijk doel (verticale verbinding)

5. Verbinding met elkaar (horizontale verbinding)

6. Vitale verbindingen (verbindingen tussen systemen)

Hieronder vind je alvast meer informatie over de lessen:

Lees meer

NIEUW: masterclass Samensturing als organisatiefilosofie

 > Nieuws | Saminc

Samen met de mensen van het Grootste Kennisfestival mochten we weer werken aan een gaaf nieuw project: een voordelige online masterclass over Samensturing!

In deze online masterclass Samensturing neemt Rianca Evers je mee in de transformationele reis naar het totstandbrengen, herstellen en versterken van de essentiële verbindingen in je organisatie: de verbinding met de missie en met elkaar. Een opdracht die in deze roerige tijd misschien wel actueler is dan ooit. Nu veel gewoonten en structuren wegvallen, en daarmee voor veel mensen ook veel zekerheden, is het belangrijker dan ooit om te ervaren dat het goed zit met de meest belangrijke verbindingen in je organisatie.

Hoe is dat in jouw organisatie? Ervaar je dat mensen zich verbonden weten met de missie, dat ze echte ambassadeurs zijn van je organisatie? Of blijkt dat het in deze tijd toch tegen te vallen? En hoe is het met de verbondenheid onderling? Hoe gaat het met de samenwerking? In hoeverre is er nog een gevoel van samen nu je elkaar misschien maar weinig live ziet? Samensturing geeft je sleutels om juist in deze uitdagende tijd en onafhankelijk van tijd en plaats te werken aan het herstel en het versterken van verbindingen.

In deze masterclass gaan we in op de volgende thema’s. We ontdekken een goedbewaard geheim, namelijk de oorsprong van vrijwel elk organisatieprobleem. Stop met pleisters plakken en pragmatische oplossingen, ga terug naar de essentie en ontdek de kracht van essentiële verbindingen die voorzien in onze diepste menselijke behoeften. We zoomen in op ècht eigenaarschap, wat is dat eigenlijk en wat vraagt het van management en medewerkers? En nee, je kunt het mensen niet leren, eigenaarschap nemen of zo. Het is iets meer dan dat.. We ontdekken hoe de reis naar een samensturende organisatie eruit ziet: wat kom je tegen en hoe bed je de principes duurzaam in je organisatiecultuur? En tot slot zoomen we in op de veranderende rol van de leiders, erg belangrijk! Hoe verandert die rol gedurende het proces en welk leiderschap zien we in een samensturende organisatie?

Deze 4-delige online masterclass is scherp geprijsd, voor € 60,- heb je hem al in je bezit!

Schrijf je hierin voor de voordelige masterclass Samensturing

SAMENSTURING IN DE PRAKTIJK OP HET GROOTSTE KENNISFESTIVAL VAN NL!

 > Nieuws | Saminc

EEN COMPLEET PODIUM MET ALLES RONDOM SAMENSTURING


Op 16 september verzorgt Saminc op het Grootste Kennisfestival van Nederland de invulling van een van de 10 podia, in de Hereeniging, onder de titel Samensturing in de praktijk. Samen met onze specialisten en opdrachtgevers laten we zien hoe je in jouw organisatie niet alleen alle mensen, maar ook alle systemen goed kunt laten samen sturen. Dat doen we aan de hand van een bijzonder beeld: het beeld van het menselijk lichaam en haar systemen.

Een vitaal organisatielichaam


Graag nemen de mensen van Saminc je mee in een tochtje door het lichaam, samen met organisaties die Samensturing in de praktijk brengen. We zoomen in op hoe zij werk maken van structuur (skelet), waarden (spieren), cultuur (immuunsysteem), communicatie (bloedvaten) en coördinatie (zenuwstelsel) en hoe zorgen dat alle lichaamsdelen floreren en worden voorzien in wat ze nodig hebben. We ontdekken hoe al die systemen op elkaar zijn afgestemd en samen sturen. Een belangrijk principe bij Samensturing is het besef van wederzijdse afhankelijkheid. We hebben elkaar nodig, ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en bijdrage aan het geheel. En zo hebben we ook de verschillende systemen nodig met elk hun eigen functie. Dat ontdekken we bij Samensturing als besturingsfilosofie.

Wat is er te doen?


Dat laten we zien door een reeks inspirerende lezingen, praktijkcases en interactieve workshops. Ook kun je in het samensturingsparcours o.a. je vitaliteit als organisatie testen, werken met persoonlijkheidsprofielen, creatief woorden en beelden geven aan je visie, en nog veel meer!

Iets voor jou?

Dus wil jij:
- Weten of jij alle systemen goed in beeld hebt?
- Je kennis op het gebied van organisatiecultuur, structuur of communicatie verbeteren?
- Ontdekken hoe Samensturing in de praktijk eruit ziet?
- De samenhang tussen systemen beter leren organiseren?

Dan ben je bij ons aan het goede adres! Schrijf je snel in via: Tickets - Het Grootste Kennisfestival van Nederland

 

Nieuws van Saminc maart 2021

 > Nieuws | Saminc

Beste lezer,

Het is alweer lente en we zijn in afwachting van alles dat weer gaat bloeien. Dat is ook wat we bij Saminc willen. Mensen en organisaties tot bloei laten komen met Samensturing. We zijn dan ook blij dat steeds meer mensen meer willen leren over Samensturing en dat organisaties de beweging naar Samensturing willen maken. Wij merken ook dat er op bestuursniveau steeds meer belangstelling is om medezeggenschap op een samensturende manier vorm te geven.

Vanuit Saminc bieden we volop mogelijkheden om je op verschillende niveaus te ontwikkelen met Samensturing. Als je op een laagdrempelige manier in contact wilt komen met het concept, is dit online college wellicht een goede start. Want soms wordt de naam Samensturing gegeven aan een werkwijze die, volgens het originele organisatieprincipe, geen Samensturing is. In dit college neemt Rianca Evers je mee in de grootste misverstanden over Samensturing. Tegelijkertijd krijg je een goed beeld van wat Samensturing dan wél is.

Online college; misverstanden over Samensturing

Op 8 april a.s. start er weer een nieuwe opleiding tot specialist Samensturing. We bieden deze zowel online als live op ons kantoor in Deventer aan. Tijdens de opleiding is er veel aandacht en interactie met de deelnemers. Daarom bieden we deze opleiding kleinschalig aan. Daardoor kunnen we deze live, binnen de corona-maatregelen organiseren. Mocht je toch liever online deelnemen dan kan dat ook. Mocht je eerst willen onderzoeken of Samensturing bij jou past en hoe je het kunt integreren in jouw leven en werken? Dan kun je ook eerst alleen de oriëntatietweedaagse volgen. In onderstaande link vind je meer informatie. 

Blended oriëntatietweedaagse

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de Academy, het online leerplatform van Saminc, dat jou in staat stelt om op maat en passend bij jouw samensturingsvraag, lessen te volgen en evt. coaching te krijgen op jouw specifieke vraag en situatie. Wij houden je op de hoogte.
Mocht je meer informatie willen over wat Saminc en Samensturing voor jou kunnen betekenen? We helpen je graag. Je kunt ons bereiken via , het contactformulier op de website of 06 418 351 01.

Namens alle teamleden en specialisten van Saminc, wens ik je een goede maand toe en graag tot de volgende keer.

Ingrid Bennink

Nieuws van Saminc februari 2021

Bestemming 2 > Nieuws | Saminc

 

"Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden’.

Deze quote van Stephen Covey is relevanter dan ooit. Als de omstandigheden zodanig veranderen dat het een ingrijpend effect heeft op ons leven en werken, wat doen we dan? Wachten we tot de omstandigheden weer terugkeren naar normaal of besluiten we om te anticiperen op de veranderde omstandigheden? Wij kiezen bij Saminc voor het laatste. Zo hebben wij ervoor gekozen om onze diensten ook volledig online toegankelijk te maken en ontwikkelen wij nieuw online aanbod om u nog beter in staat te stellen om de beweging naar Samensturing te maken op een manier die past binnen de huidige omstandigheden. Het resultaat is dat u onze trainingen en opleidingen nu ook online kunt volgen en dat de begeleiding van Samensturings- en coachingstrajecten ook grotendeels online verloopt. Rianca Evers gaf onlangs een verhelderend webinar over alle online mogelijkheden die er binnen Saminc zijn om aan de slag te gaan met Samensturing. U kunt het webinar terugkijken via diensten Saminc

Saminc Academy.

Op dit moment zijn de eerste stappen gezet in de realisatie van de Academy. Dit is een digitale leeromgeving waarin we het concept Samensturing per ontwikkelstap uitwerken. Hiermee kan uw organisatie of kunt u als zelfstandig adviseur kiezen op welk onderdeel u meer kennis wilt opdoen, aansluitend bij uw ontwikkelbehoefte. De release van de eerste lessen zal in april plaatsvinden. Er komt dan een gratis introductiewebinar beschikbaar alsmede de eerste 3 lessen van de Academy. De eerste les zal gaan over hoe je de basis creëert voor een duurzame verandering. Super belangrijk als je aan het begin staat van een verandering in je organisatie of als je als zelfstandig professional wil weten hoe je dit nu eigenlijk doet in je eigen opdrachten.

Nieuwsbrief 

In onze nieuwsbrief kunt u deze maand lezen over Samensturing in de zorg. De toewijding die medewerkers daar tentoonspreiden is vaak enorm door hun inzet voor anderen. Maar wat als zij vooral geven en niet ontvangen wat zij daarvoor nodig hebben? En lees ook vooral het interview met Roswitha Heitbrink over Samensturing in de kinderopvang waarin het vinden van balans tussen de richtlijnen vanuit de overheid en eigen mening, visie en vrijheid nog een hele uitdaging is.

Op 25 maart a.s. start de online opleiding tot specialist Samensturing (de practitioneropleiding). In deze zeer complete opleiding leert u niet alleen hoe u organisaties kunt begeleiden vanuit de kernprincipes van Samensturing, maar ook  hoe u, vanuit uw kernexpertise, drijfveren en de waarde die u wilt toevoegen, uw eigen waardepropositie uit kunt breiden en ontwikkelen met Samensturing. Van harte aanbevolen!
Mocht u meer informatie willen over de opleiding of weten wat Samensturing voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met of bekijk ons aanbod op website Saminc.

Graag tot de volgende keer.

Ingrid Bennink

Subcategorieën

 • Deel 1 van een serie over Samensturing

  Deel 1 van een serie over Samensturing is deze maand te vinden in het vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’. Er zullen in totaal 3 delen verschijnen. Daarnaast komt Samensturing ook nog eens aan bod in de trendbijlage! Hieronder treft u het eerste deel van het artikel aan. Veel leesplezier!

  “Als ik kwaliteitsmanagers vraag naar het waarom van kwaliteitsmanagement, komen er vaak antwoorden in de trant van ‘We moeten onze certificering behouden’ en ‘We moeten inzicht hebben in de KPI’s en parameters’ of ‘We moeten zorgen voor volledige rapportage aan RvB en RvT’. ‘Waarom dan?’ is de vraag die ik vervolgens stel. Te vaak blijft het dan stil. Veel kwaliteitsmanagers hebben er nog nooit over nagedacht of durven het niet te vragen aan de RvB. Waarom doen we dit eigenlijk? Hoe helpt dit onze organisatie en onze klanten? Deze dialoog over het waarom is de basis voor Samensturing: organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Samensturing is een fundamenteel andere mindset voor organiseren en veranderen, die ervan uitgaat dat mensen in organisaties tot hun recht komen, effectief en bevlogen worden als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel. En dan moet je natuurlijk wel weten wat dat is, dat collectieve doel. Welke waarde wil je creëren als organisatie en voor wie? Hoe dragen de huidige processen, functies en afspraken daar wel of niet aan bij?

  Gedeelde verantwoordelijkheid

  Samensturing gelooft dat de tijd voorbij is dat organiseren en veranderen het exclusieve domein was van managers en consultants. Deze eeuw vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid. Moet je dan bang worden voor je plek als manager of consultant? Nee hoor; je rol wordt als het goed is juist meer betekenisvol. Maar dat vraagt wel om een persoonlijke transformatie, om jezelf opnieuw uitvinden. Die transformatie begint bij het durven voeren van dialogen in je organisatie over zaken die er werkelijk toe doen. En ja, dat is spannend… maar o zo waardevol! Je zult versteld staan van het eigenaarschap en de proactiviteit die het teweeg brengt in je organisatie. In dit artikel lees je hoe je daarmee begint.

  Definieer kaders en beslisruimte

  Voor je met anderen kunt uitwisselen over het waarom van kwaliteitsmanagement moet je het eerst voor jezelf heel goed weten. Onderzoek voor jezelf wat jouw werk belangrijk maakt. Welke waarde voeg je daarmee toe? Wat zou er misgaan als je het niet doet? Heb het erover met collega MT- of stafleden. Onderzoek ook de reden waarom je verantwoordelijkheid wil gaan delen met medewerkers. Ervaar je te weinig eigenaarschap? Is het simpelweg niet meer te doen voor jou of je afdeling? Als je voor jezelf en als MT/staf weet hoe het werkelijk zit, kun je daar ook transparant over zijn naar medewerkers toe. Want dat is de opdracht: transparant zijn, geen dubbele agenda’s…

  Baken ook goed het thema af dat je samen wil gaan bespreken: kwaliteitsmanagement is een groot veld. Misschien wil je het gaan hebben over de meerwaarde van een bepaald handboek of een bepaalde functie? En wat wil je dan bespreken en binnen welke kaders speelt zich dat af? Vind je dat lastig? Beeld je dan dit in: alles wat straks gezegd wordt in de sessie en past binnen de kaders, wordt opgepakt en (na toetsing) uitgevoerd. Vaak schieten je dan wel de nodige kaders te binnen.

  Jitske Kramer onderscheidt in haar boekje Wow, wat een verschil! vier dimensies van beslisruimte die je kunt geven. Binnen Samensturing gaven we die de vorm van vakjes, omdat dit gesprek voor ons gaat over hoeveel vakjes je al hebt ingekleurd als (kwaliteits)manager voordat je het gesprek aangaat. Hoe minder vakjes je hebt ingekleurd, des te meer potentieel eigenaarschap er kan zijn. Maar dan moet die beslisruimte er wel ook echt zijn. Vaak worden schijndialogen gevoerd en die zijn funest voor het eigenaarschap. Mensen denken dan dat ze actief mee mogen denken, maar elk initiatief wordt afgeschreven als niet passend in het budget of het jaarplan, enzovoort. Wees dan liever heel transparant over de beperkte beslisruimte. Mensen kunnen met tien procent beslisruimte ook hele mooie dingen doen, mits dan ook elk initiatief dat binnen die kaders past serieus wordt onderzocht en erkend.

  …voor het vervolg van het artikel verwijzen we u graag door naar vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’

  Door Rianca Evers-den Ouden | serie - deel 1 - SAMENSTURING | januari-februari 2019 | www.kwaliteit-in-bedrijf.nl

  Meer weten?

  Lees dan het boek Samensturing, Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.

  https://bit.ly/2QYmV26

  Of neem contact op met Saminc, het kenniscentrum voor Samensturing als organisatieprincipe, waar we u graag helpen met uw vraagstuk. Wij leveren altijd maatwerk. Standaardmensen bestaan  namelijk niet; standaardorganisaties ook niet.

  Aantal artikelen:
  0

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?