SAMENSTURING IN DE PRAKTIJK OP HET GROOTSTE KENNISFESTIVAL VAN NL!

 > Nieuws | Saminc

EEN COMPLEET PODIUM MET ALLES RONDOM SAMENSTURING


Op 16 september verzorgt Saminc op het Grootste Kennisfestival van Nederland de invulling van een van de 10 podia, in de Hereeniging, onder de titel Samensturing in de praktijk. Samen met onze specialisten en opdrachtgevers laten we zien hoe je in jouw organisatie niet alleen alle mensen, maar ook alle systemen goed kunt laten samen sturen. Dat doen we aan de hand van een bijzonder beeld: het beeld van het menselijk lichaam en haar systemen.

Een vitaal organisatielichaam


Graag nemen de mensen van Saminc je mee in een tochtje door het lichaam, samen met organisaties die Samensturing in de praktijk brengen. We zoomen in op hoe zij werk maken van structuur (skelet), waarden (spieren), cultuur (immuunsysteem), communicatie (bloedvaten) en coördinatie (zenuwstelsel) en hoe zorgen dat alle lichaamsdelen floreren en worden voorzien in wat ze nodig hebben. We ontdekken hoe al die systemen op elkaar zijn afgestemd en samen sturen. Een belangrijk principe bij Samensturing is het besef van wederzijdse afhankelijkheid. We hebben elkaar nodig, ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en bijdrage aan het geheel. En zo hebben we ook de verschillende systemen nodig met elk hun eigen functie. Dat ontdekken we bij Samensturing als besturingsfilosofie.

Wat is er te doen?


Dat laten we zien door een reeks inspirerende lezingen, praktijkcases en interactieve workshops. Ook kun je in het samensturingsparcours o.a. je vitaliteit als organisatie testen, werken met persoonlijkheidsprofielen, creatief woorden en beelden geven aan je visie, en nog veel meer!

Iets voor jou?

Dus wil jij:
- Weten of jij alle systemen goed in beeld hebt?
- Je kennis op het gebied van organisatiecultuur, structuur of communicatie verbeteren?
- Ontdekken hoe Samensturing in de praktijk eruit ziet?
- De samenhang tussen systemen beter leren organiseren?

Dan ben je bij ons aan het goede adres! Schrijf je snel in via: Tickets - Het Grootste Kennisfestival van Nederland

 

Nieuws van Saminc maart 2021

 > Nieuws | Saminc

Beste lezer,

Het is alweer lente en we zijn in afwachting van alles dat weer gaat bloeien. Dat is ook wat we bij Saminc willen. Mensen en organisaties tot bloei laten komen met Samensturing. We zijn dan ook blij dat steeds meer mensen meer willen leren over Samensturing en dat organisaties de beweging naar Samensturing willen maken. Wij merken ook dat er op bestuursniveau steeds meer belangstelling is om medezeggenschap op een samensturende manier vorm te geven.

Vanuit Saminc bieden we volop mogelijkheden om je op verschillende niveaus te ontwikkelen met Samensturing. Als je op een laagdrempelige manier in contact wilt komen met het concept, is dit online college wellicht een goede start. Want soms wordt de naam Samensturing gegeven aan een werkwijze die, volgens het originele organisatieprincipe, geen Samensturing is. In dit college neemt Rianca Evers je mee in de grootste misverstanden over Samensturing. Tegelijkertijd krijg je een goed beeld van wat Samensturing dan wél is.

Online college; misverstanden over Samensturing

Op 8 april a.s. start er weer een nieuwe opleiding tot specialist Samensturing. We bieden deze zowel online als live op ons kantoor in Deventer aan. Tijdens de opleiding is er veel aandacht en interactie met de deelnemers. Daarom bieden we deze opleiding kleinschalig aan. Daardoor kunnen we deze live, binnen de corona-maatregelen organiseren. Mocht je toch liever online deelnemen dan kan dat ook. Mocht je eerst willen onderzoeken of Samensturing bij jou past en hoe je het kunt integreren in jouw leven en werken? Dan kun je ook eerst alleen de oriëntatietweedaagse volgen. In onderstaande link vind je meer informatie. 

Blended oriëntatietweedaagse

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de Academy, het online leerplatform van Saminc, dat jou in staat stelt om op maat en passend bij jouw samensturingsvraag, lessen te volgen en evt. coaching te krijgen op jouw specifieke vraag en situatie. Wij houden je op de hoogte.
Mocht je meer informatie willen over wat Saminc en Samensturing voor jou kunnen betekenen? We helpen je graag. Je kunt ons bereiken via , het contactformulier op de website of 06 418 351 01.

Namens alle teamleden en specialisten van Saminc, wens ik je een goede maand toe en graag tot de volgende keer.

Ingrid Bennink

Nieuws van Saminc februari 2021

Bestemming 2 > Nieuws | Saminc

 

"Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden’.

Deze quote van Stephen Covey is relevanter dan ooit. Als de omstandigheden zodanig veranderen dat het een ingrijpend effect heeft op ons leven en werken, wat doen we dan? Wachten we tot de omstandigheden weer terugkeren naar normaal of besluiten we om te anticiperen op de veranderde omstandigheden? Wij kiezen bij Saminc voor het laatste. Zo hebben wij ervoor gekozen om onze diensten ook volledig online toegankelijk te maken en ontwikkelen wij nieuw online aanbod om u nog beter in staat te stellen om de beweging naar Samensturing te maken op een manier die past binnen de huidige omstandigheden. Het resultaat is dat u onze trainingen en opleidingen nu ook online kunt volgen en dat de begeleiding van Samensturings- en coachingstrajecten ook grotendeels online verloopt. Rianca Evers gaf onlangs een verhelderend webinar over alle online mogelijkheden die er binnen Saminc zijn om aan de slag te gaan met Samensturing. U kunt het webinar terugkijken via diensten Saminc

Saminc Academy.

Op dit moment zijn de eerste stappen gezet in de realisatie van de Academy. Dit is een digitale leeromgeving waarin we het concept Samensturing per ontwikkelstap uitwerken. Hiermee kan uw organisatie of kunt u als zelfstandig adviseur kiezen op welk onderdeel u meer kennis wilt opdoen, aansluitend bij uw ontwikkelbehoefte. De release van de eerste lessen zal in april plaatsvinden. Er komt dan een gratis introductiewebinar beschikbaar alsmede de eerste 3 lessen van de Academy. De eerste les zal gaan over hoe je de basis creëert voor een duurzame verandering. Super belangrijk als je aan het begin staat van een verandering in je organisatie of als je als zelfstandig professional wil weten hoe je dit nu eigenlijk doet in je eigen opdrachten.

Nieuwsbrief 

In onze nieuwsbrief kunt u deze maand lezen over Samensturing in de zorg. De toewijding die medewerkers daar tentoonspreiden is vaak enorm door hun inzet voor anderen. Maar wat als zij vooral geven en niet ontvangen wat zij daarvoor nodig hebben? En lees ook vooral het interview met Roswitha Heitbrink over Samensturing in de kinderopvang waarin het vinden van balans tussen de richtlijnen vanuit de overheid en eigen mening, visie en vrijheid nog een hele uitdaging is.

Op 25 maart a.s. start de online opleiding tot specialist Samensturing (de practitioneropleiding). In deze zeer complete opleiding leert u niet alleen hoe u organisaties kunt begeleiden vanuit de kernprincipes van Samensturing, maar ook  hoe u, vanuit uw kernexpertise, drijfveren en de waarde die u wilt toevoegen, uw eigen waardepropositie uit kunt breiden en ontwikkelen met Samensturing. Van harte aanbevolen!
Mocht u meer informatie willen over de opleiding of weten wat Samensturing voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met of bekijk ons aanbod op website Saminc.

Graag tot de volgende keer.

Ingrid Bennink

Nieuws uit de organisatie Saminc

 > Nieuws | Saminc

Van live naar online

In dit nieuwe jaar wil ik, als lid van het operationele team van Saminc, u meenemen in de organisatie Saminc. Waar zijn we mee bezig en wat gebeurt er binnen Saminc? En wat betekent Covid-19 voor onze organisatie? Want ook voor ons heeft de uitbraak van dit virus vorig jaar een enorme impact gehad. Tenslotte waren wij gewend om onze lezingen, trainingen en opleidingen vooral live aan te bieden. Ook verliep de begeleiding van organisaties die de beweging naar Samensturing willen maken, vooral in live sessies en coaching. Toen dat niet meer mogelijk was hebben we vanuit het kenniscentrum en het adviesbureau al snel de slag gemaakt naar het aanbieden van onze diensten online. Zo hebben we vanuit het kenniscentrum nieuwe online kennisproducten ontwikkeld, waaronder een aantal online colleges over Samensturing en leiderschap, en hebben we onze basistraining Samensturing volledig online toegankelijk gemaakt. Vanuit het adviesbureau hebben we op live uitvoeringsgerichte begeleidings- en coachingssessies succesvol aangepast naar digitaal. Maar, dat was vorig jaar en daar blijft het uiteraard niet bij. Wij blijven nieuwe ideeën en plannen uitwerken. Omdat wij zien en verwachten dat juist in deze tijd Samensturing een belangrijke bijdrage kan leveren in succesvol organiseren en veranderen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk doel. Binnen organisaties, maar ook tussen organisaties onderling.

Vanuit het kenniscentrum 

Vanuit het kenniscentrum zijn wij op dit moment bezig met het ontwikkelen van de Saminc Academy. Een digitale leeromgeving waarin we het concept Samensturing per fase en ontwikkelstap uitwerken. De academy zal uit vier modules bestaan die passen bij de vier ontwikkelfases van Samensturing. Organisaties en zelfstandig adviseurs kunnen, aansluitend bij hun ontwikkelbehoefte, kiezen op welk onderdeel zij meer kennis willen opdoen. Binnenkort zal daarover een introductievideo beschikbaar komen. Op 1 januari jl. is onze kenniscommunity van start gegaan. Dit is de online leeromgeving voor opgeleide specialisten Samensturing en (oud)deelnemers aan onze (online) trainingen. Voor de (online) basistraining en de training ‘Leiderschap bij Samensturing’ hadden we deze online omgeving al. Hierin vindt kennisdeling en intervisie plaats en is er een online forum waar samenstuurders met elkaar in contact kunnen staan en waar praktijkervaringen gedeeld kunnen worden. Daarnaast gaan we dit voorjaar de opleiding tot specialist Samensturing ook volledig online aanbieden. Bent u zelfstandig adviseur en wilt u meer informatie over deze opleiding, schrijf u dan in voor het introductiewebinar door Rianca Evers op 17 februari a.s. om 20.00 uur. Er is dan ook gelegenheid uw vragen te stellen. Meer informatie en inschrijven kan via deze link. 
https://www.saminc.nl/diensten/product/introductiewebinar-online-opleidingen-samensturing

Vanuit het adviesbureau

Ook het Saminc adviesbureau zit niet stil. Op het gebied van verandertrajecten zien we dat steeds meer organisaties openstaan voor online ontwikkeling. Zo verzorgen wij niet alleen onze lezingen digitaal, maar bieden wij onze opdrachtgevers, naar grote tevredenheid, begeleidingssessies en -coaching, online aan. Om u de komende tijd mee te nemen in de diverse branches die wij ondersteunen in het realiseren van Samensturing, besteden wij hier de komende tijd aandacht aan. Ook in onze maandelijkse nieuwsbrief. Deze maand richten wij ons op Samensturing in de kinderopvang. U kunt hier al meer over lezen in de blog van Rianca Evers waarin zij beschrijft hoe kinderopvangorganisaties - anders dan via top-down beleidsplannen - hun medewerkers kunnen ondersteunen zodat de organisatie kan doen waar zij voor bedoelt is, kinderen optimaal toerusten voor de toekomst. Binnenkort verschijnt er ook een interview met een van onze specialisten die op dit moment een kinderopvangorgansatie begeleidt in de beweging naar Samensturing. 
De komende maanden kunt u meer lezen over Samensturing in de zorg, in gemeenten en in welzijn. En uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Saminc. Zodat we u nog beter kunnen van dienst kunnen zijn in uw behoefte met Samensturing. Wilt u weten wat wij u op dit moment voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met of bekijk ons aanbod op onze website www.saminc.nl.

Hartelijke groet,
Ingrid Bennink 

Lees meer

Vind je bestemming met Samensturing

Ingrid > Nieuws | SamincIk ben Ingrid Bennink en ik ben consultant op het gebied van processen, structuur, kwaliteit en effectiviteit. Als deze ingebed zijn in een veilige en ondersteunende cultuur, gaan mensen en organisaties vliegen. Dan verandert de somberte en zwaarheid die er in organisaties kan zijn in lichtheid en energie. En dat doet me denken aan dans en spitzen, hoe licht ziet dat eruit! Ik heb een enorme passie voor dans, heb jarenlang zelf gedanst en ben dansdocente geweest. Ook in dans moet alles kloppen. Er moet duidelijkheid zijn over beweging en passen, er moet samenwerking zijn zodat iedereen op de juiste plaats staat en je moet op je danspartner(s) kunnen vertrouwen. Zij moeten je wel op het juiste moment ondersteunen of opvangen.

Lees meer

Subcategorieën

 • Deel 1 van een serie over Samensturing

  Deel 1 van een serie over Samensturing is deze maand te vinden in het vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’. Er zullen in totaal 3 delen verschijnen. Daarnaast komt Samensturing ook nog eens aan bod in de trendbijlage! Hieronder treft u het eerste deel van het artikel aan. Veel leesplezier!

  “Als ik kwaliteitsmanagers vraag naar het waarom van kwaliteitsmanagement, komen er vaak antwoorden in de trant van ‘We moeten onze certificering behouden’ en ‘We moeten inzicht hebben in de KPI’s en parameters’ of ‘We moeten zorgen voor volledige rapportage aan RvB en RvT’. ‘Waarom dan?’ is de vraag die ik vervolgens stel. Te vaak blijft het dan stil. Veel kwaliteitsmanagers hebben er nog nooit over nagedacht of durven het niet te vragen aan de RvB. Waarom doen we dit eigenlijk? Hoe helpt dit onze organisatie en onze klanten? Deze dialoog over het waarom is de basis voor Samensturing: organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Samensturing is een fundamenteel andere mindset voor organiseren en veranderen, die ervan uitgaat dat mensen in organisaties tot hun recht komen, effectief en bevlogen worden als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel. En dan moet je natuurlijk wel weten wat dat is, dat collectieve doel. Welke waarde wil je creëren als organisatie en voor wie? Hoe dragen de huidige processen, functies en afspraken daar wel of niet aan bij?

  Gedeelde verantwoordelijkheid

  Samensturing gelooft dat de tijd voorbij is dat organiseren en veranderen het exclusieve domein was van managers en consultants. Deze eeuw vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid. Moet je dan bang worden voor je plek als manager of consultant? Nee hoor; je rol wordt als het goed is juist meer betekenisvol. Maar dat vraagt wel om een persoonlijke transformatie, om jezelf opnieuw uitvinden. Die transformatie begint bij het durven voeren van dialogen in je organisatie over zaken die er werkelijk toe doen. En ja, dat is spannend… maar o zo waardevol! Je zult versteld staan van het eigenaarschap en de proactiviteit die het teweeg brengt in je organisatie. In dit artikel lees je hoe je daarmee begint.

  Definieer kaders en beslisruimte

  Voor je met anderen kunt uitwisselen over het waarom van kwaliteitsmanagement moet je het eerst voor jezelf heel goed weten. Onderzoek voor jezelf wat jouw werk belangrijk maakt. Welke waarde voeg je daarmee toe? Wat zou er misgaan als je het niet doet? Heb het erover met collega MT- of stafleden. Onderzoek ook de reden waarom je verantwoordelijkheid wil gaan delen met medewerkers. Ervaar je te weinig eigenaarschap? Is het simpelweg niet meer te doen voor jou of je afdeling? Als je voor jezelf en als MT/staf weet hoe het werkelijk zit, kun je daar ook transparant over zijn naar medewerkers toe. Want dat is de opdracht: transparant zijn, geen dubbele agenda’s…

  Baken ook goed het thema af dat je samen wil gaan bespreken: kwaliteitsmanagement is een groot veld. Misschien wil je het gaan hebben over de meerwaarde van een bepaald handboek of een bepaalde functie? En wat wil je dan bespreken en binnen welke kaders speelt zich dat af? Vind je dat lastig? Beeld je dan dit in: alles wat straks gezegd wordt in de sessie en past binnen de kaders, wordt opgepakt en (na toetsing) uitgevoerd. Vaak schieten je dan wel de nodige kaders te binnen.

  Jitske Kramer onderscheidt in haar boekje Wow, wat een verschil! vier dimensies van beslisruimte die je kunt geven. Binnen Samensturing gaven we die de vorm van vakjes, omdat dit gesprek voor ons gaat over hoeveel vakjes je al hebt ingekleurd als (kwaliteits)manager voordat je het gesprek aangaat. Hoe minder vakjes je hebt ingekleurd, des te meer potentieel eigenaarschap er kan zijn. Maar dan moet die beslisruimte er wel ook echt zijn. Vaak worden schijndialogen gevoerd en die zijn funest voor het eigenaarschap. Mensen denken dan dat ze actief mee mogen denken, maar elk initiatief wordt afgeschreven als niet passend in het budget of het jaarplan, enzovoort. Wees dan liever heel transparant over de beperkte beslisruimte. Mensen kunnen met tien procent beslisruimte ook hele mooie dingen doen, mits dan ook elk initiatief dat binnen die kaders past serieus wordt onderzocht en erkend.

  …voor het vervolg van het artikel verwijzen we u graag door naar vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’

  Door Rianca Evers-den Ouden | serie - deel 1 - SAMENSTURING | januari-februari 2019 | www.kwaliteit-in-bedrijf.nl

  Meer weten?

  Lees dan het boek Samensturing, Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.

  https://bit.ly/2QYmV26

  Of neem contact op met Saminc, het kenniscentrum voor Samensturing als organisatieprincipe, waar we u graag helpen met uw vraagstuk. Wij leveren altijd maatwerk. Standaardmensen bestaan  namelijk niet; standaardorganisaties ook niet.

  Aantal artikelen:
  0

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?