Feestelijke start Samensturing bij Kinderopvang Huizen

 > Nieuws | Saminc

Het is zaterdag 9 november en we zijn in Drakenburg in Baarn. Langzaam druppelen 150 medewerkers van Stichting Kinderopvang Huizen binnen voor de startconferentie Samensturing. Vandaag krijgen de medewerkers hun eerste kennismaking met dit organisatieprincipe. Het management heeft dit al maanden voorbereid. Zij hebben het collectief doel en de visie helder vastgesteld.

Ruimte voor ontwikkeling

Het welkomstwoord deze dag is aan Louise Klaver, de directeur van Kinderopvang Huizen. Zij vertelt waarom zij Samensturing belangrijk vindt voor hun organisatie en wat de gedachte is achter het  collectief doel en de visie. Dit collectief doel is ‘Ruimte voor ontwikkeling’. Dit geldt zowel voor kinderen als voor ouders, maar ook voor medewerkers. Bij elke beslissing in de organisatie staat de vraag centraal: draagt dit bij aan de ontwikkeling? En is daar voldoende ruimte voor?

Kennismaking met Samensturing

Rianca Evers geeft een introductie over het organisatieprincipe en acht teamcoaches van Saminc gaan in de middag met groepjes medewerkers aan de slag met wat Samensturing voor hen betekent en hoe zij de ochtend hebben ervaren. Acteurs van Team Speling betrekken het publiek op interactieve wijze en maken er een boeiend geheel van. Er is een goede sfeer en de medewerkers zijn enthousiast.

Slotlied

Tot slot is er een muzikale samenvatting van de dag door de Reisgenoot. Het speciale Kinderopvang Huizen-lied werd uit volle borst meegezongen door de zaal. Dit lied gaan ze meenemen op hun reis naar samensturing.

acteurs van Teamspelen betrekken het publiek interactief > Nieuws | Saminc

Acteurs van Team Speling betrekken interactief het publiek.

Jordi Voort zet zich met gezin in voor Beautiful Kidz in Namibië

 > Nieuws | Saminc

Jordi Voort, die verantwoordelijk was voor de marketing van Saminc, is vorige week vertrokken naar Namibië. Samen met Lisanne en hun één jarige dochtertje Elin zullen ze daar een jaar verblijven en vrijwilligerswerk te doen bij Beautiful Kidz, dat kinderen en gezinnen in Katutura helpt, een grote township bij de hoofdstad Windhoek. Ze leven van hun spaargeld. Zelfs Tubantia interviewde Jordi en Lisanne over hun plannen! Je kunt het leven van Jordi en zijn gezin volgen op zijn Facebookpagina.

Het laatste bericht van zijn Facebookpagina:

Jordi landschap > Nieuws | Saminc‘Inmiddels zijn we 1 week in Namibië! Bijzonder dat het nu al als thuis voelt. Op deze maandagmorgen nemen we even de tijd om een korte update te geven…

Namibië is erg droog, maar het landschap is prachtig. We wonen op een compound van YWAM zo’n 20 minuten rijden vanaf Windhoek. Het is een hele mooi rustige plek, maar wel ver van Beautiful Kidz, winkels, etc. vandaan. We hopen deze week op zoek te gaan naar een auto, zodat we wat mobieler zijn en niet afhankelijk van anderen. Afgelopen weekend hebben we een auto gehuurd zodat we wat boodschappen konden doen en naar de kerk konden gaan. Even goed opletten in het begin, want het verkeer rijdt hier links. Op dit moment verblijven we in het guesthouse, omdat ‘ons huisje’ nog niet helemaal klaar is (onder andere doordat een aap heeft ingebroken en veel heeft vernield). Het guesthouse heeft alles wat we nodig hebben 😊.

Jordi kennismaking dochter > Nieuws | SamincDe eerste indruk van Beautiful Kidz is heel positief. De organisatie heeft een breed aanbod en veel bevlogen mensen. Uiteraard zien we ook kansen om een bijdrage te leveren, dus we zien er naar uit om aan de slag te gaan. Lisanne zal zich gaan focussen op de Homework classes, die vier middagen in de week worden aangeboden. Jordi zal zich de komende tijd gaan verdiepen in het naaldwerkproject; een klein ‘kleermakersfabriekje’ waar met name schooluniformen worden gemaakt. Organisatorisch liggen hier nog veel kansen en uitdagingen.

Bijzonder om te delen; afgelopen zaterdagmorgen vroeg hebben we samen met een bewoner van de YWAM base een berg beklommen om de zonsopkomst te zien. Bovenop de berg – met een prachtig uitzicht – deelde onze ‘gids’ zijn levensverhaal en getuigenis. Spontaan haalde hij vervolgens een pak druivensap en koekjes uit zijn tas om samen met ons avondmaal te vieren!

We hebben nog veel meer te vertellen, maar hier laten we het even bij. Fijne week allemaal! PS Mochten jullie in Nederland wat regen over hebben, stuur dan svp wat wolken deze kant op!’

Om Jordi te steunen, heeft Saminc een inzameling gehouden onder de specialisten. Saminc heeft het bedrag verdubbeld. Zo konden we Jordi bij zijn vertrek een mooie cheque overhandigen! 

Testimonial opleiding Practitioner

 > Nieuws | Saminc

Wij ontvingen een hele mooi testimonial over de Practitioner opleiding die we graag delen!

In het voorjaar van 2019 volgde ik de opleiding tot Practitioner Samensturing bij Rianca. Ik heb echt ontzettend genoten van de opleidingsdagen en talloze nieuwe inzichten opgedaan! En dan niet op een manier van: ik verdwaal in die nieuwe inzichten, nee, juist de duidelijke fasering van Samensturing en de formulering van kernprincipes, maakten het steeds weer overzichtelijk. We gingen tijdens de lesdagen steeds aan de slag met probleemvelden uit onze eigen werksituaties, wat tot inspirerende nieuwe inzichten leidde. Wat levert Samensturing veel op! Werkgeluk, verminderd ziekteverzuim, een transformatie van leiderschap… Ook het contact met de andere Practitioners was vanaf het begin goed. Omdat iedereen voorbeelden aandroeg vanuit zijn of haar eigen kernexpertise, leerden we Samensturing net weer even vanuit een andere invalshoek bekijken, wat voor een goede verdieping van de lesstof zorgde. Door het uitvoeren van de praktijkopdrachten leerden we hoe we een organisatie kunnen helpen om zich te ontwikkelen naar een Samensturende organisatie. Daarbij was er ook veel ruimte voor reflectie op je eigen rol als intern veranderaar/coach van zo’n verandertraject. Dat allemaal op een prachtige locatie in Midden-Nederland en onder de deskundige en altijd inspirerende leiding van Rianca: zij is een echt vakvrouw! Karen Zwijze

In het najaar start weer een nieuwe groep. Aanmelden kan hier tot uiterlijk 13 september. Neem ook gerust vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek om te kijken of de opleiding bij jou past. We komen graag met je in contact!

Zomergroet

 > Nieuws | Saminc

Beste …..,

Zomertijd! Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar hier is het eerste halfjaar omgevlogen. En wat zijn we dankbaar voor wat we mochten ontvangen. Zoveel aanvragen, zoveel mooie ontwikkelingen, grote en kleine transformaties, we ervaren een enorme zegen op ons werk!

Doordat alles zo snel ging, moesten we ook snel schakelen. En ik ben megatrots op ons team en de snelheid en flexibiliteit waarmee we dingen met elkaar konden oppakken! Dankzij Jordi en Ingrid hebben we nu een heel aantal structuren overdraagbaar (en daarmee minder afhankelijk van mij) gemaakt. We hebben kritisch gekeken naar onze website en zijn teruggegaan naar de essentie: hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen faciliteren om met het gedachtegoed van Samensturing aan de slag te gaan? Vanuit die gedachte gaan we de komende tijd, naast advies op maat, ook meer aandacht besteden aan het delen van inspiratie en scholing, omdat we op die manier veel meer mensen en organisaties kunnen bereiken. Daarnaast is ons team van specialisten beschikbaar om met u mee te denken en dialogen en processen naar Samensturing te (helpen) begeleiden.

Wij geloven dat mensen tot hun recht komen als ze zich verbonden voelen met elkaar en een gezamenlijk doel. Ik ben benieuwd hoe dat voor u/jou is? In hoeverre ben jij verbonden met een team of collectief waar je echt jezelf kunt zijn?  In hoeverre voel je je verbonden aan het gezamenlijk doel van je organisatie? In hoeverre kun jij jouw unieke kwaliteiten daarvoor inzetten?

Mooie vragen om over na te denken deze periode. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken om jouw unieke kernexpertise te vinden en te ontdekken wat je met Samensturing kunt doen? Denk dan eens aan onze oriëntatietweedaagse. Of misschien wil je Samensturing in jouw organisatie aanjagen? Dan is de basistraining wellicht iets voor je?

Geen idee waar je moet beginnen? Onze specialisten helpen je graag met advies op maat.

Ik wens je een rustige en inspirerende zomer met nieuwe inzichten, en een najaar waarin je je gewaardeerd mag voelen in jouw unieke kwaliteiten en verbonden met de mensen om je heen.

Warme groet,

Rianca Evers

Waardetheater groot succes!

 > Nieuws | Saminc

WOW, wat was dat gaaf! Een vol Waardetheater op Het Grootste Kennisfestival. We kunnen ons voorstellen dat het allemaal veel was en daarom nog even kort de diverse bijdragen op een rijtje (volgorde van de dag):

Samen van start – Tijdens de eerste sessie hebben we ons samensturende programma gedeeld. Wat kun je verwachten van het Waardetheater, hoe is het tot stand gekomen en vooral het waarom.  

Robert Borkes – Robert is als kennismanager en informatiearchitect verbonden aan KnowledgeTrack™ Robert nam ons mee op expeditie door de bergen en wist veel bezoekers te boeien. De nadruk lag op de rol van taal.

Baudy Wiechers – Hoe worden ‘stille’ mensen zichtbaar en delen hun goede ideeën met de rest en hoe ervaren ‘de hardste roepers’ hoeveel luisteren ze oplevert? Ofwel: hoe maak je optimaal gebruik van de kennis en wijsheid van de groep? Tijdens een interactieve sessie hebben bezoekers ervaren wat het is om middels consent tot goede besluitvorming te komen.

Engbert Breuker & Rianca Evers-den Ouden – Waardegasten: tijdens dit interview in College Tour stijl hebbben Engbert en Rianca het thema waardecreatie & Samensturing op het scherpst van de snede ontleed. Er kwamen veel vragen vanuit de zaal, wat heeft gezorgd voor veel diepgang.

Jeannette Welp – Jeannette is spreker/musicus en zorgde ervoor dat het Waardetheater een groot orkest werd! Erg inspirerend om dit te ervaren. We zouden eigenlijk veel meer met muziek moeten doen!

Siebren Houtman – Siebren (een van de partners van eelloo) werd geïnterviewd door Inge van Nispen (consultant bij eelloo). Hij deelde zijn persoonlijke verhaal om op die manier te benadrukken wat het belang van persoonlijke verhalen is. Heb jij oog voor het verhaal van je collega's?

Erik Friedeberg – Als klap op de vuurpijl deelde Erik de resultaten van de Scale of Significance, een tool in ontwikkeling om waarden te waarderen. Belangrijke basisles: geld is geen doel, maar een middel. We zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen!

Als je er bij was - bedankt! Heb je het gemist, maar ben je toch reuze benieuwd? Neem dan contact met ons op - we praten je graag bij!

Subcategorieën

 • Deel 1 van een serie over Samensturing

  Deel 1 van een serie over Samensturing is deze maand te vinden in het vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’. Er zullen in totaal 3 delen verschijnen. Daarnaast komt Samensturing ook nog eens aan bod in de trendbijlage! Hieronder treft u het eerste deel van het artikel aan. Veel leesplezier!

  “Als ik kwaliteitsmanagers vraag naar het waarom van kwaliteitsmanagement, komen er vaak antwoorden in de trant van ‘We moeten onze certificering behouden’ en ‘We moeten inzicht hebben in de KPI’s en parameters’ of ‘We moeten zorgen voor volledige rapportage aan RvB en RvT’. ‘Waarom dan?’ is de vraag die ik vervolgens stel. Te vaak blijft het dan stil. Veel kwaliteitsmanagers hebben er nog nooit over nagedacht of durven het niet te vragen aan de RvB. Waarom doen we dit eigenlijk? Hoe helpt dit onze organisatie en onze klanten? Deze dialoog over het waarom is de basis voor Samensturing: organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Samensturing is een fundamenteel andere mindset voor organiseren en veranderen, die ervan uitgaat dat mensen in organisaties tot hun recht komen, effectief en bevlogen worden als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel. En dan moet je natuurlijk wel weten wat dat is, dat collectieve doel. Welke waarde wil je creëren als organisatie en voor wie? Hoe dragen de huidige processen, functies en afspraken daar wel of niet aan bij?

  Gedeelde verantwoordelijkheid

  Samensturing gelooft dat de tijd voorbij is dat organiseren en veranderen het exclusieve domein was van managers en consultants. Deze eeuw vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid. Moet je dan bang worden voor je plek als manager of consultant? Nee hoor; je rol wordt als het goed is juist meer betekenisvol. Maar dat vraagt wel om een persoonlijke transformatie, om jezelf opnieuw uitvinden. Die transformatie begint bij het durven voeren van dialogen in je organisatie over zaken die er werkelijk toe doen. En ja, dat is spannend… maar o zo waardevol! Je zult versteld staan van het eigenaarschap en de proactiviteit die het teweeg brengt in je organisatie. In dit artikel lees je hoe je daarmee begint.

  Definieer kaders en beslisruimte

  Voor je met anderen kunt uitwisselen over het waarom van kwaliteitsmanagement moet je het eerst voor jezelf heel goed weten. Onderzoek voor jezelf wat jouw werk belangrijk maakt. Welke waarde voeg je daarmee toe? Wat zou er misgaan als je het niet doet? Heb het erover met collega MT- of stafleden. Onderzoek ook de reden waarom je verantwoordelijkheid wil gaan delen met medewerkers. Ervaar je te weinig eigenaarschap? Is het simpelweg niet meer te doen voor jou of je afdeling? Als je voor jezelf en als MT/staf weet hoe het werkelijk zit, kun je daar ook transparant over zijn naar medewerkers toe. Want dat is de opdracht: transparant zijn, geen dubbele agenda’s…

  Baken ook goed het thema af dat je samen wil gaan bespreken: kwaliteitsmanagement is een groot veld. Misschien wil je het gaan hebben over de meerwaarde van een bepaald handboek of een bepaalde functie? En wat wil je dan bespreken en binnen welke kaders speelt zich dat af? Vind je dat lastig? Beeld je dan dit in: alles wat straks gezegd wordt in de sessie en past binnen de kaders, wordt opgepakt en (na toetsing) uitgevoerd. Vaak schieten je dan wel de nodige kaders te binnen.

  Jitske Kramer onderscheidt in haar boekje Wow, wat een verschil! vier dimensies van beslisruimte die je kunt geven. Binnen Samensturing gaven we die de vorm van vakjes, omdat dit gesprek voor ons gaat over hoeveel vakjes je al hebt ingekleurd als (kwaliteits)manager voordat je het gesprek aangaat. Hoe minder vakjes je hebt ingekleurd, des te meer potentieel eigenaarschap er kan zijn. Maar dan moet die beslisruimte er wel ook echt zijn. Vaak worden schijndialogen gevoerd en die zijn funest voor het eigenaarschap. Mensen denken dan dat ze actief mee mogen denken, maar elk initiatief wordt afgeschreven als niet passend in het budget of het jaarplan, enzovoort. Wees dan liever heel transparant over de beperkte beslisruimte. Mensen kunnen met tien procent beslisruimte ook hele mooie dingen doen, mits dan ook elk initiatief dat binnen die kaders past serieus wordt onderzocht en erkend.

  …voor het vervolg van het artikel verwijzen we u graag door naar vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’

  Door Rianca Evers-den Ouden | serie - deel 1 - SAMENSTURING | januari-februari 2019 | www.kwaliteit-in-bedrijf.nl

  Meer weten?

  Lees dan het boek Samensturing, Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.

  https://bit.ly/2QYmV26

  Of neem contact op met Saminc, het kenniscentrum voor Samensturing als organisatieprincipe, waar we u graag helpen met uw vraagstuk. Wij leveren altijd maatwerk. Standaardmensen bestaan  namelijk niet; standaardorganisaties ook niet.

  Aantal artikelen:
  0

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor onze Saminc Update (nieuwsbrief) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Samensturing
Afmelden is eenvoudig en kan altijd.