Maak kennis met.... Ingrid Bennink!

Ingrid > Nieuws | SamincIk ben Ingrid Bennink en ik ben consultant op het gebied van processen, structuur, kwaliteit en effectiviteit. Als deze ingebed zijn in een veilige en ondersteunende cultuur, gaan mensen en organisaties vliegen. Dan verandert de somberte en zwaarheid die er in organisaties kan zijn in lichtheid en energie. En dat doet me denken aan dans en spitzen, hoe licht ziet dat eruit! Ik heb een enorme passie voor dans, heb jarenlang zelf gedanst en ben dansdocente geweest. Ook in dans moet alles kloppen. Er moet duidelijkheid zijn over beweging en passen, er moet samenwerking zijn zodat iedereen op de juiste plaats staat en je moet op je danspartner(s) kunnen vertrouwen. Zij moeten je wel op het juiste moment ondersteunen of opvangen.

Lees meer

Nieuw virus gesignaleerd in Houten: Samensturing-20

 > Nieuws | Saminc

Met dit ludieke nieuwsbericht informeerde de directie van KMN Kind en Co, een grote kinderopvangorganisatie in het midden van Nederland haar medewerkers over de toegenomen belangstelling voor Samensturing in de organisatie. Bestuurder Bertus Koot, al jaren een samenstuurder in hart en nieren, benaderde Saminc vorig jaar omdat hij zijn managers graag deelgenoot wilde maken van zijn visie en hen inspiratie en concrete tools wilde geven om met Samensturing aan de slag. Dit kreeg vorm in een eveneens ludieke inspiratiedag voor het management in een voormalige gevangenis, die we "Samen ontsnappen aan oude structuren" hebben genoemd. De deelnemers moesten die dag drie sleutels voor Samensturing ontdekken om die middag de escaperoom te kunnen verlaten. De bestuurder had alvast een weekje bijgeboekt voor het geval dat, kondigde hij aan.....

En de coaches van Saminc begeleidden enkele sessies die bijdroegen aan de inbedding daarvan. Als Saminc worden we heel blij van dit soort initiatieven en we willen u dan ook graag besmetten met dit virus :-) 

groentje kind en co > Nieuws | Saminc

 NIEUWSBERICHT

Het lijkt erop dat in Houten een variant van het corona-virus is opgedoken in een kantoorpand aan de Kroonslag. Het betreft het virus Samensturing-20 en zeker 6 medewerkers, waaronder 2 regiomanagers, de bureaumanager en 3 afdelingshoofden, zijn besmet. Enkele andere collega’s worden verdacht.


Het RIVM volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft oud-GGD inspecteurs die ter plaatse zijn, gevraagd om onderzoek te doen.
Voormalig GGD medewerker Janneke Voogt verteld: ‘Gelukkig zijn de symptomen van Samensturing-20 niet zo ernstig als bij Covid-19 en hoeven de collega’s vooralsnog niet in quarantaine. Wij zien dat zij een verhoogde behoefte hebben aan intercollegiaal overleg en we waken ervoor dat dit niet uitmondt in obsessief gedrag, zoals wekelijks ook in het weekend bij elkaar komen. Andere verschijnselen, die ik heb waargenomen zijn: zeer heldere communicatie, souplesse, extreme inzet en doorzettingsvermogen, toegenomen daadkracht.


Wij hebben op andere plekken binnen Kind & Co inmiddels ook milde verschijningsvormen gezien, dat gaat meer in de richting van het delen van ideeën en oplossingen en een positieve mindset; de schouders eronder voor de kinderen. Het virus beperkt zich dus niet tot kantoor en is zeker ook besmettelijk’.
De directie van Kind & Co hoopt en verwacht dat door Samensturing-20 de landelijke slogan van de coronacrisis ‘We doen het samen’ permanent verankerd raakt binnen de organisatie. Uiteraard krijgen de betreffende medewerkers alle zorg en begeleiding die nodig is.

Nieuw: het hele jaar kennis en inspiratie!

Het was je misschien al opgevallen: de afgelopen tijd zijn we steeds meer zichtbaar geworden met online content. Naast onze blogs waren er webinars, online colleges en trainingen. Dat is omdat we het graag voor iedereen mogelijk maken om op elk moment inspiratie en praktische tips te krijgen met betrekking tot het werken vanuit Samensturing. Want dat doe je nu eenmaal niet zomaar even. 

advice advise advisor 7096 medium > Nieuws | Saminc

NIEUW: DE KENNISCOMMUNITY!

Het waren de deelnemers aan onze trainingen die de wens uitspraken om contact te houden, te leren van elkaars praktijkervaringen en van tijd tot nieuwe inspiratie te ontvangen. Voor hen, en voor alle anderen die ook het hele jaar door toegang willen hebben tot online inspiratie en offline meetings met samenstuurders is er de kenniscommunity. Tweemaal per jaar kom je samen met je intervisiegroep en bespreek je je ervaringen en vragen m.b.t. Samensturing onder leiding van een specialist Samensturing. Daarnaast heb je tweemaal per jaar een kennisevent met alle groepen samen, waarin je de nieuwe kennis en ontwikkelingen met betrekking tot Samensturing in een inspirerende setting tot je neemt. En je ontvangt minimaal 3 online colleges per jaar. Zo houd je je kennis en vaardigheden op peil. Daarnaast heb je het hele jaar door toegang tot het online besloten forum waar je op elk moment vragen en ervaringen uit kunt wisselen met mede-samenstuurders. Een soort permanente helpdesk zou je kunnen zeggen :-) 

Wil jij dat ook? Meld je snel aan via deze linkMaak kennis met ... Wilbert de Goei!

Wilbert verkleind > Nieuws | Saminc

Graag stel ik mijzelf even voor

Ik luister naar de naam Wilbert en mijn achternaam is de Goei. Ik ben getrouwd en heb twee prachtige dochters die de pubertijd aan het ontgroeien zijn. Persoonlijk hou ik wel van kinderen in de pubertijd. Lekker discussiëren en onderhandelen. Een prachtige fase van ontwikkeling waarin zij zich losmaken van de ouderlijke invloed en zich meer en meer eigenaar gaan voelen van hun eigen leven. Dit eigenaarschap is een goede zaak. Het gaat om zelf verantwoordelijk worden en je inzetten voor een mooi leven samen met anderen.

Naast het ouderschap is daar mijn hobby en mijn werk. In mijn geval lopen deze twee door elkaar. Mijn hobby ligt namelijk op het gebied van multimedia. Ik maak graag mooie video’s, geniet van grafisch ontwerpen en portretfotografie vind ik fantastisch. Inmiddels heb ik het voorrecht om diverse artiesten en sprekers hiermee professioneel te ondersteunen.

Hoe ben ik bij Saminc terecht gekomen?

Vanuit mijn werk als fondsenwerver en projectondersteuner/-adviseur in de non-profitsector kwam ik via-via in aanraking met Rianca Evers, de founder van Saminc. Tijdens het telefoongesprek dat we hadden werd ik al snel nieuwsgierig. Niet vaak kom ik mensen tegen die het begrip transformationeel leiderschap goed kennen laat staan daar vol enthousiasme over vertellen. Bij Rianca was dat anders. We hadden veel dingen gemeen en dachten over veel dingen hetzelfde.
Via Rianca kwam ik in aanraking met Samensturing. Dit begon met haar boek. Al lezend ontdekte ik al snel al de stappen die ik vergeten was te zetten in het realiseren van mijn ideaal rondom meervoudig leiderschap. Ik miste de tools om dit goed vorm te geven. Herhaaldelijk dacht ik bij het lezen van het boek: “Had ik dit maar eerder geweten….” Reden genoeg voor mij om opleiding tot specialist Samensturing te gaan volgen.
In middels ben ik aardig thuis geraakt in Samensturing en ben ik van mening dat het goed voor iedere leider is om zich hierin te verdiepen. Elke leider zou zich dit naar mijn mening eigen moeten maken. Ik schrijf “eigen maken” omdat Samensturing veel meer is dan een methode of een techniekje. Officieel is het een organisatiefilosofie, maar je zou het ook een manier van leven kunnen noemen.

Van kerk naar bedrijfsleven...

Mijn werkervaring begon als landelijk jongerenwerker. Het bijzondere aan het werken met jongeren is dat zij nog niet vastzitten in allerlei structuren, vaak nog weinig negatieve ervaringen hebben opgedaan en vol met ideeën en dromen in het leven staan. Deze flexibiliteit en dit optimisme spreekt mij altijd enorm aan en mis ik soms bij andere leeftijdsgroepen.
Na mijn functie als landelijk jongerenwerker heb ik me ingezet in als voorganger en mocht ik samen met een team leidinggeven aan een gemeente met op het hoogtepunt 450 personen. Een hele klus maar wel erg leuk. Leren van generaties, samen groeien en mooie dingen realiseren en daarnaast het leven delen.
Momenteel ben ik zowel werkzaam in het bedrijfsleven als in kerkelijke organisaties. Het mooie is dat waar je ook komt leiderschap er toe doet en daarmee ook Samensturing als organisatiefilosofie. Het is een prachtige weg om mens en missie aan elkaar te verbinden. Samensturing helpt je in je eigen reis als leider om dit samen met anderen vorm te geven. Op het gebied van leiderschap is dit naast het bekende boek van Covey, de inzichten van John Maxwell en Jim Collins, het gedachtengoed waar ik me graag achter schaar. Samensturing als organisatiefilosofie gaat diep en is daarin zowel een kracht als een uitdaging. Zelf ben ik die uitdaging aangegaan en heb ik in een korte tijd enorm veel geleerd.

Mijn rol binnen Saminc

Momenteel ben ik onderdeel van het leiderschapsteam binnen Saminc en ben ik actief op het gebied van marketing en communicatie.
Nu ik mijn verhaal heb verteld, ben ik ook benieuwd naar jouw verhaal. Wie weet komen we elkaar een keer tegen en kan je het mij persoonlijk vertellen…. Natuurlijk kun je ook in contact met mij komen door mij een mailtje te sturen:

Maak kennis met....Rianne Hartman!

Rianne > Nieuws | Saminc

Als Saminc BV laten we ook regelmatig mensen met ons meekijken en meedenken over hoe we de groei en ontwikkeling van onze organisatie het beste kunnen vormgeven. Zo voorkomen we dat we teveel in onze eigen bubbel blijven en belangrijke dingen over het hoofd zien. Op dit moment zijn er twee afstudeerders actief binnen Saminc: Rianne Hartman studeert af als bedrijfskundige met specialisatie verandermanagement en Geerte Muis studeert af als begeleidingskundige. Beiden hebben al een aardige staat van dienst en maakten heel bewust de keuze voor Samensturing. Vandaag stelt Rianne zich aan jullie voor. 

Maak kennis met Rianne

Hallo, ik ben Rianne. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en woon in Zwolle. Ontspannen doe ik met een goed boek, een tochtje op de (race)fiets of een mooie film. Daarnaast ontdek ik graag nieuwe plekken in binnen- en buitenland, kook ik met liefde en heb ik een natuurlijke drive om mezelf te blijven ontwikkelen.

In de afgelopen jaren heb ik aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is om te doen wat bij je past. Om je capaciteiten te benutten en echt voldoening te halen uit je werk. Voor mij betekent dit dat ik met mensen samenwerk, met ze meedenk en ze verder help. Dat ik mijn analytische kwaliteiten inzet om verbanden te leggen en problemen te doorgronden en mijn creativiteit om ze op te lossen. Ook ontdekte ik dat mijn nieuwsgierigheid geprikkeld moet blijven worden, dat ik uitdaging en afwisseling nodig heb.

Ik ben ervan overtuigd dat elk mens gemaakt is met een unieke combinatie van kwaliteiten en interesses. En dat wanneer je als organisatie erin slaagt om die kwaliteiten en interesses in te zetten op de plekken waar ze nodig zijn, er synergie ontstaat en mensen gemotiveerder, productiever en vitaler zijn. Met mijn eigen adviesbureau help ik ondernemers veranderingen in hun organisatie te realiseren op een manier die bij hun bedrijf past en die hieraan bijdraagt.

Mijn rol bij Saminc

Eind vorig jaar kwam ik het boek Samensturing tegen. Ik werd getriggerd door het onderwerp vanuit mijn specialisatie verandermanagement en termen als gedeeld eigenaarschap en verantwoordelijkheid en besloot het te lezen. Tijdens het lezen bleef ik denken ‘Ja, precies, dat!’ en ik wist: hier wil ik iets mee. Hoe gaaf is het dat ik nu zelf bij Saminc aan het werk ga!

De komende tijd ga ik bezig met de afstudeeropdracht voor mijn opleiding bedrijfskunde. Ik denk mee en geef advies over de inrichting van het Samensturing adviesbureau. Een complex vraagstuk omdat er veel verschillende dimensies meespelen. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit gaat lukken, want er staat een mooi team van mensen die de Samensturingsprincipes niet alleen uitdragen maar ook willen voorleven. 

Wil je eens verder kennismaken of loop je ergens tegenaan en vind je fijn als ik met je meedenk? Laat het gerust weten, dan drinken we een kop koffie!

 

 

 

Subcategorieën

 • Deel 1 van een serie over Samensturing

  Deel 1 van een serie over Samensturing is deze maand te vinden in het vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’. Er zullen in totaal 3 delen verschijnen. Daarnaast komt Samensturing ook nog eens aan bod in de trendbijlage! Hieronder treft u het eerste deel van het artikel aan. Veel leesplezier!

  “Als ik kwaliteitsmanagers vraag naar het waarom van kwaliteitsmanagement, komen er vaak antwoorden in de trant van ‘We moeten onze certificering behouden’ en ‘We moeten inzicht hebben in de KPI’s en parameters’ of ‘We moeten zorgen voor volledige rapportage aan RvB en RvT’. ‘Waarom dan?’ is de vraag die ik vervolgens stel. Te vaak blijft het dan stil. Veel kwaliteitsmanagers hebben er nog nooit over nagedacht of durven het niet te vragen aan de RvB. Waarom doen we dit eigenlijk? Hoe helpt dit onze organisatie en onze klanten? Deze dialoog over het waarom is de basis voor Samensturing: organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Samensturing is een fundamenteel andere mindset voor organiseren en veranderen, die ervan uitgaat dat mensen in organisaties tot hun recht komen, effectief en bevlogen worden als ze zijn verbonden met elkaar en een collectief doel. En dan moet je natuurlijk wel weten wat dat is, dat collectieve doel. Welke waarde wil je creëren als organisatie en voor wie? Hoe dragen de huidige processen, functies en afspraken daar wel of niet aan bij?

  Gedeelde verantwoordelijkheid

  Samensturing gelooft dat de tijd voorbij is dat organiseren en veranderen het exclusieve domein was van managers en consultants. Deze eeuw vraagt om gedeelde verantwoordelijkheid. Moet je dan bang worden voor je plek als manager of consultant? Nee hoor; je rol wordt als het goed is juist meer betekenisvol. Maar dat vraagt wel om een persoonlijke transformatie, om jezelf opnieuw uitvinden. Die transformatie begint bij het durven voeren van dialogen in je organisatie over zaken die er werkelijk toe doen. En ja, dat is spannend… maar o zo waardevol! Je zult versteld staan van het eigenaarschap en de proactiviteit die het teweeg brengt in je organisatie. In dit artikel lees je hoe je daarmee begint.

  Definieer kaders en beslisruimte

  Voor je met anderen kunt uitwisselen over het waarom van kwaliteitsmanagement moet je het eerst voor jezelf heel goed weten. Onderzoek voor jezelf wat jouw werk belangrijk maakt. Welke waarde voeg je daarmee toe? Wat zou er misgaan als je het niet doet? Heb het erover met collega MT- of stafleden. Onderzoek ook de reden waarom je verantwoordelijkheid wil gaan delen met medewerkers. Ervaar je te weinig eigenaarschap? Is het simpelweg niet meer te doen voor jou of je afdeling? Als je voor jezelf en als MT/staf weet hoe het werkelijk zit, kun je daar ook transparant over zijn naar medewerkers toe. Want dat is de opdracht: transparant zijn, geen dubbele agenda’s…

  Baken ook goed het thema af dat je samen wil gaan bespreken: kwaliteitsmanagement is een groot veld. Misschien wil je het gaan hebben over de meerwaarde van een bepaald handboek of een bepaalde functie? En wat wil je dan bespreken en binnen welke kaders speelt zich dat af? Vind je dat lastig? Beeld je dan dit in: alles wat straks gezegd wordt in de sessie en past binnen de kaders, wordt opgepakt en (na toetsing) uitgevoerd. Vaak schieten je dan wel de nodige kaders te binnen.

  Jitske Kramer onderscheidt in haar boekje Wow, wat een verschil! vier dimensies van beslisruimte die je kunt geven. Binnen Samensturing gaven we die de vorm van vakjes, omdat dit gesprek voor ons gaat over hoeveel vakjes je al hebt ingekleurd als (kwaliteits)manager voordat je het gesprek aangaat. Hoe minder vakjes je hebt ingekleurd, des te meer potentieel eigenaarschap er kan zijn. Maar dan moet die beslisruimte er wel ook echt zijn. Vaak worden schijndialogen gevoerd en die zijn funest voor het eigenaarschap. Mensen denken dan dat ze actief mee mogen denken, maar elk initiatief wordt afgeschreven als niet passend in het budget of het jaarplan, enzovoort. Wees dan liever heel transparant over de beperkte beslisruimte. Mensen kunnen met tien procent beslisruimte ook hele mooie dingen doen, mits dan ook elk initiatief dat binnen die kaders past serieus wordt onderzocht en erkend.

  …voor het vervolg van het artikel verwijzen we u graag door naar vakblad ‘Kwaliteit in Bedrijf’

  Door Rianca Evers-den Ouden | serie - deel 1 - SAMENSTURING | januari-februari 2019 | www.kwaliteit-in-bedrijf.nl

  Meer weten?

  Lees dan het boek Samensturing, Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid.

  https://bit.ly/2QYmV26

  Of neem contact op met Saminc, het kenniscentrum voor Samensturing als organisatieprincipe, waar we u graag helpen met uw vraagstuk. Wij leveren altijd maatwerk. Standaardmensen bestaan  namelijk niet; standaardorganisaties ook niet.

  Aantal artikelen:
  0

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor het gratis eBook "Samenspel in Energietransitie" van Milou van Rijn.
Ook de nieuwsbrief ontvangen? Vink hem aan!
Afmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig en kan altijd.