Tijd voor transformatie

 > Tijd voor transformatie | Saminc

Corona, kans of belemmering?

De voorspellingen zijn dat we zeker nog tot voorjaar 2021 te dealen hebben met Covid-19. In aanloop naar de laatste persconferentie merkte je al dat mensen en organisaties zich hier (mentaal) op aan het voorbereiden waren. Mensen werden voorzichtiger, organisaties terughoudender. Net als na de uitbraak in maart is de eerste reactie het afblazen en uitstellen van plannen. Er wordt een reactiepatroon zichtbaar waarvan het de vraag is in hoeverre deze op de langere termijn wenselijk en houdbaar is. Helpend in een dergelijk veranderingsproces is normaliter je voorbereiden op de nieuwe situatie door teambuilding, procesoptimalisatie en inhoudelijke groei. De vraag is of alles stilleggen en alleen nog op de winkel passen, hopend dat de markt straks weer terugkeert naar het oude vertrouwde, een verstandige reactie is. Is het misschien tijd om na te denken over de voorspelbaarheid waarmee we de dingen tot nu toe gedaan hebben? Is dit niet dé opportunity om op zoek te gaan naar hoe we dat anders kunnen organiseren? Na te denken over hoe we ons kunnen blijven ontwikkelen en kunnen blijven groeien, ook tijdens een epidemie? Zullen we eens samen kijken naar wat wel, in plaats van naar wat (nu) niet meer kan?

Zoek je ondersteuning bij een specifieke stap of fase op je reis met Samensturing? Kijk dan eens bij onze online Academy naar de module of les die past bij jouw vraagstuk! 

 

De eerste intelligente lockdown in maart ontregelde ons leven en werken. Het veranderde hoe we gewend waren de dingen te doen. Het klinkt misschien wat zwaar, maar er kwam een einde aan de vanzelfsprekendheid van hoe we ons leven vormgaven. Agenda’s werden leeg geveegd en we moesten ons leven en werken op een compleet andere manier inrichten. De bereidheid om gehoor te geven aan de maatregelen was groot. Ook omdat de gedachte dat het maar voor een paar maanden zou zijn, breed gedragen werd. Ons hoopvolle perspectief was dat als we ons een paar maanden gedeisd zouden houden, we daarna wel weer door konden met ons normale leven. Het was onze houvast want voor velen was het al moeilijk genoeg om die 4 maanden door te komen. Voor velen waren juli en augustus echte vakantiemaanden waarin we onze behoefte aan rust en het verwerken van alles wat er de afgelopen maanden over ons heen gekomen was een plekje konden geven. We wilden corona het liefst even vergeten en ons vertrouwde leven zoveel mogelijk oppakken.


Corona als start van een transformatie

Na de vakanties kwam er weer een stuk positiviteit terug. Ook bij ondernemers en organisaties. Plannen die half maart on-hold waren gezet, werden weer tevoorschijn gehaald. Er werden weer nieuwe plannen ontwikkeld. De economie van Nederland kwam weer in beweging. Wat een domper was het om de besmettingsaantallen weer te zien stijgen en geconfronteerd te worden met hernieuwde scherpe maatregelen vanuit Den Haag. We zitten nu in een tweede golf die ons terugwerpt in een tijd die we liever vergeten en zeker niet willen overdoen. Toch is dat precies waar we nu met zijn allen voor staan. En ook al kunnen we nu beter schakelen naar thuiswerken en online actief zijn. Dit doet wel degelijk iets met onze mindset. Misschien ook omdat we nu de herfst en winter voor de boeg hebben. Maar we moeten door. Opnieuw onze weg vinden met corona.

Ik denk dat we ons moeten verzoenen met de wetenschap dat veel voorlopig niet meer live kan en dat we mogen groeien in ons vertrouwen dat online, blended en kleinschalig trainen en opleiden een effectieve vervanging is. Bij Kenniscentrum Saminc zijn we hier volop mee bezig en hebben we hier inmiddels ervaring mee. Want ook wij waren gewend om onze diensten voornamelijk live aan te bieden (lezingen, masterclasses, opleiding en training en verandertrajecten). Tijdens de eerste lockdown zijn wij dan ook gaan kijken naar wat er binnen de maatregelen wel mogelijk was. Wij hebben er al snel voor gekozen om ons opleidings- en trainingsaanbod ook online beschikbaar te stellen. Voor samensturingstrajecten in organisaties is gebleken dat de combinatie van online en in kleinschalige groepen begeleiden, coachen en trainen van bestuurders, managers en teams prima werkt.

Als je kijkt naar de periode waar we nu met elkaar in zitten is dit een transformationeel proces waar een aantal stappen/fasen bij horen.
• De eerste fase is dat we ons losmaken van de vertrouwde situatie en hoe we gewend waren de dingen te doen. Dat loslaten gaat gepaard met gevoelens van verlies, we raken iets kwijt waar we aan gehecht zijn.
• De tweede fase is die van chaos. Het oude is weg, maar het nieuwe is er nog niet want dat moet nog bedacht en uitgevonden worden.
• Als we die nieuwe manieren om te leven, te organiseren of te ondernemen gevonden hebben, komen we in de derde fase dat alles nog vreemd en onwennig is. Het voelt niet vertrouwd.
• In de vierde fase raken we na verloop van tijd gewend aan de nieuwe manier of de nieuwe situatie en wordt dit de nieuwe vertrouwde situatie.

Het lijkt mij goed om dit proces te omarmen en samen op zoek te gaan naar een nieuwe manier van leven, ontwikkelen en ondernemen en te kijken naar hoe we als mens en als organisatie, ondanks de omstandigheden, toch tot bloei komen. Ik denk dat het er nu de tijd voor is. Doe je mee?


Interessant blog? Like it op Facebook, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Ingrid Bennink > Tijd voor transformatie | Saminc

Functie: Specialist
Kernexpertise: Procesbegeleiding
Volg mij:

Geschreven door
Blogger

Organisaties maken een grote denkfout als ze denken dat ze met vooral sturen op efficiënte processen hun organisatie beter en winstgevender maken. Een denkfout omdat als ze willen dat die efficiënte processen ook werkelijk effectief zijn, ze daarin de medewerkers moeten betrekken. Te vaak worden - door anderen bedachte processen en protocollen - niet met heel veel enthousiasme ontvangen op de werkvloer. En vind je het gek. Want wie weet er nu beter wat past bij hun dagelijkse praktijk? Wie weet er nu beter wat haalbaar is en wat jouw klanten nodig hebben van jou en je organisatie en wat medewerkers nodig hebben van elkaar? Processen worden pas effectief als ze door medewerkers begrepen en ondersteunt worden en ze uitgevoerd kunnen worden in een veilige werkomgeving. En hoe krijg je dat voor elkaar? Door ze er in een eerder stadium bij te betrekken. Dus niet je mensen confronteren met een uitgewerkt handboek , maar gebruik maken van hun ervaring en kwaliteiten.

En juist daar gaat het concept 'Samensturing' over. Organiseren vanuit verbondenheid met het gezamenlijk doel en vanuit gedeelde verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid. Daarin zijn ook thema's zoals veilige werkomgeving, identiteit en (teams)samenwerking belangrijk en hiermee gaan we in het proces naar Samensturing ook daadwerkelijk aan de slag. Tegelijkertijd gaan we vanuit heldere kaders en beslisruimte zeker ook aan de slag met processen, maar dan wel met betrokkenen samen door middel van een teamvisie en daaruit voortvloeiend teamplan (van aanpak).

Wil je geheel vrijblijvend meer weten over Samensturing en/of onderzoeken wat het voor jou kan betekenen? Bel of mail me gerust.

Ingrid Bennink,
Specialist & master Samensturing, lid kernteam Saminc
06-534 686 38

 

 

 

Zoek je ondersteuning bij een specifieke stap of fase op je reis met Samensturing? Kijk dan eens bij onze online Academy naar de module of les die past bij jouw vraagstuk! 

 


Bespreek dit artikel

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

Log In or Registreer

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?