{tab title="Inspiratie" align="justify"}

Wij kunnen u op diverse manieren inspireren om meer samen te sturen. Wij komen graag langs om een lezing of masterclass te geven. Bent u al bezig met Samensturing in uw organisatie en durft u kritisch te kijken naar uw eigen rol? Kies dan voor een of meerdere leiderschapssessies uit ons aanbod. Wij adviseren iedereen om de tijd te nemen voor een duurzame verandering. Speciaal hiervoor bieden wij meerdaagse verdiepende trainingen en retreats aan.

Download hier een overzicht van ons inspiratie aanbod

riancaHet boek 'Samensturing - organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid' is de ideale manier om je snel in te lezen in het gedachtegoed van Samensturing. 

Boek inzien of bestellen?

Auteur Rianca Evers-den Ouden is ook te boeken als spreker.

Neem vrijblijvend contact op.

Benieuwd waar je ons kunt treffen? Bekijk dan onze agenda

Agenda

{tab title="Opleidingen" align="justify"}

Saminc faciliteert adviseurs, managers en consultants, kortom aanjagers van verandering, in wat zij nodig hebben om met Samensturing aan de slag te gaan. Van een introductie in het gedachtegoed, een praktijkgerichte training of verdiepende retraite, bij Saminc vindt je alles wat je nodig hebt om met Samensturing aan de slag te gaan. Saminc is CRKBO-geregistreerd. Daarom zijn al onze (online)colleges, trainingen en opleidingen vrij van btw.

Voor consultants en (organisatie)coaches

Past Samensturing bij jouw manier van denken en werken en ben je op zoek naar een gedegen theoretisch kader? Ben je klaar met de oude manieren van veranderen, zoals het zomaar uitrollen van programma’s of quick fixes die het probleem niet werkelijk oplossen? Heb jij een ideaal of droom en wil je werken vanuit je kernexpertise, samen met mensen met eenzelfde intrinsieke drive? Dan kun je bij ons de opleiding volgen tot practitioner en master Samensturing. Hieronder lees je hoe dat werkt. Na 1 jaar besluit je of je je duurzaam wilt verbinden aan onze organisatie, je wordt dan mede-eigenaar en kunt ook een rol gaan spelen in de verspreiding van het gedachtegoed als je wilt.

Stap 1 Oriëntatie

Wij vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op het gedachtegoed van Samensturing en de verbinding met jouw drijfveren en kwaliteiten. In deze tweedaagse ga je daarmee aan de slag en krijgt een antwoord op de vraag of de practitioneropleiding bij je past. Ook maak je een aanzet voor je eigen unieke waardepropositie, zodat je een beeld krijgt welke unieke waarde jij voor welke doelgroep toe kunt voegen met Samensturing

Stap 2 Practitioneropleiding

De practitioneropleiding bereid je voor op het begeleiden van leer-en veranderprocessen naar Samensturing in organisaties. Je leert in deze opleiding kijken, analyseren en ontwerpen vanuit samensturingsperspectief. Je leert dialogen ontwerpen en begeleiden met (management)teams, projectgroepen, en verticale dialogen waarmee je gelijkwaardigheid en wederkerigheid creëert. Je leert leiders begeleiden in de transformatie van aansturen naar samensturen. In drie praktijkopdrachten verwerk je de stof en laat je zien dat je het je eigen hebt gemaakt.

Daarna ben je klaar om in de praktijk aan de slag te gaan.

Stap 3 Aanloopjaar

In de periode na de opleiding ga je ontdekken wat je tegenkomt in de praktijk als je aan de slag gaat met Samensturing. Je hebt een vangnet voor je vragen, je kunt optrekken met collega-adviseurs in veranderteams en je ontdekt waar jij het beste op je plek bent. De een is nu eenmaal meer een strateeg en de ander meer een coach, om maar eens wat te noemen. Wij geloven dat een organisatie het beste geholpen is als wij de verschillende kernexpertises aan elkaar verbinden.

Stap 4 Toetreding

Na het aanloopjaar maak je een beslissing of je toetreedt tot onze organisatie. Als lid en mede-eigenaar van onze organisatie heb je doorlopend toegang tot de diensten van ons ondersteuningsteam en structurele aandacht voor jouw doorontwikkeling en profilering door middel van coaching en marketingondersteuning. Zo zorgen we er samen voor dat jouw unieke expertise voor het voetlicht komt en vormen we samen een prachtig divers palet van adviseurs die voor onze opdrachtgevers heel uiteenlopende vraagstukken kunnen oplossen, steeds vanuit die ene kerngedachte: eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid creëren voor het gezamenlijk doel.

Stap 5 Verder groeien

Als je lid en mede-eigenaar bent kun je de opleiding tot master gaan volgen. Als master Samensturing heb je (samen met opdrachtgever) de lead over verandertrajecten, stel je veranderteams samen en coach je practitioners in de uitvoering. Ook kun je op den duur trainingen en opleidingen gaan geven bij Saminc.

DienstenCRKBO Instelling

{tab title="Advies op maat" align="justify"}

Wilt u aan de slag met Samensturing in uw organisatie? Dan is altijd onze eerste vraag: waarom? Samensturing is namelijk een instrument en geen doel op zich. Samen met u zoeken onderzoeken we graag hoe u met Samensturing bijvoorbeeld:

  • Meer eigenaarschap en ambassadeurschap kunt realiseren
  • Mensen kunt verbinden rondom de missie en doelstellingen van uw organisatie
  • Meer werkplezier en bevlogenheid kunt creëren
  • Ondernemerschap en persoonlijk leiderschap kunt stimuleren
  • Een nieuw fundament en verbinding kunt creëren na roerige organisatie-omstandigheden 

Zomaar een greep uit de klantvragen die we de afgelopen jaren kregen. Wat is uw vraagstuk? Welk probleem lost u op met Samensturing? We onderzoeken het graag samen met u!

Stap 1 Vaststellen van het initiële vraagstuk

De daadwerkelijke vraag ligt niet altijd aan de oppervlakte, net zoals de herkomst van het huidige probleem wat u ervaart. In een of meerdere gesprekken stellen we samen het actuele vraagstuk scherp en het primaire doel dat u wilt bereiken. We maken nog geen plan van aanpak want we gaan eerst valideren met betrokkenen. Samen sturen begint vanaf dag 1.

Stap 2 Validatie met betrokkenen

Valideren met betrokkenen, wat betekent dat? Dat betekent dat we actief op zoek gaan naar de visie van medewerkers en andere betrokkenen op het initiële vraagstuk. Zien zij hetzelfde als u? En vooral: als dit is wat we willen bereiken, wat vinden zij dan eigenlijk dat er nodig is? Zo nemen we de ontwikkelwensen vanaf dag 1 mee in het plan van aanpak en waken ervoor om voor mensen te bedenken wat er nodig is. Een spannende stap, maar cruciaal op de weg naar Samensturing. Feitelijk is dit dus al een belangrijke interventie in het gezamenlijke leer- en veranderproces. Op basis van stap 1 en 2 maken we een voorlopig plan van aanpak, maar let op: ook hier kleuren we niet van A tot Z in. We geven een richting en kaders aan waarlangs het gezamenlijk leer- en veranderproces vorm kan gaan krijgen. Hieronder krijgt u een idee van hoe dat werkt.

Stap 3 Gezamenlijk leer- en veranderproces

Hier krijgt u een idee van hoe een gezamenlijk leer- en veranderproces vorm kan gaan krijgen. Hierbij bouwen we op de ervaringen tot dusver, wetende dat elk traject uniek is. Elk gezamenlijk leer- en veranderproces naar Samensturing omvat in ieder geval de volgende componenten:

  • Richtinggevende dialogen: in organisatieconferenties of teamdialogen wordt onderzocht wat de volgende stap is en bespreken we met betrokkenen wat hiervoor nodig is. We geven vorm aan de gezamenlijke doelstellingen en helpen die te vertalen in kleinere team-, afdelings- of ontwikkelplannen  
  • Teamdialogen: in kleinere dialoogsessies bouwen we aan de basis die nodig is om veilig nieuwe stappen te kunnen zetten. Wij noemen dat ook wel horizontale verbinding
  • Verticale dialogen: in dialogen met management en medewerkers (of anderszins hiërarchie-doorbrekend) werken we samen aan gelijkwaardigheid, wederkerigheid en partnerschap
  • Leiderschapsontwikkeling: in individuele sessies en leiderschapssessies met MT/RvB werken we aan de transformatie in leiderschap die nodig is en de betekenis daarvan voor ieder persoonlijk

Advies op maat

{/tabs}